Enflasyon tek haneye düşecek mi? Tek haneli enflasyon hedefinin 2027 yılı olduğunu belirten Şimşek, son dalgalanmaların kalıcı etkisi olmayacağını ifade etti. Türkiye'nin iç talep odaklı büyüme modeli sayesinde küresel ticaretteki olumsuzluklardan daha az etkilendiğini söyledi. Rezerv kullanımı ve kur korumalı mevduat sisteminden çıkış konusunda gelen eleştirilere de yanıt verdi.
Enflasyon tek haneye düşecek mi?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara’da düzenlenen IV. Tarım Orman Şurası “Tarım Ekonomisi Atölyesi” programında yaptığı konuşmada ekonomi gündemine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Enflasyonla mücadelede gelinen noktayı değerlendiren Şimşek, hedefin 2027 yılına kadar tek haneli enflasyon olduğunu açıkladı.
“Kontrol dönemini geçtik, dezenflasyona girdik”
Bakan Şimşek, Türkiye’nin bir süredir ciddi bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya olduğunu kabul ederken, bu durumun kontrol altına alındığını söyledi:
"Ciddi bir enflasyon sorunu ile karşı karşıya olduğumuz ortada ama önce enflasyonu kontrol altına aldık. Kontrol dönemiydi, 2024 ikinci yarısından itibaren dezenflasyon dönemine girdik."
Açıklamasında, enflasyonun net şekilde düşüşe geçtiğini belirten Şimşek, bu sürecin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı:
"Net bir şekilde enflasyon düşüyor ve düşmeye devam edecek çünkü bu bizim en büyük önceliğimizdir."
Sürdürülebilir büyüme için fiyat istikrarı şart
Ekonomik programlarının temel hedefinin sürdürülebilir büyüme ve adil gelir dağılımı olduğunu ifade eden Şimşek, bunun yolunun ise fiyat istikrarından geçtiğini söyledi.
"Programımızın bir hedefi var; sürdürülebilir yüksek büyüme ve adil dağılımı, bu hedefe ulaşmak için fiyat istikrarı, yani enflasyonu tek haneye indirmek ve mali disiplin hedefliyoruz."
Programın merkezinde ise kalıcı kazanımları sağlayacak yapısal dönüşüm adımlarının bulunduğunu belirtti.
İç talep odaklı model, küresel şoklara karşı avantaj sağlıyor
Konuşmasında dış ticaretin küresel korumacılıktan nasıl etkilendiğine de değinen Şimşek, Türkiye'nin iç talep odaklı büyüme modelinin avantaj sağladığını dile getirdi:
"GSYH'mizi üretirken ihracat bazlı değil, iç talep bazlı gitmişiz. Bize yansımaları başka ülkelere göre daha sınırlı olacak, çünkü bizde belirleyici olan iç pazardır."
Şimşek, Türkiye'nin 54 ülkeyle serbest ticaret anlaşması bulunduğunu ve ihracatın büyük kısmının yakın ve dost ülkelere yapıldığını söyledi.
Rezervler ve KKM tartışmasına yanıt: “Şoklara karşı tampon”
Rezerv kullanımına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Şimşek, rezervlerin olağanüstü durumlar için kullanıldığını belirtti:
"Eleştiriyorlar rezervler neden kullanılıyor. Rezerv şoklara karşı tampondur, tabii ki rezervler kullanılmak üzere biriktirilir."
Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminden çıkış sürecinin kontrollü şekilde yürütüldüğünü kaydeden Şimşek, bu sayede belirsizliklerin azaldığını ifade etti:
"22 milyar doların altına düşürdük, KKM'den çıkış piyasalarda oynaklık ve sorun yaratmadan program sayesinde başarılı bir şekilde sağlanıyor."
Enflasyon ne zaman tek haneye düşecek?
Tüm bu politikaların temel hedefinin uzun vadeli fiyat istikrarı olduğunu belirten Şimşek, nihai amacın 2027 yılında tek haneli enflasyona ulaşmak olduğunu açıkladı: "Enflasyonu 2027'de tek haneye indirme hedefimiz var."
Petrol fiyatlarındaki düşüş cari açığı dengeleyecek
Küresel enerji fiyatlarındaki gerilemeye dikkat çeken Şimşek, bu durumun Türkiye için olumlu etkiler yaratacağını belirtti. Özellikle cari açık konusunda iyimser olduklarını söyledi:
"Dünyadaki gelişmelerden dolayı petrol fiyatları çöktü, petrol fiyatları bu seviyelerde kalırsa cari açık sorunu olmayacak."
İstihdam artışı ve işsizlikte tarihi düşüş
Ekonomik programın sonuçlarından biri olarak istihdamdaki artışı da işaret eden Şimşek, 2024’te yaklaşık bir milyon kişiye istihdam sağlandığını ve erkek işsizlik oranının tarihsel olarak en düşük seviyeye gerilediğini aktardı.