29 Temmuz gecesi, Michoacán eyaletinde yer alan 15 metre yüksekliğindeki kare piramit, aralıksız yağan yağmurların baskısı altında birden çöktü ve güney duvarı enkaza dönüştü. Piramid, bir zamanlar Michoacán Krallığı'nın en iyi korunmuş anıtlarından biriydi. Ihuatzio'da yer alan bu arkeolojik alan, bir başka piramit, bir kule ya da kale ve birkaç mezar barındırarak, oldukça iyi korunmuş bir yer olarak biliniyor. Burası, 1.100 yıl önce Nahuatl dili konuşan yerli gruplar tarafından yerleşim yeri olarak kullanıldı. Zamanla, Azteklerin fethedemediği tek imparatorluk olan P'urhépecha halkının merkezi oldu. Bu kültür, bugün hala yaşamaya devam ediyor.
Hasar Tespiti ve Olayın Ardındaki Sebepler
Sitedeki sadece bir piramit zarar gördü, ancak Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) yetkilileri, piramidin onarıma ihtiyaç duyduğunu, dış duvarı, çekirdek ve istinat duvarı dahil olmak üzere hasar gördüğünü belirtti. Yetkililer, olay öncesi aşırı hava koşullarını suçluyor. Temmuz ayında, Kuzey Yarımküre yazının zirveye ulaşmasıyla, Meksika'nın büyük bir kısmı yoğun yağışlar ve fırtınalarla sarsıldı. Bu, ülkenin son 30 yılındaki en kötü kuraklığın ardından geldi; yağmur o kadar azalmıştı ki, birçok göl tamamen kurudu.
İklim Değişikliği ve Kültürel Miras Üzerindeki Etkileri
INAH yaptığı açıklamada, "Bölgedeki daha önce kaydedilen yüksek sıcaklıklar ve ardından gelen kuraklık, suyun prehispanik yapının içine sızmasına yol açan çatlaklar oluşturdu" dedi. Sonrasında çöküş neredeyse kaçınılmaz hale geldi. Yetkililer, şu anda Meksikalıların kültürel mirası adına yapının onarımına odaklanmış durumda.
Arkeologların görevi, geçmişteki insan davranışlarını incelemekken, bu çalışmalar günümüzdeki insan faaliyetlerinden de etkileniyor. İnsan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle artan aşırı hava olayları ve yükselen deniz seviyeleri, eski kültürlerin önemli alanlarını ciddi şekilde tehdit ediyor.
Son zamanlarda, arkeologlar Okyanusya'daki eski mağara resimlerinin hızla değişen iklim koşulları nedeniyle bozulduğunu keşfettiler. Ve bu yıl, Avrupa ve Meksika'daki kültürel miras yapı malzemeleri üzerine yapılan bir araştırma, yağışların önemli ölçüde arttığında bu yapıların hasar görme riskinin arttığını ortaya koydu.
"Kötü Bir Alamet"
P'urhépecha kabilesinden yaşayan bir üye olarak kendini tanıyan Tariakuiri Alvarez, atalarının Ihuatzio'daki piramidin yıkılmasını "kötü bir alamet" olarak yorumlayacaklarını söyledi. Alvarez, Facebook'ta yaptığı bir paylaşımda, Meksika'ya yabancı fetihçiler gelmeden önce benzer bir olay yaşandığını ve bunun tanrıların "hoşnutsuz" olmasından kaynaklandığını belirtti.