Çin’in güneyinde yer alan Guangdong eyaletine bağlı Shenzhen kentinde, yapay zekayla geliştirilen kamu hizmetleri dünya gündemine girdi. Nanshan bölgesinde görevli olan bir humanoid robot hem mahalle görevlisi hem de polis memuru olarak sokaklarda geziyor. DeepSeek yapay zeka modeliyle desteklenen robotlar görenler tarafından büyük ilgi gördü.
Yapay zekalı robotlar sokaklarda
Guangdong Radyo ve Televizyonu'nun Chudian adlı medya platformu tarafından yayınlanan bir videoda, 1,38 metre boyundaki bir humanoid robot, bir mahalle görevlisi üniformasıyla devriye gezerken görülüyor. Aynı zamanda polis memuru rolü üstlenen başka bir robotun ise insanlarla el sıkışarak ve kalabalığa el sallayarak sıcak bir iletişim kurduğu görülüyor. Bu robotlar, Shenzhen EngineAI Robotics Technology Co. tarafından geliştirildi ve PM01 adlı yeni modeli daha dengeli, daha hızlı ve gerçek hayattaki görevlerde daha yetenekli olacak şekilde tasarlandı.
Bahar Bayramı tatilleri boyunca polis memuru görevini icra eden humanoid robotlar, sokaklarda gerçek polislerle beraber devriye gezdi. PM01 adlı robot, 1,38 cm boyu, 40 kilogram ağırlığı, 24 serbestlik derecesi ve bel kısmındaki 320 derece dönebilen motoru sayesinde insansı hareketler yapma konusunda hiç zorluk çekmiyor.
Bu robotlar, şehirde daha önce büyük ilgi çeken SE01 modelinin devamı niteliğinde. 170 cm boyundaki SE01, Shenzhen sokaklarında çevik ve doğal adımlarla yürürken viral olmuştu. Shenzhen Nanshan Bölgesi Hükümeti’nin resmi hesabından paylaşılan videoda, SE01’in çömelme, şınav çekme, dönme, nesne tutma ve koşma gibi insan benzeri hareketler yapabildiği görülmüştü. SE01, diğer robotların küçük adımlar atarak veya dizleri kırarak yaptığı hareketlerin aksine, daha doğal ve dengeli bir yürüyüş sunuyor.
Vatandaşlar olumlu karşıladı
Robot hareketlerinin doğallığından memnun olduğunu dile getiren Shenzhen vatandaşları, bu teknolojinin kamu hizmetlerinde devrim yaratabileceğini düşünüyor. Beijing Sosyal Bilimler Akademisi Araştırma Görevlisi Wang Peng, AI robotlarının kamu hizmetlerinde insan kaynağı ihtiyacını azaltabileceğini ve insan çalışanların daha fazla empati ve zekâ gerektiren işlere odaklanmasını sağlayacağını vurguladı.
DeepSeek ile geliştirilen robotlar kamu hizmetinde
70 adet DeepSeek destekli dijital kamu görevlisi, Futian bölgesinde görevini sürdürüyor. Belge düzenleme, acil durum yönetimi, halkla ilişkiler ve iş geliştirme gibi görevlerde oldukça verimli olan robotlar, kişisel içerik üretim süresini 5 günden birkaç dakikaya kadar indirdi. Ayrıca robotlar sayesinde denetim süreleri yüzde 90 oranında kısaldı ve belge formatlamanın doğruluk payı yüzde 95’in üzerine çıktı.
AI destekli kamu görevlileri, kurumsal analiz ve iş geliştirme süreçlerini hızlandırarak %30 oranında verimlilik artışı sağladı. Kamu hizmeti taleplerinin işlenme doğruluğu %70’ten %95’e yükseldi ve departmanlar arası görev atama süreleri %80 oranında hızlandı.
Telekom uzmanı Xiang Ligang, yapay zekânın hizmet kalitesinden ödün vermeden insana yakın bir etkileşim sağlayabileceğini belirtti. Ligang, aynı verilere dayanarak yapay zekâ modellerinin duyarlı ve bağlama uygun yanıtlar verebileceğini, bu sayede kullanıcı deneyiminin daha sıcak ve etkili hale geleceğini ifade etti.
Çin’deki bu yapay zeka gelişmesinin dünyada nasıl karşılanacağı merak konusu.