Çocuklar gün içerisinde zamanlarının çoğunu okulda geçirirler. Büyüme ve gelişme çağında oldukları için sağlıklı bir şekilde beslenmeleri gerekir. Okula giden çocuklara beslenme hazırlanırken yiyeceklerde ve içeceklerde protein, vitamin ve mineral bulunması çocukların daha enerjik ve dinç olması için önemlidir.

Çocuklar okulda sürekli aktif bir halde oldukları için hem beyinleri hem de vücutları yorgun olur. Çocuklarda uyku vücutlarının dinç olması için ne kadar önemliyse kahvaltı ve beslenme yapması da oldukça önemlidir. 

Büyüme çağında olan çocukların gelişimi ve derse daha iyi odaklanabilmeleri için okulda beslenme yapmaları gerekir. Çocuklar için beslenme çantası hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumları başlıklar halinde anlatalım. 

Dengeli Protein! 

Saglikli Beslenme Tariflerş (3)

Büyüme çağında olan çocukların kas ve kemik gelişiminde en çok katkı sağlayan proteindir. Protein tüketimi vücuda tokluk hissi vererek uzun süre enerjik ve daha canlı olmanızı sağlar. Çocuklara beslenme hazırlarken mutlaka proteinli besinler konulmalıdır. Protein iki çeşittedir hem bitkisel protein hem de hayvansal protein bulunur. Sadece bir proteini koymak doğru değildir. 

Bitkisel proteinler; mercimek, nohut, badem, ceviz gibi ürünlerdir. Hayvansal proteinler ise yoğurt, peynir, tavuk, balık ve yumurtadır. Bu iki çeşit protein kaynağını beslenmede dengeli olarak kullanmak gerekir. 

Vitamin ve Mineral Kaynakları! 

Çocuklar sürekli koşturan ve hastalanabilen bir yapıya sahip oldukları için bağışıklıklarının sağlam olması gerekir. Bağışıklığı güçlendirmek için en önemli kaynaklar vitamin ve minerallerdir.

Beslenme çantası hazırlarken çocukların vitamin ve minerallerden yararlanması, bağışıklığını güçlendirmesi için mevsimine uygun olan meyve ve sebzelerden az da olsa koymak gerekir. 

Vücut Direnci için Karbonhidrat! 

Çocuklar gün boyu enerjik ve sağlıklı olması için karbonhidrat kaynaklı besinler tüketmesi de önemlidir. Karbonhidratlı ürünler arasında kepekli makarna, bulgur, tahıllı ekmek bulunur. Karbonhidratlı besinler yavaş sindirilerek uzun süre çocuklara enerji verir. 

Çocuklar için sağlıklı beslenme tarifleri oldukça önemlidir. Büyüme ve gelişme çağında olan bu çocukların protein, karbonhidrat, mineral ve vitamin alması vücutlarının hastalıktan korunması ve daha enerjik olması için gereklidir. 

Hadi gelin çocuklar için sağlıklı beslenme tarifleri nasıl yapılır detaylıca anlatalım. 

Sağlıklı ve Pratik Beslenme Tarifleri!

Saglikli Beslenme Tariflerş (5)

Çocuklar için hazırlanabilecek birçok beslenme tarifi bulunur. Anneler çocuklarının sağlığı için çok fazla endişede olduklarından dolayı beslenmeye ne konur nasıl sağlıklı olur diye araştırmalar yaparlar. Beslenmenin sağlıklı olması için vücudun alması gereken besin değerlerinin olması gerekir. 

Çocuklar sürekli karbonhidrat ya da sadece protein ağırlıklı beslenme yerlerse vücutları gereken enerjiyi ve sağlığı alamaz her besinden azar azar tüketmesi gereklidir. 

Sağlıklı beslenme tariflerini gelin alt başlıklarımızda ele alalım. 

Haşlanmış Yumurtadan Hazırlanmış Sandviç Tarifi 

  • Öncelikli olarak bir yumurtayı haşlayınız. Haşlamış olduğunuz yumurtayı çatalla ezerek içerisine isteğe bağlı olarak mayonez, karabiber ve tuz ekleyerek karıştırınız. 

  • Hazırlamış olduğunuz bu karışımı ekmek dilimine sürünüz. 

  • Ekmeğe sürmüş olduğunuz karışımın üzerine isteğe bağlı olarak marul, domates , salatalık gibi sebzeleri de dilim şeklinde kesip koyabilirsiniz. 

  • Hazırladığınız ekmeğin üzerine bir dilim ekmek koyarak kapatınız. 

  • Hazırlamış olduğunuz sandviçi ikiye bölerek çocuğunuzun beslenme çantasına koyabilirsiniz. 

Patates Salatası 

  • Patatesleri suda haşlayınız. Haşlanmış olan patatesleri küp küp doğrayıp bir kaba alınız. 

  • Patatesin içerisine karıştırmak için marul, havuç, mor lahana gibi sebzeleri isteğe bağlı olarak doğrayınız. 

  • Hazırlamış olduğunuz sebzeleri patateslerin içerisine koyup yağ, limon, tuz ekleyerek karıştırınız.

  •  Sağlıklı okul atıştırmalıkları arasında en sevilen tariflerden birisi de patates salatasıdır. Hazırlamış olduğunuz bu salatanın yanına dilimlenmiş yumurtada koyarak daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. 

Yoğurtlu Meyve 

  • Mevsimine uygun olan meyvelerden alınız. Muz ve çilek çocukların vazgeçilmez meyveleridir. 

  • Almış olduğunu meyveleri ezerek taze yoğurdun içerisine karıştırınız. 

  • Hazırlamış olduğunuz bu karışımı bir kaseye alıp üzerine fındık dökerek beslenme kabına koyabilirsiniz. 

Peynirli Tost 

  • Sağlıklı bir besin olması için tam buğday ekmeğine yapılması gerekir.

  • Tam buğday ekmeklerinin arasına dilimlenmiş peynirleri koyunuz ve tost makinesine koyarak tostu hazırlayınız. 

  • Peynirli tostun yanına domates ve salatalıkta dilimleyerek çocuğunuza sağlıklı beslenmesini hazırlayınız. 

Okul için beslenme hazırlarken sağlıklı beslenme tariflerinden bahsettik. Bu beslenme tariflerinin yanına mevsimlik meyve ve çerezlerden biraz eklerseniz beslenmeyi daha sağlıklı bir hale getirir. 

Bazı çocukların protein ya da karbonhidratlı besinlere alerjisi olabiliyor. Bu nedenle de vücutları dirençsiz bir hal alıyor. Bu çocuklar içinde alternatif çözümleri sizler için hazırladık. 

Alerjisi Olanlara Özel Çözüm Önerileri!

Saglikli Beslenme Tariflerş (1)

Sağlıklı beslenme tarifleri genel olarak bol proteinli ve karbonhidratlıdır. Bazı çocukların bazı ürünlere alerjisi olabiliyor. Bunlar için bazı çözümler bulunur gelin maddeler halinde anlatalım. 

Alerjik bedene sahip çocuklar için çözüm önerileri aşağıdaki gibidir!

  • Süt tüketimi çocukların gelişimi için önemlidir bazı çocukların süt ürünlerine alerjisi bulunur. Süt alerjisi olan çocuklar soya sütü, badem sütü tüketebilir. 
  • Normal yoğurt yerine soya yoğurdu ve peynir yerine de tofu tüketerek süt ürünlerinden alamadıkları besinleri alabilirler. 
  • Gluten alerjisi olanlar buğday ve arpa gibi önemli besinleri tüketemez. Bu besinler yerine glutensiz tahıllar kullanabilirler. 

Çocukların gelişimi için süt ürünler, proteinli besinler, karbonhidrat kaynaklı besinler ve vitaminler önemlidir. Sağlıklı beslenme tarifleri hazırlarken bu besinlerden kullanarak çocukların dirençlerini arttırabilirsiniz. 

Editör: Hilal Şahin