Avrupalı ​​soruşturmacılar, Çin'e ait bir ticaret gemisinin, bu ayın başlarında Baltık Denizi'nde kesilen iki denizaltı telekomünikasyon kablosunu sabote etmek için demirini kasıtlı olarak sürüklediğine inanıyor. Ancak Batılı kolluk kuvvetleri ve istihbarat yetkilileri The Wall Street Journal’a, Çin hükümetinin bu olayla doğrudan bir ilgisi olduğuna inanmadıklarını belirtti. Bunun yerine, soruşturma, Rus istihbaratının geminin kaptanını bu operasyonu gerçekleştirmeye ikna edip etmediğine odaklanıyor.

Çin 2

NATO gemiyi kendi limanlarına çekemiyor

Geçtiğimiz hafta, Danimarka, Almanya ve İsveç'ten NATO savaş gemileri, 225 metre uzunluğundaki Yi Peng 3'ün etrafını çevreledi. Geminin Çinli sahibi Ningbo Yipeng Shipping’in, soruşturmacılarla iş birliği yaptığı bildirildi ve ticaret gemisinin uluslararası sularda durmasına izin verildi. The Wall Street Journal’a göre, İsveç ve Alman yetkililer, gemiye ve mürettebatına erişim sağlamak için gemi sahibiyla müzakereler yürütüyor. Uluslararası denizcilik yasaları, NATO’nun gemiyi kendi limanlarına zorla çekmesine engel oluyor.

Avrupalı ​​soruşturmacılar, Yi Peng 3'ün 17-18 Kasım tarihlerinde Baltık deniz tabanında 100 millik bir mesafede demirini sürüklediğine inanıyor. Gemi, demirle ağırlaşırken alışılmadık bir şekilde  hareket ettiği ve bu durumu gösteren uydu ve diğer verilerin incelendiği bildirildi.

Gemi, Litvanya ile İsveç’i bağlayan ve Finlandiya ile Almanya arasında başka bir kabloyu keserek iki veri kablosunu kopardı. İkinci kabloyu kestikten sonra geminin zikzak yaparak demiri kaldırıp yoluna devam ettiği kaydedildi.

Yetkililer, olay sırasında geminin transponderinin kapalı olduğunu söyledi. Soruşturmacılar, demir ve gövde üzerindeki incelemelerin kablonun sürüklenip kesildiğine dair izler gösterdiğini bildirdi.

Çin 3

"Yaşanan olay olasılık dışı"

“Gemi kaptanının, gemisinin demirini bırakıp sürüklediğini, saatlerce hız kaybettiğini ve bu sırada kabloları kestiğini fark etmemesi son derece olasılık dışı,” diyen kıdemli bir Avrupalı soruşturmacı The Wall Street Journal’a konuştu. Uluslararası denizcilik uzmanı bir analiz şirketi ise gazeteye, kazara demir sürükleme olasılığının “çok düşük” olduğunu belirtti.

Yi Peng 3, Aralık 2019'dan Mart 2024'ün başına kadar yalnızca Çin sularında sefer yaptı. Bu dönemin ardından, gemi aniden Rus kömürü ve diğer malları taşımaya başladı ve Rus limanlarında durmaya başladı. Danimarka Donanması tarafından durdurulduğunda, geminin yükünde Rus gübresi vardı.