ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın TikTok yasağını kaldırması beklenirken, yaptığı son siyasi atamalar bu beklentiyi boşa çıkaracak gibi görünüyor.
Trump, Pazar günü, internet, medya ve diğer iletişim alanlarını düzenleyen Federal İletişim Komisyonu (FCC) başkanlığına Brendan Carr’ı atadığını duyurdu. Carr, 2017 yılında Trump tarafından FCC’ye atanmış ve Heritage Foundation’ın Project 2025 çalışmasında FCC ile ilgili bir bölüm yazmıştı. Ancak bu çalışmada, zaman zaman Trump’ın vaatleriyle çelişen bir gündem savunmuştu.
Carr, Project 2025’te şu ifadeleri kullanmıştı:
"TikTok, Amerika’nın ulusal güvenliği için ciddi ve kabul edilemez bir risk oluşturuyor. Ayrıca, milyonlarca Amerikalıya sunulan haber ve bilgileri kontrol ederek Pekin’in dış etki kampanyası yürütmesine olanak tanıyor."
Çin hükümeti verilere mi erişiyor?
Çin hükümetinin Amerikan TikTok kullanıcılarının verilerine eriştiğine dair kamuya açık bir kanıt bulunmasa da TikTok’un Çinli ana şirketi ByteDance’in bu verilere eriştiği kanıtlandı.
Trump’ın TikTok yasağını kaldırma ihtimali şaşırtıcı görünüyor, çünkü 2020’de, başkanlığının ilk döneminin sonunda, uygulamayı yasaklayan bir kararname imzalamıştı. Ancak Joe Biden göreve geldikten sonra bu kararnameyi geçersiz hale getirdi. Biden yönetimi de benzer bir sonuca ulaştı ve başkan, ByteDance’i TikTok’u satmaya zorlayan bir yasa çıkardı. Ancak Çinli şirketin bu talebe uyma olasılığı düşük.
"Facebook’u halkın düşmanı olarak görüyorum"
Trump, Mart ayında CNBC’ye yaptığı açıklamada, "TikTok olmadan Facebook’u büyütebilirsiniz, ama ben Facebook’u halkın düşmanı olarak görüyorum," demişti. Aynı görüşü Truth Social’da da paylaşarak Mark Zuckerberg’in şirketini "halkın gerçek düşmanı" olarak nitelendirdi.
Carr’ın atanmasına ilişkin açıklamasında Trump, ikisi arasındaki bariz görüş ayrılıklarına değinmedi. "Komisyon Üyesi Carr, ifade özgürlüğü için bir savaşçıdır. Amerikalıların özgürlüklerini engelleyen düzenleyici davalara karşı mücadele etmiş ve ekonomimizin büyümesini desteklemiştir," ifadelerini kullandı.
Çin menşeli iletişim ekipmanlarının satışı zorlaşabilir
Carr, Çin’in etkisi konusunda özellikle hassas ve cep telefonları gibi Çin menşeli iletişim ekipmanlarının satışına yönelik sıkı düzenlemeler getirilmesini savunuyor. Şu anda, Huawei ABD’de FCC onayı olmadan ürün satamıyor. Carr, FCC’nin Çinli üreticilere daha sıkı değerlendirmeler uygulaması gerektiğini düşünüyor ve "rip and replace" (sök ve değiştir) programına 3 milyar dolarlık ek bütçe ayrılmasını talep ediyor.