Gündem

Geminid meteor yağmuru ne zaman? Türkiye'den izlenebilecek mi?

2024'ün en iyi meteor yağmurlarından biri olan Geminid meteorları, 13-14 Aralık gecesi zirveye ulaşacak. Peki, Geminid meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi?

2024'ün en iyi meteor yağmurlarından biri, bu hafta sonu yılın sonunu süsleyecek. Gökyüzü açık olursa, 13-14 Aralık gecesi Cuma'dan Cumartesi'ye geçerken zirveye ulaşacak Geminid meteorlarını izleyebilirsiniz.

2024 Geminid Meteor Yağmuru

Geminid'ler bu yıl birkaç zorlukla karşı karşıya. Dışarısı soğuk, üstelik Ay neredeyse dolunay aşamasında; meteor yağmurunun zirveye ulaşacağı anda %98 aydınlanmış bir ilk dördün halinde olacak. Ama üzülmeyin: meteor yağmuru 13-14 Aralık gecesi itibarıyla zirveye ulaşacak ve saatte 120 meteorluk maksimum Zenithal Saatlik Hız (ZHR) ile gözlemlenecek.

Bu, meteor yağmurunun Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da daha iyi izlenebileceği anlamına geliyor. Geminid'lerin kaynağı, 'kaya-kuyruklu yıldız' olarak bilinen 3200 Phaethon. Kısa bir 1,4 yıl yörüngesinde dönen 3200 Phaethon, asteroid ile yarı-dormant kuyruklu yıldız çekirdeği arasındaki sınırı belirsizleştiriyor. 

Geminid'ler 1862'den bu yana gökyüzünü süslüyor; son yıllarda ise Ağustos'taki Perseid'leri geride bırakarak yılın en iyi yıllık meteor yağmuru unvanını kazandı.

Geminid Meteor Yağmuru Türkiye'den İzlenebilecek Mi?

Geminid meteor yağmuru, her zamanki gibi Türkiye'nin dört bir yanından gözlemlenebilir. Bu etkileyici doğa olayını deneyimlemek için tek ihtiyacınız olan şey açık bir gökyüzü. Zirve gecesinde saatte 150 kadar "yıldız kayması" gözlemlenebilir, bu da Geminid'leri yılın en yoğun meteor yağmuru yapan özelliklerden biri. Ancak, Aralık 15'teki dolunay, zirve dönemi sırasında gökyüzünü fazla aydınlatarak ışık kirliliğine sebep olacak ve görüş kalitesini olumsuz etkileyecektir.

Ay'la Mücadele

Her meteor yağmurunu en iyi şekilde izlemek için karanlık bir gökyüzü ve açık, engellenmemiş bir ufuk bulmak önemlidir. Aralık Ay'ı, yağmurun zirve yaptığı anda Boğa takımyıldızında bir takımyıldız kadar yakın... ama unutmayın, yağmur 14'ünden önceki ve sonraki akşamlar da aktif. Gözlem yerinizi bu durumu göz önünde bulundurarak seçmeyi ve Ay'ı bir tepe ya da ağaç arkasında engellemeyi deneyebilirsiniz. Erken sabah, şafaktan önceki gözlemler Ay'ı ufkun daha aşağısına yerleştirecektir.