Soğuk algınlığı kış aylarında sıklıkla görülen bir hastalıktır. Genel olarak boğazda ağrı ve vücutta halsizlik gibi semptomları vardır. Üst solunum yolu hastalığı olarak bilinir. Birçok belirtisi olan bu hastalık için hem ilaç tedavisi hem de doğal yöntemli bitkisel tedaviler bulunur. 

Gelin detaylı olarak soğuk algınlığı için ne iyi gelir nasıl geçer alt başlıklarımızda anlatalım. 

Soğuk Algınlığı için 10 Doğal Yöntem!

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (14)

Soğuk algınlığı kış aylarında en çok görülen hastalıktır. Soğuk dönemlerde insanların bağışıklıkları zayıflar ve daha fazla hasta olurlar. Soğuk algınlığı yaşayan kişilerin bağışıklığını güçlendirerek vücutlarının daha dirençli olmasını sağlamak için bazı doğal yöntemler bulunur. 

Soğuk algınlığı için yapılabilecek doğal ve sağlıklı yöntemler aşağıdaki gibidir. 

Ihlamur Çayı 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (1)

Ihlamur çayı kış aylarının vazgeçilmezidir. Ihlamur içerisinde C vitamini ve antioksidan bulundurur. Bu çayın birçok faydası bulunur. Boğaz ağrılarına ve öksürüğe iyi gelir. Vücudu dinginleştirerek rahatlatır. 

Ihlamur çayını hazırlamak oldukça kolaydır. Birkaç tane ıhlamur yaprağını sıcak suya ekleyip 10 dakika demleyiniz. 10 dakika sonra ıhlamur çayınız hazır eğer çayı tatlı bir şekilde tüketmeyi seviyorsanız içerisine bal ekleyebilirsiniz. 

Karanfil Yağı 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (2)

Soğuk algınlığı yaşayan kişilerde burun tıkanıklığı çok fazla görülen bir durumdur. Bu sorun için tercih edilen doğal yöntemlerin başında karanfil yağı gelir. Karanfil yağı nefesi açan ve daha dinç olmanızı sağlayan bir üründür. 

Karanfil yağını isterseniz yastığınıza damlatarak ya da burnunuzun önüne biraz sürerek de kullanabilirsiniz. Suyunuzun içerisine birkaç damla koyarak da tüketebilirsiniz. 

Ballı Süt 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (3)

Balla karıştırılan ılık süt genel olarak çocuklar için kullanılan bir yöntem olsa da büyüklerde tüketebilir.

Kalsiyumu yüksek olan bu besinler hızlı iyileşmeye katkı sağlar. Boğaz ağrısını hafifleten bu ürünü özellikle soğuk algınlığı yaşayan kişilerin  yatmadan önce ılık bir şekilde tüketmesi önerilir. 

Adaçayı 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (4)

Adaçayı antioksidanlar açısından oldukça zengin bir üründür. Sakinleştirici bir etkiye de sahip olan bu çay boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir. 

Adaçayı yapmak isteyen kişiler birkaç adaçayı yaprağını sıcak suyun içerisinde 5 ya da 10 dakika demleyerek tüketebilirler. Sade adaçayı sevmeyen kişiler içerisine limon ve bal ekleyebilir. 

Nane Limon Çayı 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (5)

Nane limon çayı kış aylarının vazgeçilmezidir. Soğuk algınlığı yaşayan kişilerin sıklıkla tüketmesi gerekir. Bu çay hem soğuk algınlığına, boğaz ağrısına iyi gelir hem de mideyi rahatlatarak daha iyi hissetmenizi sağlar. 

Nane limon çayı hazırlarken taze nane almak önemlidir. Taze nane yapraklarını ve birkaç limon dilimini sıcak suya koyarak 10 dakika demleyip tüketebilirsiniz. 

Kuşburnu Çayı 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (6)

Bu çay C vitamini ve antioksidan açısından zengindir. Bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığına karşı vücudu korur. Bu nedenle de kış aylarında bol bol tüketilmelidir. 

Kurutulmuş şekilde olan kuşburnunu sıcak suyun içerisinde 10 dakika bekletiniz demlendikten sonra kuşburnu çayınızı tüketebilirsiniz. 

Zencefil Çayı

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (7) 

Zencefil çayı içerisinde anti-inflamatuar ve antioksidan bulundurur. Zencefil çayının birçok faydası bulunur. Sindirimi düzenler ve boğaz ağrısına iyi gelir.  

Taze olan zencefilleri dilimleyerek sıcak suyun içerisinde 5- 10 dakika bekletiniz. Demlenmiş olan zencefil çayınız hazır içerisine bal ve limon ekleyerek tüketebilirsiniz. 

Kuşburnu Marmelat

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (8)

Soğuk algınlığı için faydalı olan ürünlerin arasında kuşburnu marmelat da bulunur. Bu marmelat vücuda enerji verir ve bağışıklığı kuvvetlendirerek soğuk algınlığına karşı korur. 

Elma Sirkesi ve Bal 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (9)

Soğuk algınlığı yaşayanlar için doğal yöntemlerden birisi de elma sirkesi ve bal karışımıdır. Bu karışımı macun kıvamına gelecek şekilde yapıp tüketmek gerekir. Elma sirkesi ve bal karışımı özellikle öksürüğün azaltılmasında çok faydalıdır. 

Papatya Suyu 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (10)

Papatya suyunun buharı solunum yollarını rahatlatarak daha iyi nefes almanızı sağlar. Bunun için papatya suyunu kaynatarak bir kaba dökünüz. Başınızı kabın üzerine yaklaştırarak buharı içinize çekiniz. Bu işlem nefesinizin açılmasına yardımcı olur. 

Soğuk algınlığı için ne iyi gelir doğal yöntemler nelerdir başlıklar halinde açıkladık. Bu doğal bitkisel çaylarla bağışıklığınızı daha güçlü bir hale getirip hastalıklardan korunabilirsiniz. 

NOT1: Tüm bu yöntemler bağışıklık sisteminizi güçlendirip vücudunuzun hastalıklarla daha iyi savaşmasını sağlamak içindir. Hafif salgınlar için faydalı olabilecek bu yöntemler uzun süreli hastalıklar için büyük etkiler göstermez. Bu nedenle hastalık süreçlerinde ilk olarak hekime danışmalısınız. 

NOT2: Tüm bu yöntemler halk arasında bilinen, bazı kişilerde etkinliği gözlemlenmiş yöntemlerdir. Güçlü bilimsel dayanakları yoktur. Bu yöntemleri uygularken dikkatli olmanız, alerji ve yan etki gibi durumları göz önünde bulundurmanız önemlidir. 

Soğuk Algınlığı Neden Olur? 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (13)

Soğuk algınlığı neden olur sorusu sürekli bu durumu yaşayan insanların araştırdığı konulardan birisidir. Soğuk algınlığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sıklıkla görülen bir hastalıktır.

Bulaşıcı hastalıklar arasında yerini alan soğuk algınlığı bazı zamanlarda daha kısa süreli olabilir bazı durumlarda ise şiddetli bir hastalığa dönüşebilir. Böyle durumlarda hastaneden randevu alarak muayene olmak gerekir. 

Soğuk algınlığının nedeni rinovirüslerdir bu virüsler vücuda ağız, burun yoluyla girer. Soğuk algınlığının diğer nedenlerini de maddeleyerek anlatalım. 

Soğuk Algınlığının Sebebi

Soğuk algınlığının sebepleri aşağıdaki gibidir.

  • Soğuk algınlığı olan kişilerle temas edildiğinde 
  • Düşük bir bağışıklık sistemine sahip olunduğunda 
  • Yoğun sigara tüketiminde
  • Virüsle temastan sonra göze, burna ve ağza dokunulduğunda 
  • Hasta olan bir kişi öksürdüğünde 
  • Üzerinde virüs bulunan eşyalar kullanıldığında 

Soğuk algınlığı genel olarak hava yoluyla, dokunarak bulaşabilen hastalıklardandır. Bu nedenle hasta olmamak için dikkatli olmak gerekir. 

Soğuk Algınlığının Belirtileri 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (11)

Soğuk algınlığı kış aylarının yaygın hastalıklarındandır. Bağışıklığın zayıflaması, ince giyinmek ve üşütmek soğuk algınlığının başlangıçlarındandır. Bu hastalığın birçok belirtisi de bulunur. Bu belirtileri maddeler halinde ele alalım.

Soğuk Algınlığının Belirtileri 

Soğuk algınlığı belirtileri aşağıdaki gibidir. 

  • Titreme ve üşüme hissi 
  • Boğaz ağrısı 
  • Ateş 
  • Gözlerde sulanma 
  • Burun akıntısı 
  • Burun tıkanıklığı 
  • İştah kaybı 
  • Vücut ağrısı 
  • Hapşırma 
  • Öksürük 

Soğuk algınlığının birçok belirtisi bulunur. Bu belirtileri yaşayan insanlar soğuk algınlığı için ne iyi gelir diye araştırırlar. Bu durumları yaşayan kişilerin sıcak bitki çayları tüketmesi önerilir.

Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer? 

Soguk Alginligi Icin Ne Iyi Gelir (12)

Soğuk algınlığı nasıl geçer merak edilir. Soğuk algınlığı belirtileri yaşayan kişilerin bu durum artmadan önce önlem almaları gerekir. Öncelikli olarak doktora giderek muayene olmak ve kendisine uygun olan soğuk algınlığı ilacını kullanmak önemlidir. 

Soğuk algınlığı en hızlı nasıl geçer diye insanlar araştırırlar. Evde dinlenen insanların hızlı bir şekilde  bağışıklığını güçlendirmesi için bitkisel çaylar ve doğal sağlıklı yöntemler uygulaması soğuk algınlığını kısa sürede geçirir. 

Soğuk algınlığı için ne iyi gelir nasıl  yöntemler bulunur. Gelin bu yöntemlerden maddeler halinde bahsedelim.

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Yöntemler 

Soğuk algınlığına iyi gelen yöntemler aşağıdaki gibidir. 

  • Buhar solumak ve burna tuzlu su ile gargara yapmak 
  • Bol bol dinlenmek 
  • Bol sıvı tüketmek 
  • C vitamini alarak bağışıklığı arttırmak 
  • Boğaz ağrısı için boğaz pastili tüketmek 
  • Limonlu su içmek 

Soğuk algınlığı için ne iyi gelir yöntemler nelerdir bahsettik. Bol sıvı tüketmek ve bağışıklığı güçlendirmek önemlidir. 

Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark Nedir? 

Soğuk algınlığı ve grip kış aylarında görüldüğü  ve bazı semptomları aynı olduğu için ikisi de aynı hastalık sanılabilir. Ancak bu iki hastalığın arasında farklılıklar vardır. Soğuk algınlığı gribe göre daha hafif semptomlara sahiptir. 

Soğuk algınlığı ve grip arasındaki fark nedir maddeler halinde inceleyelim. 

Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark 

Soğuk algınlığı ve grip arasındaki fark aşağıdaki gibidir. 

  • Gripte baş ağrısı olurken soğuk algınlığında baş ağrısı daha azdır. 
  • Ağrı ve yorgunluk gripte daha fazladır. 
  • Soğuk algınlığında ateş daha azdır. Gripte ise ateş fazladır. 
  • Soğuk algınlığında burun tıkanıklığı görülür. Gripte çok fazla görülmez. 
  • Soğuk algınlığında öksürük çok fazla görülmez gripte daha fazla görülür. 
  • Soğuk algınlığının aşısı yoktur gribin aşısı vardır. 
  • Soğuk algınlığı gribe göre daha hafif semptomlar gösterir. 

Soğuk algınlığı ve grip arasında bazı farklılıklar olabilir. Bu iki hastalıkta bağışıklığın düşmesi ile ortaya çıkar. Soğuk algınlığı için ne iyi gelir sorusuna ilaç ve bitkisel doğal yöntemlerle sonuç bulabilirsiniz.

Editör: Hilal Şahin