Kredi kartları giderek hayatımızın vazgeçilmezi haline geliyor. Bugün, kredi kartı kullanmayan veya hiç kullanmamış birine rastlamak oldukça zor. Bu durum alışveriş alışkanlıklarımızı da tamamen değiştirmiş durumda.

Olası problemlerden biri de kredi kartı limit aşım faizi. Peki, bu durumda ne yapabiliriz? Gelin, beraber bakalım...

Kredi Kartı Limit Aşım Faizi

Çoğumuz yüksek limitleri olan kredi kartları kullanıyor ve cebimizden hiç para çıkmadığını düşünüyoruz. Durum böyle olunca da ayağını yorganına göre uzatamama durumu ve sonsuz bir borç döngüsü yaşanıyor.

Tam olarak bu durumun önüne geçmek için bankalarca uygulanan bir yöntem var: kredi kartı limiti. Kendimize göre harcamalarımızı ayarlamamızı sağlayan bu durum aşırı harcamamızı da kontrol altına almamızı sağlıyor.

Bankalar tarafından bize uygun görülen veya kendi talebimiz üzerine belirlenen kredi kartı limitinin aşıldığı durumlar da yaşanabiliyor mu? Evet. Peki, bunun sebebi ne?

Kredi6Kredi Kartı Limiti Aşılırsa Ne Olur?

Öncelikle şunu söylememiz gerekiyor ki, her banka kredi kartı hesap aşımını onaylamıyor. Diyelim ki kredi kartınızın limiti doldu ve siz alışveriş yapmaya devam ediyorsunuz.

Limit aşımı konusunda karşılaşacağınız iki durum söz konusu:

  • Yapılan alışverişin onaylanmaması
  • Alışverişin onaylanması ve yüklü bir borçla karşılaşmanız

Her iki durum da oldukça kötü. Fakat yapılan alışverişin onaylanmaması durumu sonrası için nispeten daha iyi olabilir. Kasaya gittiğiniz esnada kredi kartınızla ödeme yapmaya çalıştığınızda alınan limit yeteriz veya yetersiz bakiye uyarısı tam olarak bu durum için.

Bu durumda alışverişine başka bir ödeme yöntemiyle devam edebilir veya tamamen iptal edebilirsiniz. Bazı kartların ve bankaların kullanıcılardan aldığı izin doğrultusunda limit aşım durumunda dahi alışverişi onaylaması mümkün.

Bu durumda ise kartın limitini aşarak ödeme yaptığınız için yeni bir ödemeye tabii oluyorsunuz: Kredi kartı limit aşım faizi.

Kredi7Kredi Kartı Limit Aşım Faizi

Kredi kartınızın sahip olduğu limiti aşmanız durumunda, aşılan tutara ek olarak faiz uygulanıyor. Bu faiz toplam borç miktarı ödenene kadar ve belirlenen limite düşene kadar işlemeye devam ediyor. İşleyen bu faize ise limit aşım faizi deniyor.

Limit aşım faizine ek olarak bir de yalnızca limiti aştığınız için ödediğiniz limit aşım ücreti bulunuyor. Her ikisinin de borcunuza eklenmiş halini hesap ekstresinde görebilirsiniz.

Kredi2Kredi Kartı Limit Aşım Durumunda Ne Olur?

Kredi kartı limit aşım durumunda karşılaşacağınız ilk durum daha önce belirttiğimiz gibi limit aşım ücreti ve limit aşım faizi olmak üzere ek ödemelere tabii olmanız. Bunun dışında herhangi bir cezai yaptırımı bulunan bir durum değil.

Fakat kredi kartı limit aşım durumunda kredi notunuz etkilenebilir. Çünkü; yaşanan limit aşımı bankacılık geçmişinizi etkileyebilir bu da eğer yapmayı düşünürseniz, kredi başvurusunda olumsuz bir imaja neden olabilir.

Bu gibi olumsuz durumların önüne geçmek için limit kontrolü yapmak ve dikkatli davranmak son derece önemlidir.

Kredi5Kredi Kartı Limiti Arttırma

Kullandığınız kredi kartı ile limit aşımı gibi durumlar ve sonrasında limit aşım faizi yaptırımı ile karşılaşmak istemiyorsanız kredi kartı limitini yükseltebilirsiniz.

Kullandığınız kredi kartının limitini arttırmak için;

  • Size yakın banka şubesini ziyaret edebilir,
  • Müşteri temsilcisine bağlanabilir,
  • İnternet bankacılığı ile limit arttırma talebinde bulunabilir,
  • Mobil bankacılık ile limit arttırma talebinde bulunabilirsiniz.

Kredi1Kredi Kartı Limit Aşım Faizi Hesaplama

Kredi kartı limit aşımı sonrası en çok merak edilen konulardan biri ise hesaplama yöntemleri. Limit aşım sonrası uygulanan limit aşım faizi bankadan bankaya değişiklik gösterebilir.

Fakat genel olarak hesaplanacak olursa;

1.000 TL limitli bir kartın limitinin tamamının kullanıldığını düşünelim. Asgari ödeme tutarı olan %30 ise ödenmiş olsun. Bu durumda kalan borç 700 TL olmaktadır. Hesap kesim tarihinden bir sonraki hesap kesim tarihine kadar kalan bakiya olan 700 TL’ye alışveriş faizi işlemektedir.

Bu durumda:

Alışveriş Faiz Oranı: %2,25
Asgari Ödeme Tutarı %30: 1.000 x (%30) = 300 TL
Ödeme Tutarı: 300 TL
Ödenmeyen Tutar: 1.000 – 300 = 700TL olmaktadır.

Alışveriş Faiz Tutarı: 700 x 10 x %2,25/30 = 5,25 TL olmaktadır.

Ödenmeyen tutara ise son ödeme tarihinden bir sonraki hesap kesim tarihine kadar limit aşım faizi uygulanmaktadır:

Alışveriş Faiz Tutarı: 700 x 20 x %2,25/30 = 10,50 TL

Toplam Faiz Tutarı: 5,25 + 10,50 = 15,75 TL olarak hesaplanmaktadır.

Kredi4Gecikme Faizi Nedir?

Gecikme faizi ise kredi kartı limit aşım durumu ve limit aşım faizi ile karıştırılmamalıdır. Gecikme faizi kullanılan kredi kartının limiti dolsun veya dolmasın son ödeme günü geldiğinde ödenmemesi durumunda işleyen faize denir.

Bu durumda ödenecek gecikme faizi miktarı dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için uygulanır. Belirli bir oran üzerinden uygulanan gecikme faizi kredi kartı sözleşmesinde de belirtilmektedir.

Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için kullandığınız kredi kartının ait olduğu banka ile iletişime geçebilirsiniz.

Editör: Şeyma Yıldırım