Aksaray’da 2,5 yıl önce başlatılan TOKİ İlk İşyerim Projesi, büyük bir fiyat artışıyla gündeme geldi. 200 işyerinin hak sahiplerine teslimi öncesinde açıklanan yeni rakamlar, başlangıçta açıklanan tutarın 7,5 katına çıktı. İş yeri sahibi olma hayali kuran esnaf, fahiş artış karşısında tepkili.

“950 bin TL denmişti, şimdi 7,5 milyon isteniyor”

Sözcü'de yer alan habere göre, projeye başvuran ve kurada hak sahibi olan Üçler Doğanay, sürecin başında Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 950 bin TL + KDV fiyatına göre başvuru yaptıklarını belirterek, “Bu rakam üzerinden dükkan çıktı ve çok sevindik. Ancak TOKİ 6 aydır dükkanları teslim etmeyip fiyatları yeniden değerlendiriyoruz diyerek süreci uzattı. Sonunda açıklanan fiyat 150 metrekarelik bir dükkan için 7,5 milyon TL oldu. Bu çok fahiş bir artış,” dedi.

“Aylık 45 bin TL’yi nasıl ödeyelim?”

TOKİ Başkanı’nın enflasyon ve maliyet artışı gerekçelerine de tepki gösteren Doğanay, “Türkiye’de yüzde 750 enflasyon mu oldu? TOKİ’nin inşaat maliyeti metrekarede 9.500 TL, yani 150 metrekarelik bir yer 1 milyon 425 bin TL ederken bizden 7,5 milyon TL isteniyor. Aylık 45-50 bin TL ödeme çıkıyor. Bu rakamları ödememiz mümkün değil,” ifadelerini kullandı.

“200 metrekare dükkan için aylık 70 bin TL isteniyor”

Mobilya ustası ve emekli olan Gazi Saklav da benzer şekilde durumu eleştirerek, “1 milyon 300 bin TL’ye yazıldık. Ucuz diye girdik, bütçemize göre öderiz diye düşündük. Şimdi bize aylık 70 bin TL ödeme çıkarıyorlar. Dükkanları kapatacağız başka çaremiz yok,” diye konuştu.

“Bu proje istihdam içinse, bu fiyatlarla olmaz”

Başka bir hak sahibi Ramazan Er ise artışın hiçbir ekonomik veriyle örtüşmediğine dikkat çekti:

“2,5 sene içinde enflasyon, döviz kuru ya da memur maaşı artışları bu kadar yüksek değil. Aynı özellikteki dükkanlar piyasada 5 milyon TL iken, bizden 10 milyon TL ve KDV isteniyor. 6 ayda bir artış uygulanırsa bu yerin maliyeti 20 milyona ulaşacak. Bu projenin amacı ilk işyerini açacaklara destek olmaktı ama bu fiyatlarla mümkün değil.”

Er ayrıca başvuru ücretine örnek vererek, “Biz projeye 2 bin TL başvuru ücretiyle girdik. O neden artmadı?” diyerek çelişkiye dikkat çekti. Talep ettikleri şeyin makul bir artış oranı olduğunu vurgulayan hak sahipleri, 200 metrekarelik iş yerlerinin 3 milyon TL bandında teslim edilmesini istiyor.