8 Nisan 2025'te, kamuoyunda “proje okulları” olarak bilinen 30’dan fazla okulda görev yapan 20 binden fazla öğretmenin, “norm kadro” gerekçesiyle görev yerleri değiştirildi. Bu karar, hem öğretmenler hem de öğrenciler ve veliler tarafından tepkiyle karşılandı.
Pek çok lisede öğrenciler dersleri boykot ederek eylem yaptı. Sendikalar ise Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklamaları düzenledi.
Resen atama iptal edildi
Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarının ekonomim.com’a verdiği bilgiye göre, resen atama süreci durduruldu. Ancak tercihli tayin başvurusunda bulunan öğretmenlerin talepleri değerlendirilmeye devam edecek.
Eğitim-İş Sendikası, "Nisan 2025 Norm Fazlası Öğretmen Atama" takvimine karşı açtıkları dava ve Bakanlığa yaptıkları çağrının karşılık bulduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Norm fazlası resen atamaların hukuksuz olduğunu, iptal edileceğini duyurmuştuk. Bakanlık çağrımıza kulak verdi, resen atamaları durdurdu.”
"Yönetmelik değişmeden benzer krizler yaşanabilir"
Eğitim-İş açıklamasında, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde düzenleme yapılmadan benzer sorunların tekrar yaşanabileceği uyarısında bulundu:
“Bugün için önüne geçilmiş olsa da Bakanlık ilerleyen süreçte benzer bir takvim işletirse mücadelemiz sürecektir.”
Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük de, Milli Eğitim Bakanlığı’nın norm atamalarında resen atamaları iptal ettiğini duyurdu.
Proje okulu nedir, öğretmenler kaç yıl çalışabilir?
Proje okulları, 2014’te yürürlüğe giren bir uygulamayla “Özel Proje ve Program Uygulayan Okullar” adıyla tanımlandı. Ulusal ya da uluslararası projelerde yer alan bu okullar, tekstilden bilişime, spordan sosyal bilimlere kadar farklı alanlarda uzmanlaşabiliyor.
Bazı köklü liseler de proje okul statüsünde eğitim veriyor. 2014’ten itibaren bu okullarda görev yapan öğretmenler, standart tayin sisteminin dışına çıkarıldı ve doğrudan Bakanlık tarafından atanır hâle geldi.
2020’de yapılan yönetmelik değişikliğiyle birlikte, proje okullarında görev süresi en fazla 4 + 4 yıl olarak sınırlandırıldı. Böylece bir öğretmen aynı proje okulunda en fazla 8 yıl çalışabiliyor.
Norm fazlası ne anlama geliyor?
“Norm fazlası öğretmen”, MEB’e göre “bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmen” anlamına geliyor. Örneğin, bir branşın ders saatlerinin azaltılması durumunda, o alandaki öğretmenlerden biri norm fazlası olarak tanımlanabiliyor.
Bu durumda, genellikle hizmet puanı en düşük olan öğretmen, norm kadro fazlası ilan edilerek farklı bir kuruma gönderiliyor. Ancak bu yıl yaşanan gelişmeler, norm fazlası atamalarının şeffaflık ve liyakat temelinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini gündeme getirdi.