Cumhuriyet Halk Partisi yetkilileri TBMM’ye yeni bir kanun teklifi getirdi. Bu kanun teklifine göre TRT vergisi olarak bilinen TRT bandrol vergisinin kaldırılması istendi. Peki, TRT vergisi kaldırılacak mı? TRT bandrol vergisi kaldırılacak mı? İşte kanun teklifinin detayları…
TRT vergisi kaldırılacak mı?
Daha önceden elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan yani elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırılmıştı. CHP, TRT bandrol vergisinin tamamen kaldırılması için Meclis'e kanun teklifi sundu.
Kanun teklifinin taslağının hazırlandığı ancak henüz TBMM kayıtlarına geçmediği görüldü. TRT bandrol vergisi kaldırılacak mı? Konusu CHP’den gelecek yeni bir açıklamayla netliğe kavuşacak. Şu anda TRT bandrol vergisi uygulaması devam ediyor ve kaldırılmadı.
TRT bandrol vergisi kaldırılacak mı?
TRT son 19 yılda 10.8 milyar dolar (yaklaşık 410 milyar TL) gelir elde etti ancak bu paranın nerelere harcandığı konusunda soru işaretleri var. CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer dün (7 Nisan 2025), TRT’yle ilgili hem Meclis araştırması istedi hem de yazılı soru önergesi verdi.
Özellikle TRT’nin 2004-2023 yılları arasında topladığı 10.8 milyar dolarlık vergi ve gelirlerin nasıl harcandığı ile bandrol ücretlerinin hangi projelere aktarıldığına dair net açıklamalar yapılmadığını aktardı. Cergiler ve bandrol ücretleriyle finanse edilen TRT’nin mali yönetimine ilişkin Meclis araştırması isteyen Dinçer, vatandaşın ödediği her kuruşun hesabının sorulması gerektiğini kaydetti.
Daha öncede denetlenmesi için çağrıda bulunulmuştu
Tekirdağ Milletvekili Selcan TAŞCI'da TRT'nin denetlenmesi adına Meclis komisyonuna öneri sunan milletvekillerinden biriydi. 17 Mart 2025 tarihinde Meclis'e getirilen "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile; gazetecilik faaliyetlerinin ilim ve edebiyat eseri kabul edilmesi, basın çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi, basın ve yayın faaliyetlerinin kolaylaştırılması, TRT’nin Sayıştayca denetlenmesi ve TRT kadrolarında çalışıyor olmalarına rağmen basın ve yayın faaliyeti yürütmeyenlere basın kartı verilmemesi amaçlanmaktaydı.