Kampüs

Yüksek Lisans Bursu Veren Kurumlar

Yeni dönemin başlamasıyla beraber yüksek lisans bursu veren kurumlar da merak ediliyor. Sizin için derledik!

“Burs almadan öğrencilik yapmak, balkonu olan evde balkona çıkmamaya benzer.” Çünkü burs sadece öğrencilik hayatında alabileceğiniz bir maddi yardımdır. Belki de öğrenciler için sunulan birçok hizmetten en büyüğü ve öğrenciler için en hayati olanıdır.

Ülkemizde de maddi imkânı yeterli olmayan öğrenciler için ya da öğrencileri akademik olarak desteklemek için burs veren sayısız kurum var. Bu bursları devlet başta olmak üzere belediyeler, vakıflar, dernekler, şirketler, iş adamları gibi kurumlar ve kişiler sağlıyor.

Elbette yüksek lisans bursu veren vakıflar kurumlar da var. Bu kurumları detaylı incelemeden önce şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Türk Dil Kurumu/Türk Tarih Kurumu
  • Türkiye Yeşilay Cemiyeti
  • Türkiye Petrol Vakfı
  • Hacı İsmail Kurt Eğitim Vakfı (HİKEV)
  • Elginkan Vakfı
  • İTO İstanbul Ticaret Odası
  • TEV Türk Eğitim Vakfı
  • Biyografi Enstitüsü
  • Türk Matematik Derneği
  • Eti Gıda
  • Türkiye Diyanet Vakfı
  • TESYEV Türkiye Engelliler Spor Yardım Ve Eğitim Vakfı
  • Gübre Fabrikaları Türk AŞ. Gübretaş
  • Tübitak

Türk Dil Kurumu/Türk Tarih Kurumu

Yüksek lisans bursu denilince akla gelen ilk yerlerden biri TDK ve TTK’dır. Devlet kurumu olan bu yerler ilgili bölümlerde yüksek lisans burs başvurusu yapanlara geri ödemesiz bir şekilde burs veriyor.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yurt içinde ve yurt dışında bilimsel araştırma yapacak Öğrencileri destekleyecek bursu sağlıyor. Yüksek lisans başvuruları e-devlet üzerinden alınıyor.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti

Yeşilay Cemiyeti yüksek lisans bursu veren yerlerden biri. Üniversitelerde, araştırma merkezlerinde bağımlılıkla (tütün, alkol, kumar, teknoloji gibi) alakalı çalışmaları ve tezleri destekliyor.

Yüksek lisans bursu başvuru için e-posta yolu kullanılıyor. Bursun süresi ise 12 ay.

Türkiye Petrol Vakfı

Bu yüksek lisans bursu ise İstanbul’da eğitim gören öğrencileri kapsayacak olup Ekim Kasım ayları arasında burs başvurularını kabul etmeye başlayacak.

Hacı İsmail Kurt Eğitim Vakfı (HİKEV)

Vakıf, lisans ve yüksek lisans öğrencileri için yılda 9 ay süreyle burs vermektedir. Başvuruları online bir şekilde Eylül ayı içerisinde yapabilmek mümkün.

Elginkan Vakfı

İlgili üniversitelerde öğrenim gören ve maddi durumu iyi olmayan öğrenciler için burs sağlayan bu vakıf, başvurularını yine ilgili üniversitelerin öğrenci işlerinden alıyor. Bursun süresi 12 ay olmakla beraber karşılıksız bir burs seçeneği olarak öne çıkıyor.

İTO İstanbul Ticaret Odası

İstanbul’daki devlet üniversitelerinde (İstanbul Ticaret Üniversitesi dahil) eğitim gören öğrenciler için burs sağlayan bu kurum ise yüksek lisans ve doktora öğrencilerine maddi destek sağlıyor.

TEV Türk Eğitim Vakfı

TEV ise devlet üniversitelerinde yüksek lisans ya da doktora tezli öğrenciler için yurt dışı yüksek lisans ve doktoralarını desteklemek amacıyla burs sağlıyor. YDS’den en az 80 puan şartı olan bu burs dil konusunda başarılı öğrenciler için sağlanmaktadır.

Biyografi Enstitüsü

Vakıf, Türkiye’de biyoloji alanında çalışma yapan öğrencilere burs sağlıyor. Bursun süresi yılda 8 ay olarak belirlenmiş durumda.

Türk Matematik Derneği

Bu kurum matematik alanında çalışmalar yapmak isteyen kadın öğrencileri desteklemek amacıyla burslar vermektedir. Her yıl bir lisansüstü matematikçi kadın öğrenciye burs verilmektedir.

Eti Gıda

İkametgâhı Eskişehir’de bulunan ve hâlihazırda en az iki yıl Eskişehir’de ikamet etmiş olan ilgili bölümlerde okuyan öğrencilere verilmektedir.

Türk vatandaşı olmak bursun şartları arasında yer almaktadır. Burs başvuruları ise 1 Eylül-15 Eylül tarihleri arasında yapılacaktır.

Türkiye Diyanet Vakfı Lisanüstü

TDV ilahiyat yüksek lisans öğrencilere burs vermektedir. Ayrıca aranan diğer şart ise TDV eğitim koordinatörlüğü bulunan illerde öğrenim görmektir. (Ankara, Bursa, İstanbul, Konya, Kayseri)

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüksek lisans için 26, doktora için 30 yaşından küçük olmak da diğer aranan şartlardır.

TESYEV Türkiye Engelliler Spor Yardım Ve Eğitim Vakfı

Vakıf engel durumu %40 ve üzerinde olup yüksek lisans yapan, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere karşılıksız yılda 9 ay süreyle burs vermektedir.

Gübre Fabrikaları Türk AŞ. Gübretaş

Çiftçi çocuğu olan ve ilgili bölümlerden yüksek lisans yapmayı seçmiş öğrenciler için burs veren bir diğer kurumdur. Burs süresi yılda 9 ayı kapsamaktadır.

Tübitak

Tübitak burs denilince akla gelen ilk yerlerden biri. Bünyesinde sayısız burs barındıran bu kurum başarılı olan her öğrenciye bur sağlıyor diyebiliriz.

Lisans, yüksek lisans, doktora gibi her seviyede farklı burs programları bulunuyor. Burs amacı ise teknolojik kalkınmaya destek verecek öğrencilerin niceliğini ve niteliğini arttırmaktır.

Sık Sorulan Sorular

Yüksek lisans bursu veren kurumları inceledikten sonra belli başlı soruları da yanıtlayalım…

Yüksek lisans bursu ne kadar?

Elbette ki bu sorunun cevabı kurumdan kuruma göre değişkenlik gösterir. Birçok kurum öğrencileri maddi açıdan rahatlatacak, katkı sağlayacak burs miktarı sağlıyor.

Ancak bazı kurumlar kendi bünyesinde, istediği alanlarda yüksek lisans yapan öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Yüksek lisans burs başvuru ne zaman?

Başvuru zamanı da her kurum için farklılık gösterebilen bir konu. Ancak birçok kurum burs başvurularını eylül ayında almaya başlıyor.

İlgili aşamalardan geçen öğrenciler bir sonraki aşamaları da tamamlayıp burslarını almaya başlıyorlar. Bu da bazı istisnalar dışında sonuçları neticelendirip öğrencilere burslarını kasım ayında vermeye başlıyor.

Yüksek lisans bursları karşılıklı mı?

Bu soru da öğrencilerin sıklıkla sorduğu sorulardan biri. Yine çok nadir istisnalar dışında her kurum öğrencilere karşılıksız nakdi yardım yapıyor.

Bazı kurumlar da bursun kesilmesi durumunda o güne kadar ödenen burs miktarını isteyebiliyor ancak bu şekilde çalışan kurumlar da istisna durumda.