Bilim insanları, Pasifik Okyanusu'nun güneybatısında şimdiye kadar kaydedilen en büyük mercanı keşfetti. Birbirine bağlı küçük canlıların bir araya gelerek tek bir organizma ve resif oluşturmasıyla ortaya çıkan bu mega mercanın 300 yıldan daha eski olabileceği tahmin ediliyor. Ekip, bu mercanın bir mavi balinadan daha büyük olduğunu belirtiyor.
Kameraman tarafından keşfedildi
National Geographic gemisinde çalışan bir kameraman, Pasifik'in ücra köşelerine yapılan bir keşif sırasında mercanı buldu. Kameraman, Solomon Adaları'nda keşfettiği mercanı "su altında bir katedral" olarak tanımladı ve yüzlerce yıldır varlığını sürdüren bu doğal yapıya duyduğu saygıyı ifade etti.
Bilim insanları mercanı, su altında özel bir ölçüm aracı kullanarak inceledi. 34 metre genişliğinde, 32 metre uzunluğunda ve 5,5 metre yüksekliğinde olduğu tespit edilen mercan, okyanuslardaki iklim değişikliğinden kaynaklanan baskılara rağmen sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürüyor.
Mercanın korunması kritik öneme sahip
Mercanlar, okyanusların ekosisteminde önemli bir rol oynar; balıklar ve diğer deniz canlıları için barınak sağlar ve turizm, balıkçılık gibi sektörlere de katkı sunar. Ancak küresel ısınma nedeniyle mercanlar ciddi tehdit altındadır. Bu yeni keşif, bazı mercanların daha derin sularda, sıcaklık değişimlerinden korunarak hayatta kalabildiğini gösteriyor.
Solomon Adaları İklim Bakanı Trevor Manemahaga, keşfi duyururken, ülkelerinin mercanları korumanın önemini vurguladı ve deniz kaynaklarına dayalı ekonomilerinin devamı için bu mercanın korunmasının kritik olduğunu belirtti. Ayrıca, ülkesinin iklim değişikliğiyle mücadeleye dair daha fazla finansman desteği talep etti.
Mercanların %44'tehlike altında
Uluslararası Doğa Koruma Birliği'ne göre, sıcak sularda yaşayan mercanların %44'ü nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, okyanuslardaki değişen koşulların ve artan sıcaklıkların mercan ekosistemleri üzerinde nasıl olumsuz bir etki yarattığını gözler önüne seriyor.