ABD Adalet Bakanlığı (DoJ) ile Google arasında soğuk rüzgarlar esmeye devam ediyor. Bakanlık, Google'ın bölünmesini öneren ve Chrome tarayıcısının satışı ile Android'e yönelik kısıtlamaları içeren 23 sayfalık bir belge yayımladı. Bu belge, daha önceki raporları doğruluyor. Bakanlık avukatları, "Chrome'un satışı, Google'ın bu kritik arama erişim noktasındaki kontrolünü kalıcı olarak sonlandıracak ve rakip arama motorlarına, internete giriş kapısı olan bu tarayıcıya erişim imkânı tanıyacak" ifadelerini kullandı.
"Google tıklama ve sorgu verilerini paylaşmalı"
ABD Adalet Bakanlığı ayrıca Google'ın Android platformunda kendi arama motorunu kayırmaya son vermesi gerektiğini belirtti. Eğer şirket bunu yapmazsa, avukatlar Google'ın mobil işletim sistemini de satması gerektiğini savundu. Ek olarak, Google'ın arama sonuçlarını ayrı şekilde lisanslaması ve rakip arama motorları ile yapay zeka girişimlerini desteklemek amacıyla tıklama ve sorgu verilerini paylaşması gerektiği önerildi.
"ABD'nin küresel liderliğine zarar verecek "
Google ise kendi blogu Keyword'de ABD Adalet Bakanlığı’nın bu "şok edici önerisinin" tüketicilere zarar vereceğini ve ABD'nin teknoloji liderliğini tehlikeye atacağını ifade etti. Google’ın Küresel İşler Başkanı ve baş hukuk yetkilisi Kent Walker, "Bakanlık, Amerikalılara ve ABD'nin küresel liderliğine zarar verecek radikal bir müdahale gündemi seçti. Bakanlığın aşırı geniş kapsamlı önerisi, mahkeme kararının çok ötesine geçiyor. Bu, insanların günlük hayatlarında sevip faydalı bulduğu birçok Google ürününü — yalnızca Arama'yı değil — parçalayacaktır" dedi.
"Google sektörde bir tekelci"
Bu süreç, 2020'de ABD Adalet Bakanlığı ve birkaç eyaletin Google'ı, arama motorunu varsayılan hale getirmek için cihaz üreticilerine milyarlarca dolar ödeme yapmakla suçlamasıyla başladı. Bu yılın ağustos ayında, federal yargıç Amit Mehta, Google’ın sektörde bir tekelci olduğunu ve genel arama metni reklamlarında "aşırı yüksek fiyatlar" talep etmek için bu gücü kullandığını iddia etti. (Geçen yıl itibarıyla, Google dünya genelindeki arama motoru pazarının yaklaşık %90'ını elinde bulunduruyor ve günde neredeyse 9 milyar arama gerçekleştiriyordu.)
Bakanlığın Google’ı bölme önerileri bu karara dayanıyor. Ancak Trump yönetimi altında bakanlığın yapısının ve yaklaşımının büyük ölçüde değişmesi bekleniyor. Süreç henüz çok erken bir aşamada ve daha pek çok dava ve itiraz olması bekleniyor. Ancak bu gelişme, 182.500 çalışanı bulunan Google’ın işleyişinde köklü bir değişimi beraberinde getirebilir. Dahası, internetin çalışma şeklini ciddi ölçüde etkileyebilir. Çünkü internet üzerindeki etkileşimlerin %60'ından fazlası bir arama sorgusuyla başlıyor ve bu sorguların çoğu Google üzerinden yapılıyor.