Dünyanın ilk kapsül oteli, 1979 yılında Japonya'nın Osaka kentinde kuruldu. O dönemde gece olunca, dar uyku kapsülleri, morgu andıran bir görüntü sergiliyordu; her bir kapsülde uzanmış bir beden bulunuyordu. Ancak sabah olunca, geç saatlere kadar çalışan konuklar, evlerine dönmek zorunda kalmadıkları için minnettar bir şekilde ofislerine geri dönüyordu.
Konsept yayıldıkça, yatak büyüklüğünde bir odada uyumaktan mutlu olan turistler, bu Japon kültürünün ilginç yönünü deneyimlemek için kapsül otellerde kalmaya başladı. Günümüzde ise, artan emlak fiyatlarının tetiklediği yüksek otel oda fiyatları, bu düşük maliyetli konsepti daha da popüler hale getirdi. Kapsül oteller, geleneksel otellerin bütçesi yetmeyen gezginlerine, hostel yatakhanelerinden daha fazla mahremiyet ve kamp yapmaktan daha fazla konfor sunuyor. Kapsüller genellikle tek kişilik olup, artan solo seyahat talebini de karşılıyor. Tek cinsiyetli kapsül oteller ise ek güvenlik sağlıyor.
Küresel kapsül otel pazarının 2031 yılına kadar 327 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu trende ayak uyduran hibritler, yeni müşteriler çekiyor. TikTok neslini, Kolombiya çölünde geri dönüştürülmüş kanalizasyon borularından, Sidney şehir merkezindeki ortam kontrol panelli uzay çağı kapsüllerine kadar uzanan çeşitli formlar cezbetmeye devam ediyor. Ayrıca, kitapseverler için tasarlanan kapsüllü-kitapçılar, raflar arasında uyumaya davet ederken; lüks detaylar sunan butik versiyonlar, geleneksel olarak sade olan bu pazara şıklık katıyor.
Bir uyku laboratuvarı
Nine Hours, Japonya'nın batısındaki Fukuoka'dan kuzeydoğudaki Hokkaido adasına kadar uzanan 13 otel zincirine sahip bir marka ve ilginç bir yan ürüne sahip: uyku verileri. Shinagawa İstasyonu (sadece erkekler için) ve Akasaka şubelerinde, misafirler "9 saat uyku fit taraması" hizmetine kaydolabiliyor. Bu hizmette, sensörler nefes almaktan yüz ifadelerine kadar her şeyi tespit ederek kalp atış hızını takip eden, uyku apnesini belirleyen ve hatta horlama durumunu izleyen bir uyku raporu oluşturuluyor. Konforun sıklıkla öncelik olarak değerlendirildiği bir sektörde, Nine Hours'ın misafirlerinin ne kadar iyi uyuduğuna olan ilgisi onu farklı kılıyor.
Zincir genelinde, beyaz ve minimalist dekor, klinik temayı sürdürürken, şık ve parlak uyku kapsüllerinin sıraları, bir bilim kurgu filminin setinde bile yer bulabilecek bir görünüme sahip. Otelin adı, oda kiralama süresini temel olarak dokuz saate indiren maliyet azaltma konseptini yansıtıyor; bu süre, uyku için yedi saat ile yıkanma ve giyinme için her iki tarafa da bir saat bırakıyor. Sadece kısa bir kestirme mi lazım? Saatlik tarifeler de mevcut.
Gökyüzüne tırmanış
Peru'nun Kutsal Vadisi'nde, şeffaf bir uyku kapsülünde bir gece geçirmek, herkes için dinlendirici bir konaklama fikri olmayabilir. Ancak adrenalinden hoşlananlar için bu bambaşka bir deneyim. Özellikle çevredeki dağların ve orada yaşayan heybetli akbabaların muhteşem 300 derece manzarasını görmek unutulamayacak cinsten olacaktır.
Skylodge Adventure Suites'e ulaşmanın tek yolu, neredeyse dik bir 400 metrelik tırmanış. Ancak bu tırmanış deneyimi gerektirmiyor; yalnızca iyi bir sağlık durumu ve yükseklik korkusunun olmaması yeterli. İniş ise bir dizi zip kablosu sayesinde daha hızlı gerçekleşiyor. Her kapsül, gece tuvalet ihtiyaçları için yaşamı tehdit etmeyen bir özel banyo sunuyor. Güneş doğduğunda, özel terasınızda bir fincan çay keyfi yapmanın tadını çıkarabilirsiniz.
Bir çöl vahası
Otelin 37 kapsülü, şeker renklerinde boyanmış beton lağım borularından yapılmış olup, içinde bir çift kişilik yatak için yeterli alan sunuyor. Oda sayısının neredeyse yarısında ortak banyo bulunmakta, ancak oda fiyatları oldukça uygun. Kapınızın önünde gölgeli bir bahçe, bar ve restoran da mevcut.
Doğanın içinde bir deneyim
İlk küre "Eryn", Sitka çamından yapılmış olup içinde bir yemek alanı, lavabo ve küçük bir çift kişilik yatak barındırıyor. Daha yeni eklemeler olan "Melody" ve "Luna" ise fiberglastan üretilmiş ve benzer olanaklarla birlikte tam boy çift kişilik yataklarla donatılmış. Her küreye, bir ağacın etrafında dolanan spiral bir merdivenle ulaşılabiliyor ve -20°C'ye kadar olan sıcaklıklarda kiralanabiliyor. Bu soğuk koşullarda, konaklamanın altındaki kompost tuvaletine gitmek bile cesurca bir deneyim sunuyor.
Kürelerin tasarımı, özel mobilyaların yapılmasını gerektiriyor ve her bir detay Chudleigh tarafından titizlikle işlenmiş. Alanı maksimum düzeyde kullanmak için cevizden katlanabilir mobilyalardan bronzdan dökülmüş kapı kollarına kadar her şey özenle tasarlanmış.