Ekonomi

Türkiye'nin ihracat vizyonu büyüyor: Hedef 10 yılda üç kat artış

Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde konuşan iş dünyasının liderleri, Türkiye'nin ihracatta rekabet gücünü artırmak ve katma değerli büyümeyi sağlamak için yeni stratejilerini anlattı.

Türkiye’nin önde gelen iş dünyası temsilcileri, Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde ihracata yönelik büyüme hedeflerini paylaştı. Zirvenin “İhracatta Yeni Strateji: Rekabet Gücü ve Katma Değer Odaklı Büyüme ve Kalkınma” başlıklı panelinde, önümüzdeki 10 yıl için Türkiye ihracatının 2 ila 3 katına çıkacağı vurgulandı.

“İhracat 260 milyar doları aştı, üç katına çıkacak”

Panelde konuşan Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Safi, 1960’lı yıllarda kurulan yerli ve milli bir aile şirketi olarak birçok sektörde faaliyet gösterdiklerini belirtti. Liman işletmeciliği ve çimento üretimi başta olmak üzere yatırımlarını artırdıklarını söyleyen Safi, Türkiye’nin ihracatının 260 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzdeki 10 yıl içinde bu rakamın 2-3 katına çıkacağına inanıyoruz. Bu büyüme sürecine katkı sağlamak adına yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Politikalar değişebilir ama biz ülkemizin potansiyeline güveniyoruz.”

Safi, özellikle Derince Limanı’na yaptıkları yatırımlar sayesinde, dünyanın en büyük gemilerinin limanlarına yanaşabildiğini ve bu durumun uluslararası firmaların ilgisini çektiğini belirtti.

“Çeşitlilik ve verimlilikle büyüyoruz”

Akkök Holding CEO’su İhsan Gökşin Durusoy, ihracat pazarlarındaki çeşitliliğin kendilerini bölgesel dalgalanmalardan koruduğunu belirtti. Durusoy, 2024 ihracat performanslarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Avrupa’ya ihracat toplam ihracatımızın üçte birini oluşturdu. 800 milyon dolar hedef koyduk ve bu bandın yakınında kapattık. Kimya sektöründeki katma değerli ürünlerimizle rekabet gücümüzü koruyoruz.”

Durusoy, ihracatın sürdürülebilirliği için yüksek teknoloji ve nitelikli ürün geliştirme kabiliyetlerine yatırım yaptıklarını da vurguladı.

Haluk Kayabaşı: Değer zincirine entegre olmak şart

Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, günümüzün rekabetçi ortamında tek başına üretmenin yeterli olmadığını belirtti. Uluslararası iş birliklerini sadece finansal değil, stratejik ortaklıklar olarak gördüklerini söyleyen Kayabaşı, şöyle konuştu:

“Değer zincirine entegre olmak, ortak üretmek, birlikte büyümek artık kaçınılmaz. Bu ortaklıklar sayesinde Ar-Ge, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanlarında global standratlara daha hızlı uyum sağlıyoruz.”

Serkan Kaptan: “Turizm ihracatın lokomotifi oldu”

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan ise hizmet ihracatında turizmin önemli rol oynadığına dikkat çekti. Türkiye’nin 115 milyar dolarlık hizmet ihracatının yarısının seyahat sektöründen geldiğini belirten Kaptan, şu ifadeleri kullandı:

“Turizmde çok iyi yerlere gidiyoruz. Antalya Havalimanı, Cumhurbaşkanımızın katılımıyla hizmete açıldı. Sadece Antalya’da 650 bin yatak kapasitesi var, bu tüm Portekiz’e eş değer. Turizm sayesinde hizmet ihracatında güçlü bir paya sahibiz.”

İhracatta hedef büyüten Türkiye, çeşitlilik, iş birliği ve yüksek teknolojiye odaklanarak küresel rekabette daha güçlü bir yer edinmeyi amaçlıyor.