Gündem

Diş fırçanızı kullanan sadece siz değilsiniz!

ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar, duş başlıklarında ve diş fırçalarımızın kıllarında "olağanüstü" sayıda virüs keşfettiler. Hatta bazıları bilim dünyası için tamamen yeni türler.

Bu haber sizi hemen diş fırçanızı atıp duşunuzu temizlemeye yönlendirebilir, ancak eşyalarımızda virüslerin bulunması hem şaşırtıcı değil hem de sağlığımız için zararlı değil.

Bakteriler, mantarlar ve virüsler gibi mikroplar, insan yapımı her türlü ortamda yaşıyor. Temizlesek bile bu mikropların geri dönmesi kaçınılmaz. Bu nedenle diş hekimleri ve doktorlar, diş fırçanızı düzenli olarak değiştirmenizi ve banyonuzu temiz tutmanızı öneriyor. Aksi takdirde bu mikroplar, kontrolden çıkarak büyük topluluklar haline gelebilir.

Yine de belirli bir düzeyde mikroplarla temas kaçınılmazdır, bu yüzden evlerimizde en sık karşılaştığımız mikropları anlamak önemlidir.

"Daha önce hiç görmediğimiz birçok yeni tür keşfettik"

Çoğumuz, bakterilerin hemen her yüzeyde olduğunu biliyoruz; ancak yüzeylere tutunan virüsler hakkında, bilim insanları dahil, çok az şey biliniyor. Aslında, ABD'li araştırmacılar duş başlıkları ve diş fırçalarındaki bakterileri analiz ettikten sonra, aynı ekipten bazı bilim insanları virüsleri de incelemeye karar verdi.

Northwestern Üniversitesi'nden mikrobiyolog Erica Hartmann, "Hakkında çok az şey bildiğimiz birçok virüs bulduk ve daha önce hiç görmediğimiz birçok yeni tür keşfettik. Etrafımızdaki biyolojik çeşitlilik gerçekten şaşırtıcı. Ve onları bulmak için uzağa gitmeye gerek yok, hemen burnumuzun dibindeler" dedi.

Erica Hartmann

Diş fırçasındaki mikroplar tuvaletten mi geliyor?

Hartmann ve meslektaşları, diş fırçalarındaki mikropları incelemeye karar verdiklerinde, sifon çekildiğinde tuvaletin zararlı patojenleri banyoya yayabileceği endişelerini duymuşlardı. Yapılan küçük bir çalışma, ortalama bir diş fırçasındaki bakterilerin genellikle ağızlarımızdaki mikropları yansıttığını gösterdi ve tuvaletten gelmediklerini ortaya koyarak içimizi rahatlattı. Peki ya virüsler?

Hartmann, "Bu proje merakla başladı. Evlerimizde hangi mikropların yaşadığını merak ettik. İç mekanlarda masalar ve duvarlar gibi yüzeyler mikropların yaşaması için zordur. Mikroplar su bulunan ortamları tercih eder. Peki su nerede var? Duş başlıklarımızda ve diş fırçalarımızda" diye konuştu.

"Mikroplar a saldırmayın!"

Banyodaki bakteri ve virüslerin etkileşimlerini daha iyi anlamak için Hartmann ve ekibi, 96 duş başlığı ve 34 diş fırçasında yaşayan mikrobiyal toplulukların DNA'larını inceledi. Araştırmalarında, bakterilere saldırıp içinde çoğalan bakteriyofaj adı verilen virüsleri tespit ettiler.

Özellikle, diş fırçaları ve duş başlıklarında yaşayan virüs topluluklarının birbirinden tamamen farklı olduğu görüldü. Diş fırçalarında duş başlıklarına kıyasla daha fazla virüs çeşitliliği bulundu.

Bu farklılık mantıklı çünkü bazı virüsler belirli bakterilerle beslenmeyi tercih eder. Diş fırçalarındaki bakteriler genellikle insan ağzından gelirken, duş başlıklarındakiler çevreden gelir ve şehir suyunda bilinen bazı patojenlerle ilişkilidir.

Bu küçük çaplı çalışma, bazı virüslerin ve bakterilerin kontrolsüz çoğaldığında insan sağlığı için tehlikeli olabileceğini ortaya koydu.

Yazarlar, "Fajlar ve konakçıları arasındaki etkileşimlerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ve antimikrobiyal direnç gibi riskler daha fazla araştırma gerektiriyor sonucuna vardılar.

Ancak Hartmann, bu mikroplara aşırı tepki vermemek gerektiğini vurgulayarak "Mikroplar her yerdedir ve çoğu bizi hasta etmez. Onlara ne kadar çok dezenfektanla saldırırsanız, o kadar direnç geliştirme veya tedavisi zor hale gelme olasılıkları artar" diyor.