Sevilen roman Kürk Mantolu Madonna tiyatro ve film uyarlamalarıyla izleyenlerin karşısına çıkıyor. Filmin kadrosu ise belli olmaya başladı. İşte Kürk Mantolu Madonna romanının uyarlamaları!
Unutulmaz eserler dizi, tiyatro ve film uyarlamalarıyla izleyenlerle buluşmaya devam ediyor. Bu sefer hem beyaz perdede hem tiyatro sahnesinde izleyeceğimiz eser, Sabahattin Ali’nin eşsiz romanı Kürk Mantolu Madonna.
Okuyanların tekrar okumak istediği bu muhteşem romanın hayranları tiyatro oyunu ve filmle ilgili detayları merak ediyor. Gelin, Kürk Mantolu Madonna romanının uyarlamalarına hep birlikte göz atalım!
Kürk Mantolu Madonna Filminin Kadrosu Belli Olmaya Başladı
Dizi formatında çekilmesi planlanan Kürk Mantolu Madonna için son karar, eserin sinema filmine uyarlanması yönünde oldu. 10 aydır süren filmin hazırlık aşamasının sonuna yaklaşılıyor ve çekimlerin aralık ayında başlaması planlanıyor.
Alman-Türk ortak yapımı olacak filmde Raif Efendi'yi canlandıracak ismin Salih Bademci olacağı konuşuluyor. Terzi ve Kulüp gibi başarılı yapımlarda rol alan Salih Bademci’nin Mert Dikmen’in yazdığı senaryoyu beğendiği ve filmde yer almak istediği belirtiliyor.
Filmin yönetmen koltuğunda Enes Ateş olacak. Kadın başrol karakteri içinse henüz bir açıklama gelmedi ve görüşmelerin devam ettiği konuşuluyor.
Film, iki ayrı zaman diliminde yani 1920’lerin Almanya’sı ve 1940’ların Türkiye’sinde geçecek. Bu nedenle filmin tarihî bir dokusu olacak. Almanya sahnelerinin çekimi Babelsberg Studio’da gerçekleşecek.
Kürk Mantolu Madonna Tiyatro Oyunu
Sabahattin Ali’nin ilk ve tek aşk romanı Kürk Mantolu Madonna, tiyatro sahnesine uyarlandı ve izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Taner Barlas Ağustos 2023 yılında eseri tiyatroya uyarladı ve oyunun yönetmenliğini üstlendi.
Oyun; yaşama anlam katan umutsuzluğun içindeki umudu, korkuyu, heyecanı, aşkın büyüklüğünü ve kişinin kendisini var etme çabasını anlatıyor. Tüm bunların birleşimiyle yaşama anlam katmanın bir hikâyesi olarak seyirciyi büyülüyor.
75 dakika süren ve dram türünde olan oyunun kadrosunda Taner Barlas, Şebnem Özinal, Kıvanç Kürkcü, Ekin Aksu ve Duygu Dalyanoğlu yer alıyor. Kürk Mantolu Madonna Oyunu İstanbul, Antalya, Aydın, Isparta ve Muğla gibi pek çok sehirde sahneleniyor.
Kürk Mantolu Madonna Romanı Konusu
Sabahattin Ali’nin kaleme aldığı ve hüzünlü bir aşk öyküsünü konu edinen Kürk Mantolu Madonna romanı, psikolojik tahlil niteliği taşıyor. Eserde konu edilen aşk hikâyesini gerçekte Sabahattin Ali’nin yaşadığı söyleniyor. Roman, yayımlandığı 1943 yılından beri yoğun ilgi görmeye devam ediyor.
Aşk, yalnızlık ve yabancılaşma olmak üzere üç tema üzerinde şekillenen eser iki hikâyeden oluşuyor. İlk hikâyede romanın başkahramanı olan ve sessiz, sakin, kendi hâlinde yaşayan Raif Efendi’nin Rasim ile tanışması anlatılıyor. Hep başkaları için yaşayan Raif Efendi’yi gözlemleyen Rasim’in anlatımıyla kahraman daha yakından tanıtılıyor.
İkinci hikâyede ise Raif Efendi’nin yaşamını değiştiren büyük aşkı Maria Puder ile tanışması konu ediliyor. Raif Efendi’nin kimselere anlatamadığı bu aşk hikâyesi, Almanya’da bir sergide başlıyor.
Sabahattin Ali romanında Reif Efendi'nin melankolik hayatını, yaşadığı duygusal çöküntüleri âdeta resmediyor ve okuru etkilemeyi başarıyor. Yazarın askerlik yıllarında kaleme aldığı bu eşsiz eser ilk olarak “Büyük Hikâye” adıyla gazetede yayımlanıyor. Gazete hikâyeyi 48 bölüm olarak okurla buluşturuyor.
Türk edebiyatı için çok önemli olan Kürk Mantolu Madonna romanı, ilk basımından bu yana 1 milyondan fazla sattı ve satmaya devam ediyor. Sabahattin Ali’nin başarılı kalemi ve psikolojik tahlilleri sayesinde bu başarıyı yakalayan roman, herkesin kütüphanesinde bulunması gereken bir başyapıt.
Sabahattin Ali Kimdir?
1907 yılının Şubat ayında Gümülcine’ye bağlı İğridere’de doğan Sabahattin Ali; hikâye, roman ve şiir dallarında yazdığı eserleriyle tanınıyor. Öğrencilik yıllarında arkadaşlarıyla beraber bir okul gazetesi çıkaran yazarın “Şarkı” adlı şiiri okul gazetesi dışında yayımlanan ilk eseri olma özelliği taşıyor.
Türk edebiyatı için çok önemli bir değer olan Sabahattin Ali, yazar ve şair olmasının yanı sıra aynı zamanda öğretmen. Yazarın ilk görev yeri, Yozgat Cumhuriyet İlkokulu.
Yazarın edebî yönünü geliştiren olay ise 1928 yılında Maarif Vekâletinin açtığı sınavı kazanarak Almanya’ya gitmesiyle gerçekleşiyor. Buraya öğrenci olarak giden Sabahattin Ali hem Batı edebiyatıyla tanışıyor hem Rus yazarların eserlerini okuma fırsatı yakalıyor.
Türkiye’ye döndükten sonra Almanca öğretmeni olarak atanıyor ve 1930 yılında Nazım Hikmet’le tanışıyor. Aynı yıl “Bir Orman Hikâyesi” isimli ilk toplumsal gerçekçi öyküsünü yayımlıyor.
1931 yılına gelindiğinde Sabahattin Ali tutuklanıyor ve üç ay boyunca Aydın hapishanesinde yatıyor. Yapılan soruşturma neticesinde suçsuz olduğu anlaşılıyor ve serbest bırakılarak Konya Ortaokuluna atanıyor.
1932 yılında ilk romanı olan Kuyucaklı Yusuf’u Yeni Anadolu gazetesinde yayımlamaya başlıyor. Fakat bu sırada bir arkadaş meclisinde okuduğu iddia edilen “Memleketten Haber” isimli şiir nedeniyle tekrar tutuklanıyor.
Hiciv dolu şiirde hükümet yöneticileri ve düzen eleştirisi olduğu için hakkında hapis cezası kararı çıkıyor. Sabahattin Ali bunun bir iftira olduğunu söylese de karar bozulmuyor ve 1933 yılında memuriyet kaydı siliniyor. Ancak hapisten afla çıkan Ali, serbest kaldıktan sonra memuriyete dönüyor. Bir yandan da eserlerini yayımlamaya devam ediyor.
Üç kere askere giden ve suçlamalar, mahkemeler, hapishane hayatı nedeniyle yorulan Sabahattin Ali; 1948 yılında bir kamyon alarak nakliye işine giriyor. Asıl amacı yurt dışına kaçmak olan Ali, gidiş yolunda yanındaki arkadaşı Ali Ertekin tarafından öldürülüyor.
Vahşi bir cinayete kurban giden Sabahattin Ali, arkasında çok değerli eserler bıraktı. Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan gibi değerli romanlarının yanı sıra çok sayıda şiire, hikâyeye ve dört adet masala imza attı.
Onun için “Türk edebiyatının ilk devrimci, gerçekçi hikâyecisi ve romancısıdır.” yorumunu yapan Nazım Hikmet hiç de haksız değil. Sabahattin Ali’nin eserleri hâlâ çok satanlar listesinde yer almaya devam ediyor.