Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Akademisyeni Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, Ramazan ayının ardından insanların yoğun şekilde gıda tüketmesinin kalp krizine varabilecek sonuçları olabileceğini bildirdi. Vücudun Ramazan ayında düzenli beslenmeyi unuttuğuna dikkat çeken Kaya, ‘’Biz bu vücudumuzu yeniden adapte etmeye çalışacağız. Bir anda yoğun ve fazla miktarda tüketim yaparsak tansiyonumuz çıkarabilir, şekerimiz yükselir. Kan şekerimiz dediğimiz hipertansiyon durumu yaşanabilir. Kardiyak yükü artarak kalp krizine neden olabilir” sözlerine yer verdi.

Aşırı yemek kalp krizini beraberinde getirebilir

DHA’da yer alan habere göre, Ramazan sonrasındaki beslenme programına adapte olmak için yapılması gerekenlerden bahseden Kaya, öğünlerde aşırıya kaçılmaması için öncelikle güne hafif bir kahvaltıyla başlanması gerektiğini vurguladı.

Bayram Sofrasında Sağlığınızı Riske Etmeyin Prof. Dr. Kaya’dan Altın Değerinde Tavsiyeler (2)

Yumurta, peynir ve benzeri protein oranı yüksek besinlerin yer aldığı kahvaltı sonrasında sindirimi hafif yiyeceklerin yer aldığı bir öğle yemeğinin tüketilmesi gerektiğini belirten Kaya, bayram ziyaretlerinde ikram edilen şerbetli tatlıların ölçülü şekilde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Tatlı konusunda sütlü tatlılar ve meyveye yönelme tavsiyesinde bulunan Kaya, yemekleri yavaş yavaş tüketilmesini ifade etti.

Bayram Sofrasında Sağlığınızı Riske Etmeyin Prof. Dr. Kaya’dan Altın Değerinde Tavsiyeler (1)

Su içmeyi unutmayın

Ramazan boyunca iftar ve sahur arasında su tüketimine dikkat edilmesi gerektiği gibi, bayramdan sonra da günlük su tüketiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaya, gün içerisinde en az 2-3 litre su içilmesini önerdi.

Ayrıca, ramazan süresince hareketsiz kalan bireylerin bayram sonrası fiziksel aktivitelerini artırarak daha dinamik bir yaşama dönmelerinin önemine dikkat çekti.

Kaynak: DHA