Gündem

Santorini’de büyük deprem kaçışı: Feribotlar doldu taştı, havuzlar boşaltılıyor

Ege Denizi’nde yaşanan üst üste depremler, bölgede yer alan adalarda yaşayanlarda panik yarattı. Uzmanlardan yapılan tsunami uyarıları sonrasında Santorini halkı, Pire limanına gidecek olan feribot seferlerine adeta akın etti.

Ege Denizi’nde yaklaşık 1 haftada 400’ün üzerinde deprem meydana geldi. Bölgede sismik hareketlilik devam ederken Yunan medyası, tsunami olabileceğini de paylaştı. Özellikle Santorini adasındaki açık hava stadyumunda çadırlar kurulurken, polis ve itfaiye ekipleri, ani müdahale için hazır bekliyor.

‘’Sismik aktivite azalmıyor, aksine artıyor’’

Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Vassilis Karastathis, 1-2 Şubat tarihlerinde deprem sıklığının ve büyüklüğünün arttığını belirtti. Son günlerde 4.8 büyüklüğüne kadar ulaşan depremler kaydedildi. Karastathis, “Hedefimiz sismik aktivitenin azalmasıydı, ancak şu an tam tersi bir durum yaşanıyor” diyerek bölgede depremlerin devam edebileceğini vurguladı.

Özellikle 1956 yılında yaşanan 7.7 büyüklüğündeki Amorgos depremiyle benzerlik kurulsa da uzmanlar şu anki hareketliliğin daha düşük ölçekli olduğunu belirtiyor.

Limanlara giriş yasaklandı

Santorini’de açık hava stadyumu içerisinde çadırlar kurulurken bölgedeki büyük etkinlikler de iptal edildi. Fira Limanı ve diğer küçük limanlardan uzak durulması gerektiğini bildiren Yunan yetkililer, ev ve otel sahiplerinin yüzme havuzlarını boşaltmasını istedi.

Feribot şirketleri, Pire limanı istikametine gidecek olan feribot seferlerine çok sayıda yabancı işçinin müracaat ettiğini dile getirdi.

Deprem öncesinde korkutan uğultu

Santorini ve çevresinde yaşayanlar, en çok deprem öncesinde duyulan yoğun uğultu seslerinden korktuklarını belirtiyor. Anafi Belediye Başkanı Iakovos Rousos, "Her geçen gün daha şiddetli sarsıntılar yaşıyoruz ama en zoru, depremden önce duyduğumuz o yoğun uğultu" diyerek halkın yaşadığı tedirginliği dile getirdi.

Yetkililer, Santorini ve Amorgos adalarında doktor, kurtarma ekipleri ve ambulans sayısını artırdı.

‘’Büyük deprem beklenmiyor’’

Deprem Planlama ve Koruma Örgütü (OASP), yaşanabilecek en büyük depremin 5.5 şiddetinde olduğunu ancak tsunami riskinin düşük olduğunu söyledi.

Fakat Selanik Aristoteles Üniversitesi Sismoloji Profesörü Costas Papazachos deprem tehlikesinin devam ettiğini belirterek "Güçlü bir deprem olasılığı göz ardı edilemez" dedi.