Ankara 11. Sulh Ceza Hakimliği, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın talebiyle; Türkiye’nin dijital alanda en çok takip edilen haber hesapları arasında yer alan BPT, Boşuna Tıklama, Etkili Haber ve Zam Haber'in X (Twitter) platformundaki sayfalarına erişim engeli getirdi.

29 Mart 2025 tarihli kararda, 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesi gereğince "milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle ilgili URL adreslerine erişimin engellenmesine hükmedildi. Karar henüz X yönetimi tarafından uygulanmasa da, BPT mahkeme kararının kendilerine ulaştığını kamuoyuyla paylaştı.

Bpt, Boşuna Tıklama, Etkili Haber Ve Zam Haber'e Erişim Engeli

BPT: “Gerçekten Tek Suçumuz Tarafsızlık Mı?”

Milyonlarca takipçiye sahip BPT, karar sonrası yaptığı açıklamada; yıllardır her görüşe eşit mesafede durduklarını ve tarafsız habercilik ilkelerinden ödün vermediklerini belirterek, kararın gerekçesiz olduğunu savundu.

“Tarafsız duruşumuz sayesinde milyonların güvenini kazandık. Ancak ne yazık ki geldiğimiz noktada, tarafsız ve yorumsuz haber paylaşımının dahi suç sayılabildiğini görüyoruz. 10 senelik emeğimizin hukuki dayanaklardan yoksun bir şekilde yok sayılmasını kabul edemeyiz.”

BPT, ilgili içeriklerin hangileri olduğu belirtilmeden erişim engeli kararı alınmasını “adaletsizlik” olarak nitelendirdi. Kurumsal bir medya şirketi olduklarını vurgulayan ekip, tüm yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını açıkladı.

Boşuna Tıklama: “Clickbait'e Karşı Güvenilir Haber Anlayışıyla Hareket Ettik”

Erişim engeli getirilen bir diğer hesap olan Boşuna Tıklama da, kararla ilgili yaptığı açıklamada “clickbait haberciliğe karşı olduklarını” ve “doğru kaynaklardan haber paylaştıklarını” belirtti. Kararın neden alındığını bilmediklerini aktaran ekip, sürece rağmen haberciliğe devam edeceklerini bildirdi.

“Her ihtimale karşı diğer hesaplarımızdan da bizleri takip edebilirsiniz. Bu süreçte de haber paylaşımlarımıza devam edeceğiz.”

Karar Tartışmalara Yol Açtı

Kararda, hangi içeriklerin erişim engeline gerekçe olarak gösterildiği belirtilmedi. 5651 sayılı kanun uyarınca genellikle "önce içerik kaldırma ve uyarı" adımlarının uygulanması gerekirken, doğrudan erişim engeli kararı alınması; ifade özgürlüğü ve basın hürriyeti tartışmalarını da beraberinde getirdi.

X yönetiminin kararı uygulayıp uygulamayacağı belirsizliğini korurken, sosyal medya kullanıcıları ve basın örgütlerinin bu gelişmelere nasıl tepki vereceği merak ediliyor.