Sağlıklı Yaşam

Bebek Sahibi Olmak İsteyenlere Özel Rehber! Doğurganlık Dönemi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Doğurganlık dönemi kadınların yumurtlama dönemi olarak da bilinir. Regl döngüsü içerisinde kadının en doğurgan olduğu dönemdir. Bu dönem nasıl hesaplanır ve doğurganlık nasıl arttırılabilir yazımızda!

Doğurganlık Dönemi Nedir?

Yumurtlama; yumurtalıklarda bulunan yumurtaların belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra yumurta ve rahim arasında bulunan fallop tüplerine bırakılmasıdır. Doğurganlık dönemi yumurtlama dönemi olarak da bilinir. Kadının hamile kalabileceği 4 5 günlük süreye doğurganlık dönemi denir. 

Doğurganlık dönemi nedir, kısırlık riskini önleyip doğurganlığı arttırmak için hangi besinler tüketilmelidir konusunun detayları yazımızda!

Doğurganlık Dönemi Ne Zaman? 

Doğurganlık dönemi ne zaman merak edilir. Reglden önceki 12-18 gün arasında olma ihtimali yüksektir. 23 günlük bir döngü de regl oluyorsanız 7 ile 13 günleri arasında yumurtlama dönemi olabilir. 

Yumurta yumurtlama sonrasında ilk 24 saat boyunca canlı kalır. Bu süre içerisinde yumurta döllenirse hamile kalma ihtimali bulunur. Ancak belirlenen doğurganlık döneminde birliktelik yaşanıyorsa sperm fallop tüplerinde 3 ile 5 gün arası canlı kalabilir bu sürede de yumurtanın döllenme ihtimali vardır. 

Kadınlarda Doğurganlık Yaşı Ne Zaman Biter?

Doğurganlık dönemi nedir konusunu anlattık. Doğurganlık dönemi ergenlik itibariyle her ay kadınlarda görülür. Bazı dönemler doğurganlık için daha uygun dönemlerdir. En doğurgan yaşlar genel olarak 22-30 arasındadır. Bu dönemlerde vücut daha sağlıklı ve aktiftir. 

Peki kadınlarda doğurganlık yaşı ne zaman biter gelin anlatalım.

Kadınlarda doğurganlık döneminde 35 yaşından sonra azalma başlar. 40 yaşından itibaren de hamilelik oldukça zorlaşır. Genel olarak 50 yaşından sonra doğurganlık biter ve teorik olarak gebe olmanın çok zor olduğu bilinir. 

Doğurganlık Dönemi Belirtileri

Doğurganlık dönemi nedir belirtileri nasıldır sorusunu detaylıca ele alalım. Doğurganlık döneminin arttığını bazı belirtilerle anlayabiliriz. Bu belirtileri maddeler halinde anlatalım. 

Doğurganlık Dönemi Belirtileri 

Doğurganlık dönemi belirtileri aşağıdaki gibidir. 

  • Meme hassasiyeti artar
  • Vajinal akıntı artar
  • Karın kısmında ağrı artar
  • Servikste yumuşama başlar
  • Koku ya da tatlara karşı hassasiyet artar
  • Karında şişlik oluşumu başlar
  • Cinsel istekte artış gözlemlenir

Doğurganlık belirtileri herkeste aynı olmayabilir. Genel belirtilerin bunlar olduğu gözlemlenmiştir. 

Doğurganlık Dönemi Nasıl Hesaplanır? 

Doğurganlık dönemi nedir nasıl hesaplanır konusu araştırılan konulardan birisidir. Yumurtlama döneminde doğurganlık testi için bazı yöntemler bulunur.

Gelin doğurganlık dönemi nasıl hesaplanır yöntemleri ile açıklayalım. 

Doğurganlık Dönemi Hesaplama Yöntemleri 

Doğurganlık dönemi hesaplama yöntemleri aşağıdaki gibidir. 

Servikal Pozisyon Yöntemi 

Yumurtlama dönemini yaklaştığı zaman serviks yumuşar ve dış ağzı açılır. Yumurtlama dönemi bitince serviks ağzı sertleşir. 

Bazal Vücut Isısı 

Sabah hareket etmeden önce oluşan ısıya bazal vücut ısısı denir. Vücut sıcaklığının arttığı dönemde doğurganlık dönemi olma ihtimali yüksektir. 

Takvim Yönetimi 

Bu yöntem için adet takvimi tutmak gerekir. Reglin ilk günü ve son günü takip edilmelidir. Adet döngüsünün günü kaydedildikten sonra en kısa döngünün gün sayısından 18 çıkarılmalıdır. Çıkan sonuç bir sonraki adet döngüsünün ilk gününe eklenerek kaydedilmelidir. Bu yaklaşık olarak doğurganlık dönemi zamanını belirler. 

Doğurganlığı Arttıran Besinler 

Doğurganlık döneminin sağlıklı geçmesi ve ailelerin çocuk sahibi olması için dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Bunların başında kadının sağlıklı beslenmesi, egzersiz yapması, sigara ve alkol tüketmemesi gelir. 

Doğurganlık dönemi nedir, doğurganlığı arttıran doğal besinler nelerdir başlıklar halinde açıklayalım. 

Süt ve Süt Ürünleri 

Süt ürünleri A, K2, K, E ve D gibi birçok vitamin açısından zengin olan ürünlerdir. Çinko eksikliği yumurta oluşumunu yavaşlatır yoğurt, peynir ve süt gibi besinlerle çinko takviyesini alarak doğurganlığı arttırabilirsiniz.  Özellikle tam yağlı süt ürünleri doğurganlığı arttıran besinlerdir.

Balık 

Balık içerisinde A, D vitamini, Omega 3 ve selenyum bulundurur. Oldukça sağlıklı bir besin olan balık yumurta kalitesini arttırarak embriyonun tutunmasına yardımcı olur.  

Havuç 

Havuç beta-karoten açısından zengin olduğu için yumurtlama oranını arttırır. Düşük riskini de azaltarak sağlıklı bir gebelik geçirmenize yardımcı olur. 

Avokado 

Avakado E vitamini, lif, folik asit gibi birçok mineraller bulunan zengin bir besindir. Bu besin döllenmiş olan yumurtanın rahme yerleşmesinde fayda sağlar. 

Yumurta 

Yumurtanın içerisinde Omega 3 yağ asitleri, D vitamini, folik asit bulundurur. İçinde bulunan mineraller ve vitaminler sayesinde iyi huylu olarak bilinen miyom ve polikistik over sendromu sebebiyle meydana gelen döllenme sorunlarının çözülmesine yardımcı olur. 

Yağsız Et 

Tavuk ve kırmızı et gibi ürünler hamile kalmak isteyenler için haftada 2 kez tüketilmesi önerilen besinlerdir. Bu besinler demir ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir. Özellikle demir eksikliği yaşayan kadınlarda yumurtlama sorunu yaşanır. Demir eksikliğini azaltmak için bu ürünler tüketilmelidir. 

Keten Tohumu 

Keten tohumu lignin ve Omega 3 açısından zengindir. Miyom sorunu azaltır, rahimde kan akımını arttırır. Yumurtanın rahme yerleşmesini sağlar. 

Badem 

Badem içerisinde E vitamini ve Omega 3 yağ asitleri bulundurur. Yumurtlama döneminin daha sağlıklı geçmesini sağlar.

Yeşil Yapraklı Sebzeler 

Yeşil yapraklı sebzeler içerisinde folik asit bulundurur. Ispanak, brüksel lahanası, kuşkonmaz ve marul gibi yeşil sebzeler sıklıkla tüketilmelidir. Besinleri daha faydalı olması için çiğ ya da haşlanmış olarak tüketmeniz önerilir.  Bu besinler yumurta kalitesini arttırarak düşük riskini de azaltır. 

Mercimek 

Bitkisel protein, B vitamini ve lif açısından zengin bir besindir. Kadınlarda yumurtlama döneminin daha sağlıklı geçmesini sağlar. 

Lahana 

Lahana di- indol methan açısından zengindir. İçerisinde bulunan bu madde kısırlığa karşı miyom oluşumunu engeller. Doğurganlığın artmasına da yardımcı olur. 

Muz 

İçerisinde B6 vitamini ve potasyum bulundurur. Muz kadınlarda androjen hormonunu baskılar ve polikistik over sorununu da hafifletir.  Bu besin doğurganlığı ve yumurta kalitesini de arttırır. 

Doğurganlık dönemini nedir arttırmak için nasıl besinler tüketilmelidir bahsettik. Doğurganlığı arttırmak için meyve, sebze, et, balık ve kuru yemişleri düzenli olarak tüketmek gerekir. Bu besinlerin içerisinde bol vitamin, protein ve mineral bulunur ve besinler doğurganlığı arttırır.