Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, gelecek hafta parlamentoya sunulması beklenen yasa tasarılarının, sosyal medyanın Avustralyalı çocuklara verdiği "zararı" azaltmayı amaçladığını söyledi. Albanese, "Bu anneler ve babalar için... Onlar da benim gibi çocuklarının çevrimiçi güvenliği konusunda çok endişeliler. Avustralyalı ailelerin hükümetin arkalarında olduğunu bilmelerini istiyorum," dedi.

Yasa 2Anthony Albanese

Halihazırda sosyal medya kullananlar için geçerli olmayacak

Ayrıntıların çoğu henüz tartışılmazken, hükümet yasağın sosyal medyada halihazırda bulunan gençlere uygulanmayacağını söyledi. Ebeveynlerinden izin alan çocuklar için yaş sınırı konusunda hiçbir muafiyet olmayacak. Hükümet, erişimi engellemek için makul adımlar attıklarını gösterme yükümlülüğünün sosyal medya platformlarında olacağını söylüyor.

Yasa 3

Herhangi bir ceza uygulanmayacak

Albanese, kullanıcılar için herhangi bir ceza olmayacağını ve yasaların uygulanmasının Avustralya'nın çevrimiçi düzenleyicisi olan eGüvenlik Komiserliği'nin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Yasa, kabul edilmesinden 12 ay sonra yürürlüğe girecek ve yürürlüğe girdikten sonra yeniden gözden geçirilecek.

Uzmanlar bu konuda ne düşünüyor?

Çoğu uzman, sosyal medya platformlarının ergenlerin ruh sağlığına zarar verebileceği konusunda hemfikir olsa da, birçoğu bunları tamamen yasaklamanın etkili olup olmadığı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bazı uzmanlar ise yasakların gençlerin TikTok, Instagram ve Facebook gibi uygulamalara erişimini geciktirdiğini, onlara karmaşık çevrimiçi ortamlarda nasıl gezineceklerini öğretmediğini savunuyor.

Yasa 6

Daha önceki girişimler başarısız oldu

Avrupa Birliği de dahil olmak üzere erişimi kısıtlamaya yönelik önceki girişimler büyük ölçüde başarısız oldu veya teknoloji firmalarının tepkisiyle karşılaştı. Ve yaş doğrulama gerekliliklerini aşabilen araçlar olduğu göz önüne alındığında uygulamanın nasıl çalışacağı konusunda sorular devam ediyor.

Çocuk hakları savunucuları ikiye bölündü

Avustralya'nın en büyük çocuk hakları savunucusu gruplarından biri, önerilen yasağı "çok kaba bir araç" olarak eleştirdi. Avustralya Çocuk Hakları Görev Gücü, Ekim ayında hükümete gönderdiği ve 100'den fazla akademisyen ile 20 sivil toplum örgütünün imzasını taşıyan açık mektupta, Albanese'yi sosyal medya platformlarına "güvenlik standartları" uygulamaya davet etti.

Grup ayrıca BM'nin, çevrimiçi alanları düzenlemek için tasarlanan "ulusal politikaların" "çocuklara dijital ortamla etkileşim kurma fırsatı sağlamayı ve bu ortama güvenli bir şekilde erişmelerini sağlamayı amaçlaması gerektiği" yönündeki tavsiyesine de dikkat çekti.

Ancak bazı tabandan aktivistler, çocukları zararlı içeriklerden, yanlış bilgilerden, zorbalıktan ve diğer toplumsal baskılardan korumak için yasakların gerekli olduğunu söyleyerek yasanın çıkarılması için Avustralya hükümetine baskı yaptı.

Yasa 4

"Ruhsal hastalıklar salgın haline geldi"

125.000'den fazla imza toplayan 36Months girişiminin bir dilekçesinde, çocukların en az 16 yaşına gelene kadar "çevrimiçi sosyal ağlarda güvenli bir şekilde gezinmeye henüz hazır olmadıkları" ve şu anda "aşırı sosyal medya kullanımının, psikolojik gelişimin kritik bir penceresindeki genç beyinleri yeniden şekillendirdiği ve ruhsal hastalıkların salgın haline geldiği" öne sürülüyor.

Yasa 5

"Teknoloji şirketleri inanılmaz derecede güçlü"

Albanese, Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, "Sizin için bilmiyorum ama benim sistemimde görmek istemediğim şeyler beliriyor. Hele ki savunmasız 14 yaşındaki bir çocuk için. Bu teknoloji şirketleri inanılmaz derecede güçlü. Bu uygulamaların insanları belirli davranışlara yönlendiren algoritmaları var" dedi.