ChatGPT’de oluşturulan sahte bir pasaport ile kimlik doğrulama sisteminin başarıyla geçilmesi, siber güvenlik sektöründe endişeleri körükledi. Alınan bilgilere göre bir LinkedIn kullanıcısı ve girişimci Borys Musielak, yapay zeka yardımıyla ürettiği pasaportu, dijital kimlik doğrulama aşamasından geçirmeyi başardı.

ChatGPT üretimi pasaport, güvenliği aştı

Pasaportu yalnızca birkaç dakikada oluşturduğunu vurgulayan Musielak, sonucu LinkedIn hesabından paylaştı. Girişimcinin belgesinde yapay zeka kaynaklı sahteciliklerin tespit edilmesini sağlayan format tutarsızlıkları, tipografi hataları ve makinenin okuduğu bölgelerdeki yanlışlıkların yer almaması dikkat çekti. Böylelikle sahte pasaport gerçek pasaportlar gibi güvenlik kontrollerini aşabildi.

Siber Dünyada Alarm Zilleri Çalıyor Chatgpt Ile Oluşturulan Pasaport, Güvenlik Kontrollerini Aştı (1)

Fakat pasaportun gömülü bir çip barındırmaması derinlemesine incelemelerde sistemin başarısız olabileceğini gösteriyor. Fakat finans teknolojisi gibi hizmetlerde kullanılan temel kimlik doğrulama sistemlerini aşması bile birçok dolandırıcılık faaliyeti için yeterli seviyede.

Revolut, Binance gibi platformların bu tür sahte kimlik belgelerine karşı daha savunmasız olabileceği belirtiliyor. Musielak, Generative AI teknolojilerinin kimlik hırsızlığı için kitlesel ölçekte kötüye kullanılabileceğini belirterek yetkilileri önlem almaya çağırdı.

NFC teknolojisi yaygınlaştırılmalı

Siber güvenlik uzmanları, bu tür sahtecilik girişimlerinin NFC veya elektronik tabanlı kimlik kartlarının yaygınlaştırılmasıyla engellenebileceğini ortaya koyuyor. Bununla beraber deepfake ve yapay zeka destekli gerçekleştirilen sahtecilik tespit sistemlerinin de güçlendirilmesi önerisinde bulunuluyor.

Peki, yapay zeka ile üretilen sahte pasaportların yaygınlaşması sizce ne gibi tehlikeler doğurabilir?

Kaynak: ShiftDelete