Sağlık Bakanlığı, sezaryen doğum oranlarındaki artışa dikkat çekerek "Normal Doğum Eylem Planı"na ilişkin bir bilgilendirme notu yayımladı. Notta, Türkiye'de her 100 doğumdan 61'inin sezaryen ile gerçekleştiği, bu oranın dünya ortalamasının üzerinde olduğu vurgulandı. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği ideal oran ise yüzde 10-15 seviyelerinde.

Türkiye, dünya ortalamasının çok üzerinde

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, sezaryen oranlarının dünya genelinde artış gösterdiği ancak Türkiye’de bu oranın çok daha yüksek olduğu ifade edildi. 2000’li yılların başında yüzde 20 civarında olan sezaryen doğumların, 2013’te yüzde 50’yi aştığı ve günümüzde yüzde 61’e ulaştığı belirtildi.
Bilgi notunda bazı ülkelerle karşılaştırma da yapıldı: Brezilya’da sezaryen oranı yüzde 55, ABD’de yüzde 31, İtalya’da yüzde 35, Almanya’da yüzde 32, İsveç’te ise sadece yüzde 17 seviyelerinde seyrediyor.

DSÖ, yüzde 15’i aşmamalı diyor

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün "Gereksiz Sezaryenleri Azaltmak için Klinik Olmayan Müdahaleler Öneri Kılavuzu"na atıfta bulunularak, sezaryen oranlarının yüzde 10-15 aralığında tutulmasının ideal olduğu hatırlatıldı.

Bakanlık, yalnızca tıbbi gereklilik durumunda sezaryen yapılmasını öneriyor ve bu doğrultuda “Normal Doğum Eylem Planı”nı devreye aldı.

"Normal Doğum Eylem Planı" nedir?

Plan kapsamında; sağlık personelinin eğitilmesi, toplumda farkındalık oluşturulması, doğum hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve dijital sistemlerle doğum sürecinin izlenmesi hedefleniyor. Ayrıca ebelerin doğum sürecindeki rolünün güçlendirilmesi ve anne dostu hastane uygulamalarının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Normal doğumun avantajlarına dikkat çekildi

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, normal doğumun fizyolojik bir süreç olduğu ve yalnızca gerekli durumlarda sezaryene başvurulması gerektiği vurgulandı.
Normal doğumun avantajları ise şöyle sıralandı:

  • Doğum sonrası süt üretimi hızlı başlar, bebek hemen emzirilebilir.
  • Günlük yaşama dönüş daha kısa sürede olur.
  • Rahimde kesi olmadığı için sonraki doğumlar da normal şekilde yapılabilir.
  • Gelecekteki karın ameliyatlarına dair risk taşımaz.
  • Hastanede kalış süresi daha kısadır.
  • Bebeğin akciğerlerindeki sıvı doğum sırasında boşalır, solunumu rahatlar.
  • Genel anesteziye bağlı komplikasyon riski yaşanmaz.