Gezi&Seyahat

Schengen Vize Reddi ile Nasıl Başa Çıkılır?

Vize başvurusunun olumsuz sonuçlandığı durumlar da yaşanıyor. Peki, Schengen vize reddi ile nasıl başa çıkılır? Beraber inceleyelim...

Bilindiği üzere Avrupa Birliği’ne üye ülkelere ziyarette bulunmamız için öncelikle vize almamız gerekiyor: Schengen vizesi. Vize başvuru ve kabul süreci oldukça zorlu ve her zaman olumlu sonuçlanmayabiliyor. İşler yolunda gitmediğinde ve vize reddi ile karşılaştığınızda ne yapmalısınız? Beraber inceleyelim…

Schengen Vizesi

Schengen Avrupa Birliği üyeleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan bölgeye verilen isim. Schengen vizesi ise, Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Lihtenştayn ve Avrupa Birliği’ne üye olup Schengen bölgesinde yer almayan İrlanda, Birleşik Krallık, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs’a ziyaret için alınan bir vize türü.

Bu ülkelerden birine alacağınız Schengen vizesi ile birliğe bağlı diğer ülkelere de seyahat edebilirsiniz. Tabii öncelikle gideceğiniz ülkeyi seçmek ve başvuru sürecini başlatmanız gerekiyor.

Başvuru süreci sıkıntısız bir şekilde ilerledikten sonra ülkelere göre değişen sürelerde geri dönüş yapılıyor. Eğer vizeniz olumlu sonuçlanmışsa pasaportunuza işlenerek, olumsuz sonuçlanmışsa boş şekilde teslim ediliyor.

Peki, pasaportuz size teslim edildi ve vize reddi aldığınızı gördünüz. Bu durumda ne yapılmalı?

Schengen Vizesi Reddi

Schengen vize başvurusu doğru ve eksiksiz şekilde yapıldığında çoğu zaman olumlu sonuçlanmaktadır. Fakat bazı durumlarda bu tam tersi de olabiliyor. Bu nedenle öncelikle şaşırılacak ve üzülecek bir şey olmadığını söylememiz gerek.

Vize Reddi Aldıktan Sonra Ne Yapılır?

Vize reddi aldıktan sonra vazgeçmek istemiyorsanız yapabileceğiniz iki seçenek bulunuyor:

  • Vize reddine itiraz etmek
  • Yeniden başvuru yapmak

Vize Reddine İtiraz Etmek

Vize başvurunuz reddedildi fakat siz, bunun doğru bir karar olmadığını düşünüyorsunuz. Böyle bir durumda elbette itiraz hakkınız bulunuyor.

Red kararına itiraz için öncelikle varsa avukatınız ile yoksa kendiniz bir dilekçe hazırlamalısınız. Hazırladığınız bu dilekçe başvuruda sunduğunuz tüm evraklarla birlikte yeni ve destekleyici evrakları da içermeli. Eğer başvuru ile aynı şekilde bir itiraz yaparsanız, çok da etkili olmayabilir.

Yazılı olarak yapacağınız bu itiraz, vizeyi reddeden temsilciliğe yapılıyor. Red kararıyla beraber siz gönderilen kâğıtta red gerekçeleri ve itirazı yapacağınız kurum bilgileri de yer alıyor.

Bu durumda akıllara gelen il soru vize red itirazı olumlu sonuçlanır mı? Olmaktadır. İtirazınızı ve hazırlayacağınız dilekçeyi red alınan maddeler üzerinde yoğunlaştırarak ve mümkünse düzeltmesi yapılarak sunmanız sizin yararınıza olacaktır. Elbette ki olumlu bir dönüş olabilir ve red kararı kabule dönebilir. Yapacağınız bu vize reddi itirazı ücretli bir işlem değil.

Vize reddine itiraz edilmesi ve herhangi olumlu bir yanıt alınamaması durumunda ise yargı yolunun açık olduğunu da belirtmemiz gerek. Fakat bu durum her ülke için geçerli değil. Buna ek olarak işleyecek olan mahkeme sürecinin bir ülkenin aleyhine sonuçlanma ihtimali de biraz düşük.

Bir diğer önemli konu ise yargı yoluna başvurulması durumunda, yargılama ve mahkeme sürecinin başvuru ülkesinde görülecek olması. Bu da işleri oldukça zora sokan bir durum.

Yeniden Başvuru Yapmak

Vize başvurunuzun reddedilmesi durumunda izleyebileceğiniz bir diğer yol ise yeni bir başvuru yapmak. Kimi danışman şirketler tarafından bu yolun itiraza oranla çok daha sağlıklı ve olumlu olabileceği söylense de dikkat edilmesi gereken faktörler söz konusu.

Eğer red aldığınız başvuru koşullarınızda bir değişiklik ve iyileşme (özellikle ekonomik) yoksa, veya tamamen seyahat sebebiniz değişmemişe sonuç çok da farklı olmayacaktır. Bu nedenle yeniden başvuru yaparken bir önceki başvurunuzu ve red nedenlerinizi dikkatlice gözden geçirmelisiniz.

Yeniden başvuru yapmanız durumunda tüm sürecin baştan yaşanacağını ve başvuru ücreti ve vize harcının tekrar ödenmesi gerektiğini de unutmayın.

Başvuru sürecinde yapılan ödemelerin sonucun red olması durumunda iadesinin yapılmadığını da hatırlatmak isteriz.

Uzun Zaman Sonra Vize Başvurusu

Yıllar önce aldığınız vize reddi sonrası itiraz ve yeniden başvuru yoluna gitmediniz ve seyahatinizden vazgeçtiniz. Fakat aylar veya yıllar sonra tekrar vize almanız gerekti. Bu durumda önceki vize reddinizin kararı etkilemesinde endişelenmeniz gayet normal.

Vize reddi, elçiliklerde 5 yıl süre ile kalmaktadır. Bunun sebebi başvuru esnasında kullanılan parmak izi yöntemidir. Üzerinden 5 yıl geçtikten sonra ise bu bilgiler silinmektedir.

Eğer vize reddinizin üzerinden 5 yıl veya daha fazla bir zaman geçmişse, tertemiz bir sayfa ile başvuru yapabilirsiniz. Fakat bu kadar uzun zaman geçmedi diyorsanız, böyle bir durumda yapılacak şey başvuru esnasında evrak hazırlarken değişen şartları göstermek ve kanıtlamak olacaktır.

Önceki başvurunuz ile seyahat sebebiniz, ekonomik durumunuz, öğrencilik durumunuz vb. etkinliği fazla olan konularda değişiklik yaşandıysa olumlu dönüş alma ihtimaliniz de bir o kadar fazla olacaktır.

Can sıkıcı bir durum olan vize reddi sanılanın aksine olumluya çevrilmesi mümkün olan bir durum.