Bloomberg'e göre Apple, iPhone'u aylık abonelikle sunma planlarını askıya alıyor. Şirket, 2022'de bir donanım aboneliği üzerinde çalıştığını duyurmuştu, ancak Apple Pay Later gibi "şimdi al, sonra öde" ürünü de dahil olmak üzere, bu modelin sonunda çok sorunlu olduğu ortaya çıktı.
Donanım aboneliği nasıl çalışacaktı?
Donanım aboneliği, iPhone Upgrade Programı veya Apple Card Aylık Taksitler gibi mevcut seçeneklere benzer bir şekilde çalışacaktı. Bu programlar, yeni bir telefon ya da diğer Apple cihazlarını aylık ödemelerle almayı sağlıyor ve bazı durumlarda, abonelik ücretini değiştirmeden yeni bir cihaza yükseltme imkanı sunuyordu. Ancak, bu ödeme yöntemlerinden farklı olarak, Apple'ın abonelik sistemi, ödemelerinizi bir krediyi kapatmak yerine, doğrudan Apple hesabı üzerinden yönetmeyi ve zaten bağladığınız ödeme yöntemlerini kullanmayı hedefliyordu.
Ek denetimler göz korkuttu
Apple, iPhone’un maliyetini doğrudan üstlenerek, insanların daha sık yükseltme yapacağı ve şirketin düzenli gelirlerini artıracağı beklentisindeydi. Ancak Bloomberg'e göre, tıpkı Apple Pay Later'da olduğu gibi, bu donanım aboneliği de Apple'ın "kredi kartı şirketleriyle aynı düzenlemelere uymasını" gerektirebilirdi. Bu da şirketin istemediği ek denetimler yaratıyordu.
Bir diğer sorun ise, donanım aboneliğinin Apple’ın taşıyıcılarla olan ilişkilerine baskı yapabilmesiydi. T-Mobile ya da Verizon’dan iPhone 16 almak, teknik olarak bir abonelik olmasa da, aylık ödeme yapıldığında aynı hissi uyandırabiliyor.