İnsanlar, diğer insanların hayatlarından ve başarılarından ilham almak isterler. Hatta o kişileri idol olarak gören insanlar vardır. Tabii ki bunda bir sorun yok.
Çoğu zaman bu hikayeler bizlere bir motivasyon bazen de bir rehber olur. Onların geçtiği yollardan geçmek, attıkları adımları takip etmek ve yaptıkları hataları yapmamak ve bunları nasıl yaptığını öğrenmek adına bu hikayeleri bilmek isteriz.
Sizler için ilham veren başarılarıyla Türk girişimcilik hikayelerinden 10 örnek seçtik. Hazırsanız, kendileriyle tanışalım…
Türk Girişimcilik Hikayeleri: İlham Veren 10 Örnek
Başarıya ulaşmış bir girişimcilik hikayesini kim dinlemek istemez ki? Sıfırdan yükselmiş bir insan birçok kişi için motivasyon olabilir.
Çünkü özellikle ülkemizdeki çoğu insan sıfır diyebileceğimiz bir noktadan başlıyor hayata. Kendi seviyesinde birinin yükseldiğini görmek o kişi için büyük bir motivasyon kaynağı.
Türkiye’de de birçok girişimcilik hikayesi vardır. Bunlardan bazıları çok başarılı olup ülkemizde yüksek bir konuma sahip olmuş, bazıları da başarısız olmuştur.
Başarısız hikayeler belki de çok bilinmiyor ancak onları bilmek de çok faydalı olacaktır. Çünkü insan, hatalarından ders çıkaran, hata yapanları görüp onların yaptıklarını yapmayan bir varlıktır.
Türk girişimcilik hikayeleri kapsamında ilham veren örnekler şu şekilde:
- Trendyol / Demet Mutlu
- Martı / Oğuz Alper Öktem
- Getir / Nazım Salur
- Yemeksepeti / Nevzat Aydın
- Hepsiburada / Hanzade Doğan Boyner
- Mynet / Emre Kurttepeli
- Acun Medya Grubu / Acun Ilıcalı
- Ay Yapım / Kerem Çatay
- Udemy / Eren Bali
- Big Chefs / Gizem Cizreli
Demet Mutlu
New York Üniversitesi’nde ekonomi bölümünden birincilikle mezun olduktan sonra çeşitli ülkelerde finans, pazarlama ve reklam alanlarında çalıştı.
Türkiye’ye yaptığı bir ziyaret sonucunda ülkede e-ticaret alanında büyük bir boşluk olduğunu fark edip 2010 yılında Trendyol şirketini kurmuştur.
Oğuz Alper Öktem
Bu proje için trafik sorunu olan şehirler seçilmesi elbette tesadüf değil. Bu projeyi başarılı kılan en büyük özelliklerinden biri bu. Projenin sürdürebilirlik olması da en uygun ekibin kurulmasında yatıyor.
Scooterların bakımını yapan kişiler, müşterilerle iletişim kurarak sorunları çözen kişiler ve işin yazılım ayağında çok doğru ve dinamik bir ekip yer alıyor.
Nazım Salur
Bu uygulamayla taksilerde kredi kartı kullanımını da başlatan isim oldu. Getir uygulaması ise 2015 yılında kuruldu. Özellikle pandemi döneminde pik yapan getir, yüksek miktarlar yatırım da alarak iyice büyüdü.
Nevzat Aydın
2001 yılında Türkiye’de kurulan belki de ilk internet sitelerinden oldu. 2004 yılında ilk defa günde 1000 siparişe ulaştı. Bu dönemde aldığı ilk yatırımlarla büyüyen şirket şimdilerde günlük 600.000 siparişi görüyor. Daha sonraları yurt dışına açılarak oralarda da hizmet vermeye devam ediyor.
Yemeksepeti 2015’te o güne kadarki en yüksek değerlendirmesiyle ($589 milyon) Delivery Hero bünyesine katıldı.
Hanzade Doğan Boyner
Türkiye, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da faaliyet gösteren teknoloji şirketlerinin sahibi olduğu Doğan Online Şirketler Grubu’nun sahibi ve kurucusudur. “Doğu’nun Amazonu” diyebileceğimiz Hepsiburada’nın da sahibidir.
Hanzade Doğan Boyner eğitimini London School Of Economics’de tamamladıktan sonra Türkiye’de bir e-ticaret firması kurdu. Yasal bir bahis ve bilet firması olan Nesine’yi de kurarak Türkiye’de en çok kullanılan internet sitelerinin kurucusu oldu.
Emre Kurttepeli
Acun Ilıcalı
Acun Ilıcalı normal bir TV sunucusu olarak kariyer hayatına başladı. Daha sonra iş, sunuculuk yaptığı kanalı satın almaya kadar gitti. Zaten birçok kişi Acun Ilıcalı’nın yükselişini televizyondan takip etti. İlk programından şuan bulunduğu konumuna kadar olan her aşamaya izleyenler de tanık oldu.
Kerem Çatay
Türkiye’de yayınlanmış daha güncel olan Cesur ve Güzel, Kara Para Aşk, Karadayı, Medcezir, Ufak Tefek Cinayetler, Şahsiyet ve Beş Kardeş gibi popüler dizilerin yapımında görev almıştır.
Daha eskiye gidecek olursak Kurt Seyit ve Şura, Kuzey Güney, Fatmagül’ün Suçu Ne, Ezel, Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü, Çukur, İçerde gibi dizilerin yapımcılığında yer almıştır. Bu projeler Orta Doğu, Balkanlar, Avrupa ve Amerika’da çok fazla yayınlanmış ve hala daha yayınlanmaktadır.
Eren Bali
Udemy’nin temellerini de orda tanıştığı arkadaşıyla atmaya başlamıştır. Silikon Vadisi’nden uygulamadaki hocalar ve hizmetler için yatırım almaya gitmiştir.
Udemy, tam 57 yatırımcıdan red aldıktan sonra 58. Yatırımcıdan onay almayı başarmıştır. Bu sayede Udemy Silikon Vadisi’ndeki milyar dolarlık ilk Türk şirketi olmuştur.
Gizem Cizreli
Türk-Amerikan ortak savunma sanayi projesinde görev aldıktan sonra sektörünü tamamen değiştirip Cafemiz’i kurmuştur. Bu başlangıç olsa da birçok restoran alanında şirket sahibidir. Pastacılık, Uzak Doğu restoranları gibi…
Son olarak ise iflasın eşiğindeyken kredi çekerek BigChefs’i kurmuş ve son derece başarılı olmuştur.