Ege Denizi’nde son günlerde art arda meydana gelen depremler, uzmanların dikkatini çekti. Santorini yanardağı bölgesinde kümelenen sarsıntılar, komşu Yunanistan’ı üst düzey önlemler almaya iterken, Türkiye açısından da risk oluşturup oluşturmadığı tartışılıyor. Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Celal Şengör, bu depremlerin normal olduğunu ancak depremlerin türü ve etkilerinin dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtti.
“Santorini patlarsa hepimize Allah’a ısmarladık”
Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre Stratonikeia Antik Kenti'ni ziyaret eden Prof. Dr. Celal Şengör, Ege'deki deprem fırtınasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Depremlerin 7 kilometre derinlikte olmasının normal olduğunu belirten Şengör, asıl önemli noktanın bu depremlerin türü ve fay çözümlerinin analiz edilmesi olduğunu vurguladı.
Santorini'deki yanardağın zaten aktif olduğunu dile getiren Şengör, “O yanardağ 19. yüzyıldan beri aktif. Eğer patlarsa hepimize Allah’a ısmarladık. O kadar tehlikeli.” ifadelerini kullandı.
Ege’deki Faylar Tsunamiye Neden Olur mu?
Prof. Dr. Şengör, Ege Denizi’ndeki fayların normal faylar olduğunu ve her birinin tsunami oluşturabileceğini belirtti. Tsunami oluşması için deniz tabanında yer değişikliği olması gerektiğini vurgulayan Şengör, İstanbul'daki fay hattıyla kıyas yaparak şunları söyledi:
“İstanbul’daki fay farklı. Orada tsunami ancak bir yer kayması olursa olur. İstanbul’da yer kayması olursa 7 metreye kadar tsunami oluşabilir.”
"Türk Halkı Gerçekçi Olmalı"
Prof. Dr. Celal Şengör, deprem tehlikesiyle ilgili olarak halkın bilinçli olması gerektiğini belirterek, “Türk halkına benim tek çağrım şu: Biraz gerçekçi olsunlar. Bir de kendilerine adam gibi hizmet edecek, bilimsel düşünebilen insanları seçsinler” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.