Daha önce hiç fark etmediğimiz bir bilgi sonraları hep karşımıza çıkabilir. Bir araba, bir kelime veya bir kitap sadece 1 haftada farklı yerlerde tekrar tekrar duyulabilir veya görülebilir. Bilim dünyasında bu zihinsel oyuna Baader-Meinhof Fenomeni (Frekans illüzyonu) adı veriliyor. Peki frekans illüzyonu nedir?

Frekans illüzyonu: Zihnin bir oyunu

Bu etki, beynimizin seçici dikkat ve doğrulama yanlılığı gibi mekanizmalarının birlikte çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Yeni bir bilgiyle karşılaştığımızda, zihnimiz o bilgiye karşı adeta bir radar geliştiriyor. Daha önce de hayatımızda var olan ama gözümüzden kaçan şeyler, artık bilinçli dikkatimizi daha kolay çekmeye başlıyor. Bu seçicilik sayesinde beynimiz, sanki o bilgi her yerdeymiş gibi bir algı yaratıyor.

Dün Yoktu Bugün Her Yerde! Bunun Nedeni Baader Meinhof Fenomeni (2)

Nesnel gerçeklikten ziyade kişinin ona yönelttiği dikkatle şekillenen bu durum aslında dünyanın değişikliğiyle değil onu algılayış biçimiyle alakalı.

İnsan zihninin nasıl çalıştığını gösteren bir ipucu

Baader-Meinhof fenomeni, insan zihninin çalışma şeklini gösteren çok önemli bir metafor. Hayatta tesadüf olarak adlandırdığımız birçok olay aslında zihnimizin oyunlarından birisi olabilir. Bu farkındalık, hayata dair bakış açımızı değiştirebilir; çünkü bazı “işaretler”in aslında yalnızca seçici algımızın bir sonucu olduğunu bilmek, düşünce sistemimizi daha objektif ve sağlıklı kılar.

Dün Yoktu Bugün Her Yerde! Bunun Nedeni Baader Meinhof Fenomeni

Yani yeni bir bilgi öğrendiğimiz anda onu tesadüf veya başka bir şeyle ilişkilendirmeden evvel bunun zihinsel bir oyun olduğunu unutmayın. Belki de hayat size değil, siz hayata farklı bir gözle bakmaya başlamışsınızdır.