Bilim-kurgu yapımı Blade Runner filmindeki dokunulabilir hologram artık gerçek oluyor. İspanya’da çalışmalarını sürdüren bir mühendislik ekibi, görsel olarak izlenebilen ve daha da ilginci dokunulabilir derinlikte ekranlar geliştirdi.

Dünyanın ilk dokunulabilir 3D hologramı tanıtıldı

Gerçek Bilim’in New Atlas’tan alıntıladığı habere göre, hologramlar genelde görsel olarak izlenebilse de, bu yeni teknolojide kullanılan elastik difüzörler sayesinde, holografik nesnelerle fiziksel olarak etkileşime geçmek mümkün hale geliyor. Difüzörler, saniyede binlerce kez hareket ediyor ve bu hızlı hareketler, insan gözünün algılayamayacağı kadar hızlı. Ancak daha önceki hologram teknolojilerinde bu hareketlere dokunulmaya çalışıldığında, parmakların kesilmesi veya difüzörü kırmak gibi büyük bir riskler vardı.

Blade Runner Filmi Gerçek Oldu Dünyanın Ilk Dokunulabilir 3D Hologramı Tanıtıldı (1)

FlexiVol adlı bu yenilikçi sistem, projeksiyon ekranlarından silikona birçok malzeme ve yapı üzerinde yapılan testlerin sonucunda ortaya çıkarıldı. Elastik bantların mükemmel uyum sağladığı teknolojide telefonlardaki dokunmatik ekranlardan bildiğimiz kaydırma, tıklama, döndürme gibi hareketleri kullanarak holografik nesnelerle etkileşim kurmak artık hayal değil.

FlexiVol nasıl çalışıyor?

Ekip, FlexiVol ile 3D fareyi karşılaştırmak amacıyla 18 katılımcıyla üç farklı test gerçekleştirdi: Nesne seçme, izleme ve kenetlenme. Sonuçlar oldukça etkileyiciydi; FlexiVol, kullanıcıların parmaklarıyla nesneleri seçme konusunda 3D fareye göre çok daha hızlı sonuçlar elde etmesini sağladı. İzleme konusunda ise FlexiVol, çok daha doğru ve kesin sonuçlar verdi. Kenetlenme testinde de FlexiVol, kullanıcıların daha doğal bir şekilde nesneleri kontrol etmesine olanak tanıdı.

Testlerin sonuçlarına göre, yüzde 94 oranında kullanıcı, FlexiVol sistemini üç boyutlu fareye nazaran daha hızlı tamamladıklarını söyledi. Yüzde 67’si ise doğruluk oranının çok yüksek olduğunu ifade ediyor. Kullanıcıların geneli FlexiVol’u benzer teknolojilere göre daha uyumlu ve doğal bir deneyim olarak görüyor.

Dr. Bouzbib, dokunsal geribildirim teknolojilerini geliştirmek için odaklanmış ultrason veya iletken iplikler kullanmayı planlıyor

Kaynak: Gerçek Bilim