Amazon, dünyanın en popüler e-ticaret pazaryerlerinden birisi olarak çeşitli avantajlarıyla kazanç fırsatı sağlıyor. 19 Eylül 2018 tarihinden beri Türkiye pazarında yer alan Amazon, ülkemizde e-ticaret yapmak isteyen kişilerin de tercih ettiği platformlar arasında bulunuyor.
Peki, Amazon’dan satış nasıl yapılır? Bilmeniz gereken her şeyi, tüm süreci ele alarak açıklıyoruz.
Amazon'da Satış Yapmak İçin Gerekli Belgeler
Amazon, dünya çapında faaliyet gösteren ve en fazla kullanılan e-ticaret pazaryeri olarak biliniyor. 2018 yılında Türkiye pazarına giriş yapan Amazon’dan satış nasıl yapılır sorusu ise, mağaza açmayı düşünen ve e-ticaret yapmak isteyen kişilerin yanıt aradığı sorular arasında yer alıyor. Bunun için öncelikle gerekli belgelerin hazırlanması gerekiyor.
Amazon’da satış yapmak için gerekli belgeler şu şekildedir:
- Güncel olarak kullandığınız bir kredi kartı
- Şirket sicil numarası
- Şirket telefon numarası
- Şirket vergi numarası
- Şirkete ait resmi bir adres
- Şirketinizin türüyle alakalı bilgi içeren belgeler
- Kurucu şahsın (birinci şahıs) kimlik bilgileri
- Kurucu şahsın telefon bilgileri
- Kurucu şahsın doğum yeri ve tarihini gösterir belge
- Amazon faaliyetlerinden elde edilecek gelirlerin aktarılacağı banka hesabına ait bilgiler
Amazon’da bireysel satış yapmak için şahıs şirketinizin bilgilerini paylaşabilirsiniz. Ayrıca Amazon’da yurt dışına satış yapmak, çok daha farklı belgelerin istenmesini sağlayabilir.
Süreç içerisinde mutlaka uzman birisinden destek almanızı öneriyoruz.
Amazon'dan Satış Nasıl Yapılır?
Amazon’da satış yapmaya başlamak için farklı birçok süreç vardır. Ancak temel olarak mağaza açılışı, satış yapmak için gerekli olan ilk şarttır. Peki, Amazon’dan satış nasıl yapılır?
İşte, konuyla ilgili 6 aşamalı süreç:
- Amazon Seller Central üzerinden satış hesabı oluşturun.
- Amazon’da satış yapmak için gerekli belgeleri paylaşın.
- Satacağınız ürünlerinizin envanterde listelenmesini sağlayın.
- Satış sürecini başlatın.
- Siparişlerinizi kargolayarak müşterilerinize gönderin.
- Ödemenizi alın.
Temel olarak süreç bu şekilde ilerleyecektir. Ancak buradaki kilit nokta, elbette satıcı hesabı oluşturmaktır. Şimdi Amazon’da satıcı hesabı oluşturmak hakkında detayları inceleyelim…
Amazon Satıcı Hesabı Nasıl Açılır?
Amazon’dan satış nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan kişiler için en önemli adımın satıcı hesabı oluşturmak olduğunu belirtmiştik. Amazon’da satıcı hesabı oluşturmanın birden fazla yöntemi bulunsa da en çok kullanılan yöntemleri sizler için aktaracağız. Amazon satıcı hesabı nasıl açılır? İşte yanıtı:
- Amazon Seller Central bağlantısına tıklayın ve e-posta adresi ya da telefon numaranızı girin.
- Amazon satıcı hesabı açarken aşağıdaki bilgi ve belgelerin hazır olduğundan emin olun:
- Yasal işletme adresi, adı ve iletişim bilgileri
- Geçerli bir fatura adresi olan uluslararası ücrete tabi bir kredi kartı
- Amazon işletmenize ait e-posta adresi
- SGK numarası ya da şirketinizin vergi kimlik numarası gibi vergiye dair bilgiler
- Kayıt işleminde onay için gerekli olan telefon numarası
Kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra faaliyetinize uygun ayarlamaları yaparak satıcı hesabınızı oluşturmanız gerekir. Seller Central ana sayfasının sağ üst köşesinde yer alan Settings butonuna tıklayın ve yapılandırmak istediğiniz ayarların seçimini yapın:
- Account Information: Amazon’dan satış nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar için bu listede tüm iletişim bilgilerinizin doğru olduğunu kontrol etmeniz gerektiğini belirtelim. Aynı zamanda iade bilgileri de buraya girilir.
- Notification Preferences: E-postalardan hangilerini alıp hangilerini almayacağınızı burada seçersiniz. Listenizdeki raporları, haberleri, önerileri ve değişiklikleri içeren tercihleri yapın. Bu noktada Listing Notifications ve Report Notifications seçeneklerinin açık olduğundan emin olun.
- Shipping Settings: Burada satıcı olarak kargo ücretini kendiniz karşılıyorsanız, nakliye ücretlerini seçebilirsiniz. Eğer üçüncü taraf e-ticaret kargo firmalarıyla çalışıyorsanız, onların gönderim süresi ve fiyatlandırma detaylarını belirtin. Amazon’dan satış nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar için kargo hizmetiniz ne kadar hızlı ve düşük maliyetli olursa, sipariş olasılığının o kadar yüksek olacağını belirtelim.
- Tax Settings: Vergi kimlik bilgilerini bu alanda sağlarsınız. Satış vergisine ait gereksinimler bölgesel olarak değişiklik gösterebilir. Burada muhasebecinizle koordineli bir şekilde çalışma yürütmeniz yararlı olabilir.
- Personal Information: Şirket logosu burada yüklenebilir. Ayrıca About Seller bilgileri de bu alanda doldurulabilir. Bu adım, müşterilerinize Amazon’daki işinizin ne ile alakalı olduğu konusunda fikir verecektir. Şirketinizin ne sattığına dair tüm bilgileri burada paylaşın.
Amazon’dan satış yapmanın en önemli adımı olan satıcı hesabını bu şekilde oluşturabilirsiniz. Şimdi ürün listeleme, ürün ve tedarikçi seçimiyle alakalı detayları inceleyelim…
Amazon'da Satış Yapmak: Ürün Listeleme, Ürün ve Tedarikçi Seçimi
Amazon’dan satış yapmak için gerekenleri karşıladıktan sonra, satıcı hesabınızı oluşturdunuz ve ardık ürünlerinizi listeleme zamanı! Amazon, sıradaki adım olarak ürün detay sayfalarınızın oluşturulmasını ister. Amazon mağazaları, ürün listelemeye olanak sağlayarak satış yapmanıza aracılık eder.
1- Amazon’da Satış Yapmak: Ürün Listeleme
Ürün detay sayfanızı oluşturduktan sonra Seller Central sayfasından envanter sekmesine giriş yapın. Devamında Add an Item butonuna tıklayın ve yeni bir ayrıntı sayfası oluşturun.
Ürününüzle alakalı daha önce girilmiş bilgilerden de yararlanabilirsiniz. İlk başlarda ürünlerinizi tek tek listelemeniz tavsiye edilmektedir.
2- Amazon’da Ürün Satmak: Ürün Seçimi
Amazon’dan satış nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar için ürün ve tedarikçi seçiminin en kritik adımlar olduğunu söyleyebiliriz. Amazon e-ticaret faaliyetinizde başarılı olmanız için niş ve karlı bir ürün bulmanız gerekiyor.
Sıfırdan bu işe girdiyseniz, ürün yelpazenizi oluşturmak için güvenilir tedarikçileri bulmak da önem arz ediyor.
Amazon’da hangi ürünlerin çok sattığını bulmak için şu ipuçlarından faydalanın:
- Amazon’da ilgilendiğiniz bir kategoriye giriş yapın.
- Diğer satıcıların hangi ürünleri satmak için reklam verdiğini kontrol edin.
- Satıcılar genel olarak iyi satan ürünlere reklam verdiğinden dolayı, reklamlardaki ürünlerin satış potansiyelinin yüksek olduğunu kabul edebilirsiniz. Ancak bu kural, her zaman doğru sonucu vermez.
- Ayrıca, MerchantWord, Datahawk, CamelCamelCamel, ASINspector gibi araçlarla anahtar kelimeleri araştırabilir, yatırım getirinizi hesaplayabilir, ilgi çekici nişleri bulabilir, ayrıca Amazon SEO sürecini destekleyebilirsiniz.
3- Amazon’da Satış Yapma İpuçları: Tedarikçi Seçimi
Halihazırda küçük bir işletmeniz varsa, bu adımda endişelenmenize gerek olmadığını söyleyebiliriz. Ancak sıfırdan Amazon’da satış yapmaya başlıyorsanız, güvenilir tedarikçi bulmanız çok önemlidir.
Güvenilir tedarikçi seçimi için müşteri derecelendirmeleri ve yorumlarını mutlaka kontrol edin. Bununla birlikte tedarikçi ile iletişime geçerek lojistik süreçleri hakkında bilgi alın. Onlardan gelecek bilgilere göre karar verebilirsiniz.
Örneğin Alibaba, dünya genelinde en büyük b2b e-ticaret platformudur. Günümüzde Amazon’dan satış yapan birçok kişi, tedarikçi seçiminde Alibaba’ya öncelik tanımaktadır.
Alibaba her ne kadar dünyanın en büyük toptancı pazaryeri olsa da, tek yer değildir. Bununla birlikte yerel, ulusal ve global tedarikçileri de araştırmanız ve değerlendirmeniz gerekmektedir.
Alibaba’da güvenilir tedarikçi seçiminde şu özelliklere dikkat edebilir, filtreleme yapabilirsiniz:
- Ticaret güvencesi olan (Trade Assurance)
- Altın tedarikçi olan (Gold Supplier)
- Değerlendirilen tedarikçi seçilen (Assessed Supplier)
Amazon Mağazası Açma Maliyeti
Amazon’dan satış nasıl yapılır sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladıktan sonra, mağaza açma maliyetlerine değinelim. Amazon mağaza açma ücreti aylık olarak stabil bir şekilde belirlenmiştir.
Yani her ay düzenli olarak bu ücreti ödersiniz. Ancak maliyetlerinize bir de Amazon’un her satış için belirlediği komisyon oranlarını da eklemek gerekmektedir. Bununla birlikte işletme giderleri, kargolama ücretleri vb. giderleriniz de olacaktır.
Amazon mağazası açma maliyeti ise şu şekilde:
- Amazon satıcı hesabı açma ücreti (mağaza açılış ücreti), aylık 99 TL + KDV olarak belirlenmiştir.
- Amazon Türkiye’de her kategori ve ürün için farklı bir komisyon oranı belirlenmiştir. Günümüzde komisyon oranları %6 - %20 arasında değişiklik göstermektedir. Ayrıca bu tutarlar da KDV’ye tabidir.
- Amazon e-ticaret faaliyetinizde lojistik maliyetleri iki farklı şekilde belirlenir: (1) Amazon’un lojistik hizmeti ücretleri, (2) Dış kargo firmalarının ücretleri. Bu nedenle net bir gider tutarı belirlemek zordur.
- Amazon’dan satış nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar için ek lojistik maliyetleri, vergilendirme vb. diğer gider kalemlerinin de dikkate alınması gerektiğini söyleyebiliriz.
Sıkça Sorulan Sorular
Amazon’dan satış nasıl yapılır sorusuyla birlikte merak edilen diğer soruları yanıtlıyoruz:
Amazon'da şirket olmadan satış yapılır mı?
Amazon’da şirketiniz olmadan satış yapabilmeniz mümkün değildir. Ancak anonim ya da limited şirket açmanız da gerekmez. Doğrudan kolay bir şekilde şahıs şirketi açarak satış yapmaya başlayabiliyorsunuz.
Amazon komisyon oranı ne kadar?
Amazon komisyon oranı satış yapılan ülkeye özel bir şekilde kategorilere ve ürünlere göre belirlenmektedir. Amazon Türkiye’de komisyon oranları %6-%20 arasında değişiklik gösteriyor.
Süreç hakkında merak ettiğiniz diğer soruları yorumlar bölümüyle belirtebilir, ek olarak tecrübelerinizi aktarabilirsiniz.