Yıllardır severek izlediğiniz ya da yeni ve heyecan verici dizilerin birçoğunun Türk romanlardan uyarlandığını biliyor muydunuz? Okuyucuların kalbini kazanmış hikayeler bir bir ekrana taşındı ve büyük başarılar yakaladı.
Sayfalar arasında gezdiğiniz hikayelerin karakterlerini, mekanlarını ve anlatılarını pek çok kez televizyon ekranlarında izlediniz. Sizin için kitaptan uyarlanan yerli dizilere dair bir liste hazırladık!
Kitaptan Uyarlanan Yerli Diziler
‘’Halit Ziya Uşaklıgil’in Ölümsüz Eseri’’ olarak ekranlara gelen Aşk-ı Memnu’dan 2024 yılında sona eren Üç Kız Kardeş’e kadar roman uyarlaması olduğunu bildiğiniz pek çok dizi olabilir. Fakat hazırladığımız listede bazı diziler var ki, işte onların da romanlardan uyarlandığını öğrenince pek şaşıracaksınız!
Kitaptan uyarlanan yerli diziler listesi aşağıdaki gibidir:
- Aşk-ı Memnu
- Yaprak Dökümü
- Çalıkuşu
- Camdaki Kız
- Üç Kız Kardeş
- Hanımın Çiftliği
- Fatih Harbiye
- Behzat Ç: Bir Ankara Polisiyesi
- Kurt Seyit ve Şura
- Merhamet
- Dudaktan Kalbe
Sıraladığımız kitaptan uyarlanan yerli dizilere ve kitap-dizi arasındaki benzerlik ile farklılıklara daha yakından bakalım…
1. Aşk-ı Memnu
Bihter ve Behlül’ün yasak aşkı… 2 sezon boyunca nefeslerin tutularak izlendiği Aşk-ı Memnu, kitaplardan uyarlanan yerli diziler denildiğinde akıllara ilk gelen oluyor.
Halit Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu eseri, ilk olarak 1975 yılında televizyon dizisine uyarlandı. Salih Güney, Müjde Ar, Neriman Köksal ve Şükran Güngör’ün başrolde yer aldığı dizi 6 bölüm sürdü.
En çok ses getiren uyarlama ise Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Selçuk Yöntem, Zerrin Tekindor ve Nebahat Çehre’nin başrolde yer aldığı 2008 yılında Kanal D ekranlarında yayınlanan versiyonudur. Senaristliğini Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu yapmış; yapımcılığını ise Kerem Çatay üstlenmiştir.
Halit Ziya Uşaklıgil’in romanı, Servet-i Fünun döneminde değişmekte olan toplum yapısına dikkat çekiyor. Diziye uyarlanan halinde ise hikaye romandaki dönem yerine, günümüzde geçer. Tüm karakterler, mekanlar ve diyaloglar 2008 Türkiye’sine uyarlanmıştır.
Selçuk Yöntem’in dizinin 2008 versiyonu hakkındaki açıklaması şu şekildedir:
‘’Zengin ve edebi yönü kuvvetli bir eser Aşk-ı Memnu… Öte yandan tam bir entrikalar zinciri… Bu açıdan bakarsak Dallas bizim yanımızda hafif bile kalır.’’
2. Yaprak Dökümü
‘’Aman Ali Rıza Bey tadımız kaçmasın’’ gibi replikleriyle günümüzde tekrar yayınlarının hala daha izlendiği ve sosyal medyada da sıklıkla konuşulan bir dizi Yaprak Dökümü.
Reşat Nuri Güntekin’in toplumsal yönü ağır basan aynı adlı romanından uyarlandı ve 2006-2010 yılları arasında Kanal D’de yayınlandı.
Cumhuriyet dönemi yazarı olan Reşat Nuri Güntekin’in en mühim özelliği, Maarif müfettişliği yapması sayesinde sık sık Anadolu’ya seyahat etmesi ve bu coğrafya ile insanlarını yakından tanımasıdır.
Tıpkı diğer romanlarında olduğu gibi Yaprak Dökümü’nde de toplumsal yön öne çıkıyor. Bir memur ailesinin maddi sıkıntılar ve ahlaki çöküş eşliğinde dağılışını anlatıyor.
3. Çalıkuşu
Bir başka Reşat Nuri Güntekin romanında uyarlanan dizi daha… Kitaptan uyarlanan yerli diziler arasında partner oyuncularıyla da önemli yere sahip.
Çalıkuşu’nun başrollerinde Burak Özçivit ve Fahriye Evcen yer alıyor. Çalıkuşu da yazarın diğer romanları gibi Anadolu anlatısından bağımsız düşünülemez.
2013 yılında Kanal D’de yayınlanan dizi romanın yazıldığı dönemde geçer. Feride ve Kamran’ın sınanan dillere destan sevgilerini anlatır.
4. Camdaki Kız
Gülseren Budayıcıoğlu’nun aynı adlı eserinden uyarlanan Camdaki Kız, 2021 yılında Kanal D’de yayınlandı. Bir psikiyatrist olan Budayıcıoğlu’nun romanlarından uyarlanan dizilerin gerçek hayat hikayesine dayandığı biliniyor.
Sırlar ve travmalarla dolu bir hayatı olan Nalan’ın hayat hikayesi romandan uyarlanarak izleyiciye aktarılmıştır.
5. Üç Kız Kardeş
2024 yılında final yapan Üç Kız Kardeş, İclal Aydın’ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır.
Kitapta da geçtiği üzere Türkan, Dönüş ve Derya adlı üç kız kardeşin hayatını anlatır. Babaları Sadık Bey ve anneleri Nesrin Hanım ile birlikte onları bekleyen şahane yılların hayallerini kurarken yaşadıkları aktarılır.
6. Hanımın Çiftliği
Hanımın Çiftliği, Orhan Kemal’in Vukuat Var, Hanımın Çiftliği ve Kaçak adlarındaki üç ciltlik romanının ikinci cildidir.
Çukurova’da değişen sosyal ilişkilerin ve toplumsal yapının insanların yaşamlarını nasıl değiştirdiği anlatılır. Dizisi ve kitabı da umut ve aydınlıktan vazgeçmemek temasını işler.
Başrollerinde Mehmet Aslantuğ, Özgü Namal, Caner Cindoruk ve Ebru Özkan yer alan Türk dram dizisi 2009 yılında yayınlanmıştır.
Kitaptan uyarlanan yerli diziler arasında çok bilinmeyen bir yapımdır. Dizide Orhan Kemal’in toplumcu gerçekçi yanı da aktarılmıştır.
7. Fatih Harbiye
Neslihan Atagül ve Kadir Doğulu’yu bir araya getiren Fatih Harbiye, kitaptan uyarlanan yerli diziler arasında bir Peyami Safa romanı uyarlaması olmasıyla dikkatleri çekiyor.
Erken Cumhuriyet Döneminde yazılan ve bu dönemde geçen roman, 2013 yılında tekrar uyarlanan dizi versiyonunda ise günümüzde geçiyor.
Gerçekçilik akımının öncülerinden olan Peyami Safa’nın bu romanında İstanbul’un iki farklı ilçesi olan Fatih ve Harbiye gibi birbiriyle bağdaşmayan iki farklı hayatı anlatır.
Romanın yazıldığı dönemdeki Türk toplumunun çağdaşlaşma sancıları gün yüzüne çıkar. 2013 yılında yayınlanan dizisinde ise Neriman ile Macit’in farklı hayatlarına rağmen yaşadıkları aşk anlatılır.
8. Behzat Ç: Bir Ankara Polisiyesi
Ankara denildiğinde Behzat Ç., Behzat Ç. denildiğinde ise akıllara Ankara gelir. Ankara ile böylesine bütünleşmiş bir karakter ise Emrah Serbes’in 2006 yılında yayımlanan Her Temas Bir İz Bırakır adlı polisiye kitabında ortaya çıkmıştır.
Behzat Ç. karakteri 2010 yılında televizyon dizisine uyarlanmış ve günümüzde hala daha konuşulan bir hikaye yaratılmıştır.
9. Kurt Seyit ve Şura
2014 yılında Star TV’de yayınlanan ve Kıvanç Tatlıtuğ ile Farah Zeynep Abdullah’ın başrolünü oynadığı Kurt Seyit ve Şura, Kırımlı bir Türk askeri ile soylu Rus bir ailenin kızı Şura’nın (Alexandra Julianovna Verjenskaya) aşkını anlatıyor.
Bir dönem ve aşk hikayesi olan Kurt Seyit ve Şura dizisinin Nermin Bezmen’in dedesinin hikayesini anlattığı Kurt Seyt & Shura adlı romandan uyarlandığı biliniyor.
10. Merhamet
Kitaptan uyarlanan yerli diziler arasında fazla bilinmeyen bir diğer proje de Merhamet’tir. Dizide kitaba tam olarak sadık kalınmasa da Hande Altaylı’nın Kahperengi eserinden uyarlanmıştır.
Anadolu’da küçük bir kasabada doğup büyüyen Narin’in azmi ve zekası sayesinde eğitimini tamamlayarak İstanbul’da kurduğu yeni hayat, geçmişinden tamamen kopmamıştır.
2013-2014 yıllarında 2 sezon olarak Kanal D’de yayınlanmıştır. Başrollerinde Özgü Namal, İbrahim Çelikkol, Mustafa Üstündağ, Burçin Terzioğlu ve Yasemin Ellen yer almıştır.
11. Dudaktan Kalbe
Kitaptan uyarlanan yerli diziler arasında çok bilinen bir yapım olan Dudaktan Kalbe, Cumhuriyet Döneminin önemli yazarlarından olan Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı romanından uyarlanmıştır.
Çektiği aşk acısının ardından aşkın bir daha dudaktan kalbe inmeyeceğini kendisine inandırmış olan Kenan ile ‘kınalı yapıncak’ Lamia’nın imkansız aşkı konu edilir. Başrollerinde Aslı Tandoğan, Burak Hakkı, Yiğit Özşener ve Özge Özder gibi isimler yer almıştır.
Kitaptan uyarlanan yerli diziler listesinde sadece Türk romanlarına yer vermedik! Yabancı romanlardan uyarlanmış olan dizileri de sizlerle paylaştık.
BONUS: Yabancı Romanlardan Uyarlanan Türk Dizileri
Ülkemizde yayınlanan diziler arasında ünlü yabancı romanlardan uyarlanmış olan projeler de yer alıyor. Peki, hangileri?
Yabancı kitaptan uyarlanan yerli diziler aşağıdaki gibidir:
- Asi: Oldukça şaşıracağınız ilk dizi, Jane Austen’ın ünlü Aşk ve Gurur romanından uyarlanan Asi dizisidir. Tuba Büyüküstün ve Murat Yıldırım’ın başrolünde yer aldığı dizide bolca Türk ögeleri bulunsa da genel temasını Aşk ve Gurur kitabından aldığını söylemek mümkün.
- Yeşil Vadinin Kızı: 2023 yılında günlük dizi olarak Show TV’de yayınlanan Yeşil Vadi’nin Kızı dizisi, Netflix’te yayınlanan ve dünya çapında üne kavuşmuş olan Anne With An E dizisinin de uyarlanmış olduğu Yeşil’in Kızı Anne adlı sekiz kitaplık seriden uyarlanmıştır.
- Küçük Kadınlar: Louisa May Alcott’un en ünlü eseri olan Küçük Kadınlar’dan uyarlamadır. Elbette eserin orijinaline birebir sadık kalınmasa da inişli çıkışlı bir aile dramı anlatılmıştır.
- Ezel: Yıllar geçse de tüm karakterleriyle hafızalara kazınan Ezel, Alexandre Dumas’ın ölümsüz eseri Monte Kristo Kontu’dan uyarlanmıştır. İntikam teması başta olmak üzere kitap ile büyük benzerlikler bulunmaktadır.
- Küçük Sırlar: Küçük Sırlar, ünlü dizi Gossip Girl’ün de uyarlandığı Cecily Von Ziegesar’ın Dedikoducu Kız serisinden uyarlanmıştır.
- Kuzey Güney: Kıvanç Tatlıtuğ, Buğra Gülsoy ve Öykü Karayel’i başrolde buluşturan Kuzey Güney, Türk dizi tarihinin unutulmaz yapımlarından biri. Olay akışı ve konu tamamen benzemese de Irwin Shaw’ın Rich Man, Poor Man adındaki eserinden esinlenildiğini söylemek mümkün.
- Tatlı Küçük Yalancılar: Bir dönemin gençlik dizisi olan Pretty Little Liars’ın da uyarlandığı Sara Shepard’ın kaleme aldığı seriden uyarlanmıştır. Liseli dört genç kızın etrafında dönen hikaye, kızların üniversitedeki halleri şeklinde uyarlanırken cinayet etrafında dönen ana tema da aynı kalmıştır.
Kitaptan uyarlanan yerli dizileri listeledik. Aklınıza gelen diğer dizileri yorumlarda belirtebilirsiniz!