Mikroplastikler, son yıllarda insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle daha fazla gündeme gelmeye başladı. Çeşitli bilimsel çalışmalar, mikroplastiklerin sağlık üzerinde ciddi riskler oluşturabileceğini gösteriyor. Geçen yıl yapılan bir araştırma, atardamarlarındaki mikroplastiklerin kalp krizi ve felç riskini artırabileceğini belirlemişti. Başka bir çalışmada ise, demans hastalarının beyinlerinde daha fazla mikroplastik bulunduğu saptandı.
Mikroplastikler, gıda, hava ve su gibi günlük yaşamın vazgeçilmez öğeleri aracılığıyla vücudumuza giriyor. Son araştırmalar, özellikle içme suyundaki mikroplastiklere dikkat çekiyor.

Kaynatma Yöntemiyle Mikroplastiklerden Arınmış Su
Çin’deki yeni bir çalışmada ise, kaynatma işleminin içme suyundaki mikroplastik oranını azaltmada etkili olabileceği gösterildi. Environmental Science & Technology Letters dergisinde yayımlanan bu araştırmada, farklı sertlikteki sulara nanoplastik ve mikroplastik eklenip 5 dakika kaynatıldı. Sonuçlar, yumuşak sularda nanoplastiklerin oranını yüzde 25, mineral açısından zengin sert sularda ise yüzde 90’a kadar azalttı.
Kaynar Su, Mikroplastiklerden Kurtulmanın Yolu Olabilir
Guangzhou Tıp Üniversitesi'nden biyomedikal mühendisliği uzmanı Zimin Yu, “Basit bir kaynatma işlemi, musluk suyundaki nano ve mikroplastikleri ‘arındırarak’ su yoluyla alınan mikroplastik miktarını azaltabilir,” dedi.
Araştırmacılar, kaynatma işlemi sırasında plastik olmayan paslanmaz çelik filtrelerin kullanılmasını öneriyor.