Seyahat Rehberi

Günübirlik Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemeler: Trekking Hazırlık Listesi!

Günlük hayatın getirdiği yoğunluk ve stresten biraz olsun uzaklaşmak için yürüyüşler çok iyi bir seçenek. Günübirlik doğa yürüyüşü için gerekli malzemeleri sizin için listeledik...

Şehir hayatının getirdiği stresten uzaklaşıp doğayla bütünleşmek isteyenleri bir adım öne alalım. Doğa yürüyüşü hem spor hem de keyifli bir aktivite olarak tek başınıza ya da bir grup arkadaşınızla yapabileceğiniz harika bir seçenek.

Doğanın güzelliklerini güvenle keşfetmek ise birinci önceliğimiz. Günübirlik doğa yürüyüşü için gerekli malzemeler bulundurmak önemli. Ayrıntılı trekking hazırlanma rehberi yazımızın devamında!

Günübirlik Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemeler

Günübirlik deyip geçmeyin… Doğa yürüyüşüne çıkarken gerektiği ölçüde tedbirli olmanın önemi göz ardı edilemez.

Fakat tedbirleri bir üst seviyeye çıkarıp yanınıza gereğinden fazla eşya almak da keyifli ve stressiz geçmesi gereken doğa yürüyüşünüzden alacağınız verimi düşürebilir.

Günübirlik doğa yürüyüşü için gerekli malzemeler listesinde az ve öz olan her şeyi bulabilirsiniz.

Trekkinge hazırlık için yanınıza almanız gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Sırt Çantası
  • Ayakkabı
  • Baton
  • Su Şişesi (Matara)
  • Düdük
  • Çakı
  • GPS Cihazı
  • Şapka
  • Ateş Başlatıcı Malzeme
  • Rüzgarlık / Yağmurluk
  • İlk Yardım Kiti
  • Güneş Kremi
  • Yedek Kıyafetler
  • Yiyecek
  • El Feneri
  • Power Bank

Günübirlik doğa yürüyüşü için gerekli malzemeler listesine yakından bakarak trekking için çantanızı nasıl hazırlamanız gerektiğine de değinelim…

Sırt Çantası

Her türlü hava koşuluna uygun olarak seçilen iyi bir sırt çantası yürüyüşünüz boyunca muhafaza ettiğiniz eşyalarınıza zarar gelmemesini sağlar.

Günübirlik doğa yürüyüşü için hafif, su geçirmez ve konforlu bir çanta ideal bir tercih olacaktır. 20-30 litre kapasiteli bir çanta ile günübirlik doğa yürüyüşünüzü rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

Seçilen çantanın doğru yerleştirilmesi ise yürüyüş hızı ve konforunu doğrudan etkiler. Ağır eşyalarınızı en alta yerleştirmeli, ardından orta ağırlıktaki ve hafif eşyalara yer vermelisiniz.

Yürüyüşünüz boyunca en sık kullanacağınız malzemeleri en üstte bulundurmak kolaylık sağlar.  

Ayakkabı

Rahat ve dayanıklı bir yürüyüş ayakkabısı doğa yürüyüşü kombinlerinin olmazsa olmazlarından. Su geçirmez ve nefes alabilir ayakkabılar tercih edilmelidir.

Bu tip dört mevsim kullanılabilen botlar ekonomik açıdan da avantaj sağlar. Hava sıcaklığının oldukça düşük olduğu kış günlerinde yapılacak yürüyüşler için kaymayan tabana sahip bileği koruyan botlar yardımcı olacaktır.

Baton

Doğa yürüyüşü ekipmanları nelerdir sorusunun popüler ve en merak edilen yanıtlarından biri baton kullanımıdır. Görünüş itibarıyla bastona da benzetilebilir. Günübirlik doğa yürüyüşü için gerekli malzemeler arasında çok fazla yer almaz.

Fakat karda, rüzgarlı havalarda ve yamaçlarda daha rahat yol açıp dengenizi koruyabilmeniz için gereklidir.

Baton kullanarak eklemlere binen yükü hafifletebilirsiniz. Vücut ve çanta ağırlığının bir kısmı omuzlara ve kollarınıza aktarılır; böylece yorgunluk hissi düşer.

Su Şişesi (Matara)

Efor sarf edeceğiniz için yürüyüş esnasında su kaybını önlemek için yeterli miktarda su taşımalısınız. Tercihen BPA içermeyen bir su şişesi ya da termos kullanabilirsiniz.

Günübirlik doğa yürüyüşünüz için rotanızı iyi araştırmalısınız. Eğer su kaynakları açısından zengin olmayan bir rotadaysanız, daha fazla miktarda su taşımanız gerekecektir.

Düdük

Trekking doğa yürüyüşünde genellikle rota bellidir. Fakat grubunuzdan ayrıldığınızda dikkat çekmek için düdük son derece kullanışlıdır. Doğa yürüyüşleri şehir merkezlerinden uzak lokasyonlardadır ve acil durumlarda yardım çağırmak için çoğu zaman telefon çekmeyebilir.

Bu sebeple yanınızda yüksek ses çıkarak bir düdük bulunması yardıma ihtiyacınız olduğunda sesinizi daha geniş bir alana duyurmanızı sağlar.

Çakı veya Çok Amaçlı Alet

Doğada ne zaman ihtiyacınız olacağını bilemediğimiz önemli malzemelerden biridir. Küçük fakat işlevsel bir araç olması sayesinde ip kesmekten sıkışmış fermuarları açmaya kadar çeşitli durumlarda işinizi kolaylaştırır.

GPS Cihazı

Şarjları bitebilen ya da kapanabilen cep telefonlarınızın yanı sıra; doğada konumunuzu hassas bir şekilde belirlemenizi sağlayan bir yön bulma aracı olarak GPS cihazı yanınızda bulundurabilirsiniz.

Bulunduğunuz yerin koordinatlarını gösterir ve dijital haritaları da kullanımınıza sunar. Doğada kaybolma riskine karşı güvenli bir çözüm sunar.

Şapka

Trekking için gerekli malzemeler sıralanmaya başladığında giyilecek eşyalar da ön plana çıkar. Bu sebeple yaz-kış gerekli olabilecek bir şapkayı yanınızda bulundurmanız gerekir.

Yaz mevsiminde Yaz mevsiminde güneşin zararlı etkilerinden korunabileceğiniz geniş kenarlı ya da nefes alabilen bir spor şapka tercih edilebilir.

Soğuk hava ve rüzgârdan korunmak için kalın bir bere ya da rüzgâr geçirmeyerek kulakları örten bir şapka idealdir.

Ateş Başlatıcı Malzeme

Genellikle kampçılar için hazırlanan listelerde yer alsa da günübirlik doğa yürüyüşü için gerekli malzemeler arasında da çakmak, su geçirmez kibrit, ateş başlatıcı çubuklar bulunur.

Dinlenmek istediğinizde soğuk havalarda ısınmayı sağlar. Yemek pişirmek ve acil durumlarda işaret vermek için de hayati bir araçtır.

Rüzgarlık / Yağmurluk

Doğa yürüyüşünde hava koşullarına göre önlem almak önemlidir. Rüzgârlı veya yağışlı havalarda vücut ısınızı korumak ve ıslanmamak için rüzgarlık ya da yağmurluk tercih edilmelidir.

Yürüyüş yapacağınız günün hava durumunu kontrol ederek uzun sürecek yağmurlu bir gün için yağmurluk; serin, rüzgârlı havalarda hafif, nefes alabilen ve rüzgârı kesebilen rüzgarlık tercih edebilirsiniz.

İlk Yardım Kiti

Doğa yürüyüşleri sırasında küçük kazalar meydana gelebilir ya da sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Bu nedenle yanınızda temel bir ilk yardım kiti taşımak hayati önem taşır.

Öncelikle her gün düzenli aldığınız ilaçlar varsa, onları koymanızı öneririz. İyi hazırlanmış bir ilk yardım kiti sayesinde küçük yaralanmaların üstesinden gelebilirsiniz.

Güneş Kremi

Günübirlik bir doğa yürüyüşü uzun süre dışarıda kalmayı gerektirir. Özellikle yaz aylarında güneşe doğrudan uzun süre maruz kalmak ciltte hasar ve yanık riskine yol açabilir. Yürüyüş öncesinde ve sırasında güneş kremi kullanmak önemlidir.

Yedek Kıyafetler

Beklenmedik hava koşulları ya da kazalar sonucu ıslanma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Günübirlik doğa yürüyüşü için gerekli malzemeler arasında çantanızda çok yer kaplamayacak şekilde yedek tişört, pantolon ya da şort taşıyabilirsiniz.

Doğayla en çok temas edeceğiniz bölge olan ayaklar, yürüyüş sırasında oldukça zorlanır. Ayaklarınızın ıslanması durumunda yedek çoraplarınızı devreye sokabilirsiniz.

Yiyecek

Enerji seviyenizi yüksek tutmak ve yolda uzun süre dayanmak için yürüyüş çantasında neler olmalı? Fiziksel gücünüzü destekleyecek, aynı zamanda kolay taşıyabileceğiniz hafif ama besleyici yiyecekleri sıraladık.

Trekking için yanınıza alabileceğiniz bazı yiyecekler şunlardır:

  • Kuruyemişler
  • Enerji barları
  • Kuru meyveler
  • Kraker ve cips
  • Çikolata
  • Sandviç

El Feneri

Daha uzun trekking yürüyüşleri için genellikle kafa lambası listeye eklense de günübirlik doğa yürüyüşünüzde akşama kalmanız halinde yanınızda bir fener taşımanız önerilir.

Power Bank

Cep telefonları GPS özelliği sayesinde nerede olduğunuzu gösterebilir, internet sayesinde iletişime geçmenizi sağlar ve fener gibi özellikler sunar.

Fakat tüm bu donanıma ulaşmak için cep telefonunuzun şarjının bulunması gereklidir. Bataryanızın bitmesini önlemek için yanınızda şarjı dolu bir power bank taşımalısınız.

Not: Günübirlik doğa yürüyüşü için gerekli malzemeler listenizde pille çalışan herhangi bir araç varsa, mutlaka o araca uygun pilleri de yanınıza almalısınız.

Sık Sorulan Sorular

Günübirlik doğa yürüyüşü için gerekli malzemelerin yanı sıra diğer merak edilenler de şu şekildedir:

Doğa Yürüyüşüne Giderken Ne Yenir?

Neredeyse bütün gün doğada olduğunuz ve yürüyerek efor sarf ettiğiniz düşünüldüğünde, yürüyüşe çıkmadan önceki akşam makarna ya da tahıl tarzı yiyecekler tüketebilirsiniz. Aşırı yağlı ve çok yememeye çalışmakta fayda var.

Doğa Yürüyüşü Faydaları Nelerdir?

En kolay egzersizlerden biri olan yürüyüşü doğanın içinde yapmak, stresi azaltarak enerjinizi yükseltmenize yardımcı olur. Kalbe iyi gelir ve kemik yoğunluğunuzu artırarak kaslarınızı geliştirir.

Vücut duruşunuzun, postürünüzün düzgün ve dik durmasına yardımcı olduğu gibi düzenli doğa yürüyüşü ile kilo verme sürecini de destekleyebilirsiniz.