Uzun yıllardır yayın hayatına devam eden ve Türkiye'nin özellikle kültür-sanat alanında en iyi radyolarından biri olarak kabul edilen Açık Radyo, son dönemde siyasi tartışmaların gündeminde.
Sözde Ermeni soykırımı iddiaları hakkında kullanılan birtakım ifadeler nedeniyle 3 Temmuz 2024 tarihinde lisansı iptal edilen radyo, 16 Ekim 2024 tarihinde frekansının da iptal edilmesiyle tamamen kapatılmıştı.
O günden beridir geri dönmek için çalışmalarını sürdüren radyo, ilk aşamada geçici bir çözüme yönelme kararı aldı.
Açık Radyo, 11 Kasım Pazartesi tarihi itibariyle internet yayınına geçerek bir kez daha yayın hayatına başlayacak.
Radyonun yeni ismiyse Apaçık Radyo olacak. İşleyiş ve programlar Açık Radyo ile birebir aynı olacak, Açık Radyo stüdyoları da kullanılmaya devam edilecek.
Açık Radyo genel yayın yönetmeni Ömer Madra konu hakkında, "Çok değişen bir durum söz konusu olmayacak. Yirmi dört saat internet üzerinden yayın yapılacak ve bence onun dışında da önemli bir fark olmayacak" ifadelerini kullandı.
AÇIK RADYO NEDEN KAPATILMIŞTI?
Açık Radyo ile ilgili tartışmalar 24 Nisan 2024 tarihinde başladı.
Sözde Ermeni soykırımı iddiaları için önem taşıyan günde yapılan bir radyo yayınında, "Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da anma yasaklandı biliyorsunuz." ifadeleri kullanılmıştı.
Radyo Televizyon Üst Kurulu bu ifadeleri soruşturmaya almış, radyoya 22 Mayıs 2024 tarihinde 189.282 TL idari para cezası ve beş program durdurma cezası verilmişti.
Bu cezaların ardından 3 Temmuz 2024 tarihinde daha da radikal bir karar alındı ve radyonun lisansı direkt olarak iptal edildi. Radyonun frekansı da 16 Ekim 2024 tarihinde tamamen kapatıldı.
Böylece 1995 yılında açılan Açık Radyo, 29 yıllık yayın hayatının ardından fiilen kapatılmış oldu. Radyo, 11 Kasım tarihinden itibaren internet yayınıyla yayın hayatına devam edecek.