Söz konus mezar, Kahire'nin 200 mil güneyinde bulunan Asyut kentinde bulundu ve MÖ 1800 civarında yaşamış zengin vali Djefai-Hapi I'in kızı İdy'ye ait olduğu düşünülüyor.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Djefai-Hapi I'in"Antik Mısır topraklarının en önemli yöneticilerinden biri" olduğunu söyledi.

Rahibe 3

"İdy, tanrıça Hathor'un rahibesiydi"

Keşfe öncülük eden Freie Universität Berlin'de arkeolog olarak görev yapan Profesör Jochem Kahl, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, "Djefai-Hapi I, antik çağlarda tanrılaştırılmıştı ve mezarı 2000 yıldan uzun süre boyunca antik Mısır'ın kültürel hafızasının ayrılmaz bir parçasıydı" dedi.

Kahl, "İdy, tanrıça Hathor'un rahibesiydi ve 'evin hanımı' olarak adlandırılıyordu. Bu da onu zengin bir aileden gelen bir kadın olarak tanımlıyor" diye de ekledi.

Profesör Jochem Kahl

Jochem Kahl

Arkeologlar İdy'nin tabutunda şunları buldu

Arkeologlara göre İdy'nin tabutuşimdiye kadar bulunan en şaşırtıcı tabutlardan birisiydi. Tabut "ölen kişinin öbür dünyadaki yolculuğunu anlatan" resim ve yazılarla kaplıydı. İdy'nin ölümünden sonra iç organları (dalak, karaciğer, bağırsaklar ve akciğerler) vücuttan çıkarılıp kavanozlara konuldu. İdy'nin bedeni daha sonra mumyalanıyordu; bu, bedenin ölümden sonra bilinçli olarak mumyalanması veya kurutulması yoluyla korunması işlemidir.

 Kemikler üzerinde yapılan ön incelemede, prensesin doğuştan ayak rahatsızlığı nedeniyle 40 yaşından önce hayatını kaybettiği belirlendi. Arkeologlar ayrıca kadının yanında bir hançer ve tahta figürinler gibi mezar eşyaları da buldular; bunları büyük ihtimalle kadının öbür dünyada kullanması amacıyla saklamıştı.

Keşfe öncülük eden Freie Universitat Berlin'den arkeolog Profesör Jochem Kahl, keşfi "hem estetik hem de bilimsel açıdan olağanüstü" olarak nitelendirdi. 

Rahibe 2

"Bu keşif daha fazla incelenmeli"

Kahl'a göre çalışma, Antik Mısır'da kadınların konumu ve bilgi aktarımı hakkında yeni ve kapsamlı açıklamaların yapılmasına olanak tanıyacak.

Kahl, Idy ve babasının hayatlarına ışık tutacak keşfin daha fazla incelenmesi gerektiğini söyledi. Kahl, "Mezar odasındaki ahşap objelerin ilk başta konservatif olarak sağlamlaştırılması ve ardından dar, 14 metre derinliğindeki kuyudan zahmetli bir şekilde çıkarılmasının ardından buluntular Mısır Eski Eserler ve Turizm Bakanlığı'na teslim edilecek" diye ekledi.