Kültür sanat

Paskalya bayramı ne zaman kutlanacak? Paskalya nedir, Paskalya’da neden yumurta boyanır?

Paskalya Bayramı’nın gerçekleşmesine kısa bir süre Türkiye’de ve dünyada bu bayramın tarihi ve diğer detayları araştırma konusu oldu. Hristiyan dünyasında kutlanan bayramlardan birisi olan Paskalya, bu yıl tüm Doğu ve Batı Kiliselerinde aynı gün kutlanacak. Peki Paskalya bayramı ne zaman kutlanacak? Paskalya nedir, Paskalya’da neden yumurta boyanır İşte detaylar…

Her yıl Nisan ayında kutlanan Paskalya Bayramı, Hristiyan dünyası tarafından heyecanla bekleniyor. Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinin üçüncü gününde dirilişini simgeleyen bu bayram, Hristiyanlıkta Noel’den bile daha kutsal kabul edildiği için ne zaman kutlandığı milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor. Bu bayram, manevi gelenekleri dışında renkli etkinlikleriyle de özel bayramlardan birisi olarak biliniyor.

Paskalya bayramı ne zaman kutlanacak?

Paskalya Bayramı, 2025 yılında hem Katolik hem de Ortodoks dünyası için 20 Nisan Pazar günü kutlanacak. Normal şartlarda Gregoryen ve Jülyen adlı takvim farkları sebebiyle önceki yıllarda iki defa Paskalya Bayramı kutlanıyordu.

Paskalya Bayramı nedir?

Bayrama hazırlık süreci, "Büyük Perhiz" olarak bilinen ve 40 gün süren oruç dönemini içeriyor. Bu süreçte hayvansal gıdalardan uzak duruluyor ve ruhani arınma hedefleniyor. Son hafta ise "Kutsal Hafta" olarak adlandırılıyor. Bu hafta boyunca İsa'nın çilesi, ölümü ve yeniden dirilişi anılıyor. Paskalya Günü ise bu sürecin sonunu ve dirilişin coşkusunu simgeliyor.

Paskalya Bayramı'nda ne yapılır?

Ülkeden ülkeye farklılık gösteren kutlamalar genellikle bazı ortak gelenekler barındırıyor. Bu özel günde Kiliseler, özel ayinler, sembolik alaylar, dualar ve vaftiz törenleri düzenleyerek bayramın ruhuna saygı gösteriyor.

Paskalya çörekleri, haşlanmış ve renkli yumurtalar ile çikolatadan yapılmış tavşanlar ise özellikle çocuklar için bu günü daha da özel kılıyor. Bazı kiliselerde gece yapılan ayinlerde karanlıkta başlanan törenler, İsa'nın dirilişini temsilen yakılan yüzlerce mumla aydınlanıyor.

Paskalya kelimesi nereden geliyor?

Paskalya kelimesinin anlamı ‘’dokunmadan geçmek’’ anlamındaki ‘’Pascha’’ kelimesinden türemiştir. Yahudi tarihinde İsrailoğulları’nın Mısır’dan kurtuluşunu işaret eden bu kavram aynı zamanda Hristiyanlıkta ölümden yaşama geçişin bir sembolü olarak biliniyor.

Paskalya’da neden yumurta boyanır?

Bir Hristiyanlık geleneği olan Paskalya’da yumurta boyama, ilkbahar başlangıcında Antik Mısır ve İran’daki arkadaşların birbirlerine canlanmanın sembolü olarak boyalı yumurta vermelerine atfedilir.