Hamilelikte soğuk algınlığı pek çok anneyi endişelendiren bir durumdur. Özellikle hamilelik döneminde ekstra hassas ve korumacı olan anneler hastalığın bebeği de etkilemesinden korkarlar.

Yazımızda hamilelikte soğuk algınlığı ve gribin belirtilerin, etkilerinden ve tehlikesinden bahsettik. Keyifli okumalar!

Hamilelikte Soğuk Algınlığı

Hamilelikte Soguk Alginligi Ve Grip (3)

Hamilelik döneminde annenin vücudu pek çok değişim geçirir. Bu değişimler süreç boyunca bağışıklık sisteminin zayıflamasına, halsizliğe ve yorgunluğa sebep olabilir.

Özellikle ilk 3 aylık dönemde yaşanan mide bulantıları ve iştahsızlık da yetersiz beslenmeye doğal olarak annenin vücudunun zayıflamasına sebep olur.

Tüm bu etkenler birleştiğinde gebelikte soğuk algınlığı görülme sıklığı artar. Çoğu kişide sorunsuz atlatılabilen bu dönem yeterli özen gösterilmediğinde bazı gebelerde ciddi problemlere sebep olabilir.

Peki gebelikte soğuk algınlığı ve grip geçirirken hangi durumlar tehlikelidir ve acil müdahele gerektirir? Gelin yazımızın devamında açıklayalım!

Hamilelikte Soğuk Algınlığı: Acil Müdahale Gerektiren Durumlar!

Hamilelikte Soguk Alginligi Ve Grip (5)

Grip ve soğuk algınlığı çoğu zaman hafif atlatılabilir. Belirtileri hafif ateş, yorgunluk ve öksürük olabilir. Bazı durumlarda bu belirtiler şiddetlenebilir ve farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu durumlarla karşılaşıldığında hızlı bir şekilde doktora başvurulması gerekir.

Peki bu belirtiler neler?

Gebelikte Gripte Acil Müdahale Gerektiren 6 Durum!

Gebelik sürecinde grip ve soğuk algınlığında tıbbi müdahele gerektiren durumlar aşağıdaki gibidir. 

1.      Nefes almada zorluk

2.      Göğüste ağrı ve baskı hissi

3.      Şiddetli baş dönmeleri

4.      Sürekli kusma

5.      Bebeğin hareketlerinde azalma hissetme veya bebeğin hareketlerini hiç hissedememe

6.      38 üzeri yüksek ateş

Bu belirtiler veya farklı şiddetli belirtilerle karşılaşıldığında hızlı bir şekilde doktora başvurmalısınız!

Hamilelikte Soğuk Algınlığı ve Gribin Farkı

Hamilelikte Soguk Alginligi Ve Grip.2

Grip ve soğuk algınlığı gündelik hayatta pek çok kişinin karşılaştığı sağlık problemidir. Bazen hafif ilaçlarla bazen de kendiliğinden atlatılabilir. Bu nedenle endişe verici bir durum değildir.

Gebelikte soğuk algınlığı farklı problemler ortaya çıkarabildiği için anne adaylarını endişelendirir. Ancak yine bu dönemde de bilinçli davranarak, doktorunuza ve eczacınıza danışarak bu dönemi en iyi şekilde atlatabilirsiniz. Bu dönemlerde belirtileri doğru bilmek ve önlem almak hem anne hem de bebek için faydalı olacaktır. 

Grip ve soğuk algınlığı belirtileri aşağıdaki gibidir!

Grip Belirtileri

Soğuk Algınlığı Belirtileri

Ateş

Burun tıkanıklığı

Halsizlik

Boğaz ağrısı

Kas Ağrıları

Hafif ateş

Öksürük

Burun akıntısı

Hamilelik döneminde annenin vücudunda genellikle şişmeler olabilir. Yüzde de yaşanan bu durum burun tıkanıklıklarının daha şiddetli hissedilmesini neden olur. Bunun için hekime danışarak burun açıcı spreyler kullanabilirsiniz.

NOT: Hamilelikte bu belirtilerle karşılaşıldığında doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir. Özellikle yüksek ateş hem anne hem de bebek için riskli olabilir.

Hamilelikte Soğuk Algınlığından Kaçınmak için 5 Yöntem!

Hamilelikte Soguk Alginligi Ve Grip (6)

Hamilelikte soğuk algınlığıyla karşılaşıldığında anne adayları için endişe verici olabilir. Bu nedenle bu durumla karşılaşmadan önce önlem almanız tavsiye edilir.

Soğuk algınlığı ve gripten kaçınmak için neler yapmalısınız sıralayalalım!

Ellerinizi Yıkayın ve Temiz Tutun!

Ellerimiz gün boyu pek çok yere temas eder. Bunun sonucunda da mikropları vücuda taşımanızda başlıca kaynaklardan biridir. Bu nedenle sık sık elleri yıkamak, dezenfektan kullanmak korunma yollarının başında gelir.

Sosyal Mesafenizi Koruyun!

Özellikle kış mevsiminde kapalı alanda sıkça bulunmadan kaynaklı viral enfeksiyonlar hızla yayılır. Otobüsler, kafeler ve diğer kapalı alanlar tehlikeli olabilir. Bu nedenle gerekmedikçe kapalı alanlarda uzun süre durmaktan kaçınmak, maske kullanmak enfeksiyonlardan korunmanızı sağlayabilir.

Dengeli ve İyi Beslenin!

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yolu dengeli ve iyi beslenmekten geçer. Bu nedenle vitamin, mineral açısından zengin doyurucu öğünlerle beslenmek vücudunuzun savunma sistemini güçlendirir.

Düzenli Yürüyüşler ve Egzersizler Yapın!

Hamilelik döneminde aşırı hareketsizlik çok fazla kilo almanıza sebep olabilir. Bu sağlığınızın bozulmasına da neden olur. Hafif yürüyüşler ve egzersizler bu dönemde bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Hamilelik döneminde ağır egzersizlerden kaçınmanız tavsiye edilir. Yapacağınız egzersizleri doktorunuza danışmanız önerilir!

Yeterli ve Düzenli Uyuyun!

Yetersiz uyumak vücudun savunma sistemini zayıflatır. Özellikle hamilelik döneminde annenin daha fazla uykuya ihtiyacı olabilir. Bu süreç boyunca yeterli ve dengeli uyku hem daha sağlıklı olmanızı sağlar.

Hamilelikte Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Soguk Alginligi Ve Grip.3

Hamilelikte soğuk algınlığı nasıl geçer, neler yapılmalı merak edilir. Bunun için ilk yapılması gereken bir hekime danışmaktır. Çünkü hamilelik vücutta pek çok değişimin olduğu önemli bir süreçtir. Bilinçsiz yapılan tedaviler veya kullanılan takviyeler hem anne hem bebek için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu tarz dönemlerde yapılabilecek en iyi şey vücudunuzu dinlendirmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve sağlıklı beslenmektir. Tüm bu önerilerimizi maddeler halinde sıralayalım!

Vücudunuzu Dinlendirin!

Hamilelikte vücutta ekstra halsizlik hissedilebilir. Özellikle hastalık dönemlerinde daha da yorgun olan vücudunuz için bol bol dinlenmeli, yorucu aktivitelerden kaçınmalısınız.

Ağrıyan Boğazınız ve Öksürük için Tuzlu Suyla Gargara!

Boğaz ağrılarınız ve öksürük için doğal bir yöntem arıyorsanız tuzlu suyla gargarayı deneyebilirsiniz. Bu işlem boğazınızın daha hızlı iyileşmesini sağlar.

Burun Spreyleriyle Burnunuzu Açın!

Hamilelik döneminde vücudun genelinde şişlik görülebilir. Özellikle son dönemlerde anne adayının yüzünde, ellerinde ve ayaklarında ödem olabilir. Bunun sonucunda da burun tıkanıklıkları ekstra zorlayıcı olabilir.

Bununla baş etmek için eczacınıza danışarak burun spreyi kullanabilirsiniz.

Dengeli Öğünler Tüketin!

Hamilelik sürecinde beslenmek oldukça önemlidir. Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi vücudunuzun savunmasız kaldığı dönemlerde de beslenmeye ekstra özen göstermeniz önerilir. Bu sayede bağışıklık sisteminiz güçlenir ve vücudunuz virüslerle daha kolay savaşabilir.

Hava Nemlendiricisi Kullanın!

Hava nemlendiricileri burun tıkanıklarını açma, nefes alış verişi rahatlatmak için kullanılabilir. Havadaki nem seviyesinin ideal seviyede tutulması özellikle hastalık dönemlerinde rahatlatıcı etki yapar.

Bol Sıvı Tüketin!

Yeterli su tüketimi vücudun sıvı dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca hamilelik döneminde annenin vücudunun susuz kalması bebeği de ciddi şekilde etkiler.

C Vitamini Yüksek Gıdalar Tüketin!

C vitaminin gribe iyi geldiği bilinir. Düzenli c vitamini tüketildiğinde grip ve soğuk algınlığının daha kısa sürede atlatıldığı kanıtlanmıştır.

Hamilelikte Grip Bebeğe Geçer mi?

Grip virüsü hamilelikte bebeklere bulaşmaz. Ancak semptomların çok şiddetlenmesi halinde bebek etkilenebilir. Böyle durumlarda hekime danışılması önerilir.

Hamileyken Grip Olmak Bebeği Etkiler mi?

Hamilelikte Soguk Alginligi Ve Grip (1)

Hamile kadın grip olursa bebek etkilenir mi anne adaylarının sık sık merak ettiği bir sorudur. Bu nedenle gebelikte grip ve soğuk algınlığı geçiren kadınlar oldukça endişelenir.

Hamilelikte grip ve soğuk algınlığı doktor kontrolünde sağlıklı bir şekilde atlatılabilir. Ancak ihmal edilen durumlarda, uzun süreli griplerde ve yüksek ateşte anne karnındaki bebek de etkilenebilir.

NOT: Grip ve soğuk algınlığı yaşayan gebelerin doktora danışması önerilir!

Hamilelikte Soğuk Algınlığı İlacı İçilir mi?

Hamilelikte ilaç kullanımından kaçınılması önemlidir. Kullanılan ilaçların bebeğe doğrudan veya dolaylı zararlı etkileri olabilir.

UYARI: Gebelik döneminde doktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!

Grip ve soğuk algınlığı çok şiddetlenirse doktorunuz size uygun ilaçları önerecektir. Bunları doktor kontrolünde ve doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmalısınız.

Hamilelikte Soğuk Algınlığı için Bitkisel Tedaviler Kullanılmalı mı?

Hamilelikte Soguk Alginligi Ve Grip (2)

Hamilelikte grip ve boğaz ağrısı için sıcak içecekler önerilir. Bu sayede vücudun su dengeleri korunur. Ilık içecekler boğaz ağrısını ve öksürüğü azaltır. Ancak her çayın içilmesi de sağlıklı değildir. 

NOT: Hamilelik döneminde farklı bitki çaylarını karıştırmanız ve bilinçsiz tüketim önerilmez. Gebeye ve bebeğe etkileri bilinmeyen içeceklerden kaçınmalısınız.

Bu yazımızda hamilelikte soğuk algınlığı ve grip sürecinden bahsettik. Detaylarıyla yapılması ve yapılmaması gerekenleri listeledik. Sağlıklı yaşam, hastalıklar, beslenme önerileri hakkında en doğru ve güncel bilgiler için takipte kalın!

Editör: Hilal Şahin