Üniversitelerle alakadarsanız ÇAP kelimesini kesinlikle duymuşsunuzdur. Aynı anda iki bölümün diplomasına sahip olmak anlamına gelen bu durum birçok öğrenci tarafından da hedefleniyor.
ÇAP nedir detaylı şekilde öğrenmek ve bilgi sahibi olmak istiyorsanız okumaya devam edin…
Çap Nedir?
Üniversite öğrencilerinin ya da üniversiteye gitmek isteyen öğrencilerin sıklıkla sorduğu sorulardan biri: ÇAP nedir?
ÇAP’ın açılımı “Çift Anadal Programı”dır. Yani biraz açmak gerekirse üniversitede bir bölüm okurken bir bölüm daha okumaya verilen isimdir. Üniversiteden mezun olduğunuzda, ÇAP öğrencisi iseniz, iki diplomayla mezun oluyorsunuz.
Örneğin; Tarih bölümünde okuyan bir öğrenci Felsefe bölümü ile ÇAP yaptığı zaman ve bunu başarılı bir şekilde tamamladığında aynı anda iki diplomayla birlikte mezun olmuş olacak.
ÇAP iki bölümden de aynı anda dersler alıp iki bölümü tamamlamak demek temelde. Aklınıza ilk gelen soru şu olabilir: 4 yıllık iki bölüm 4 yılda nasıl tamamlanacak?
Bu sorunun cevabı üniversiteden üniversiteye değişmekle beraber ÇAP yapan öğrenciler iki bölümün de 4 yılda aldığı tüm dersleri almıyorlar. Örneğin; tarih bölümü öğrencisi 4 yıl boyunca 50 ders alıyor diyelim, felsefe bölümü öğrencileri de 50 ders alıyor olsun. Bu iki bölümle ÇAP yapan bir öğrenci 4 yılda 100 ders alıyor olamaz.
ÇAP üniversitelerin sağladığı bir fayda da aslında. Hem iki bölümü aynı anda okumak isteyen öğrenciler için hem de akademik anlamda kendini daha fazla geliştirmek isteyenler için kaçırılmayacak bir şans.
ÇAP Nasıl Yapılır?
Bu sorunun cevabı üniversiteden üniversiteye göre değişiyor. Ancak birçok üniversitede temelde aynı şekilde ÇAP yapılıyor. Bunun için bazı gereklilikleri sağlıyor olmanız bekleniyor. Peki. ÇAP nasıl yapılır?
ÇAP yapmak için sahip olmanız gerekenler şu şekildedir:
- ÇAP’a başvurmak için öncelikli olarak öğrencinin alttan dersinin olmaması gerekir.
- Gerekli ortalamayı (üniversiteden üniversiteye, bölümden bölüme değişiklik gösteren kısım burası) sağladıktan sonra ÇAP için ilgili yere başvuru yapılır durum ve şartlar sağlanmışsa öğrenci ÇAP’a kabul edilir.
Tüm bölümlerin birbiriyle ÇAP programları bellidir. Bundan sonra artık o programa göre dersler alıp devam etmelidir. Her öğrenci istediği her bölüme ÇAP yapamaz. Hangi bölümlerin hangi bölümlere ÇAP yapabileceği bellidir ve sadece o bölümlere ÇAP yapılır. Bu kısım da üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir.
ÇAP’a başladıktan sonra çift diplomayla mezun olacağınız garanti değildir. Çünkü ÇAP’ın iptali de söz konusudur. Mezun olurken iki diploma alabilmek için alınması gereken dersleri vaktinde ve başarılı bir şekilde vermeniz beklenir. Gerekli ortalamayı sağlayamazsanız, alttan ders bırakırsanız ÇAP’ınız iptal edilebilir.
ÇAP’ın Faydaları
Çift anadal uygulaması çok zaman alıcı bir program olduğundan öğrenciler için zorlayıcı olabilir. Vakitlerinin büyük bir bölümünü belki de ders çalışmaya ayıracaklardır. Ama tabii bunun karşılığı da oldukça tatmin edici düzeydedir. Çift anadal uygulaması zor ve uğraştırıcı bir program olsa da birçok faydası vardır. Bu faydaları gelin inceleyelim...
Bilgi Birikimi: Çift anadal programının en büyük faydalarından birisi bilgi birikimindeki artıştır. Öğrenci iki bölümdeki dersleri alıp başarıyla verdiği zaman iki bölümü de detaylıca öğrenmiş olur. Bilgi birikimini arttırmanın en sistematik yollarından birisi çift anadal programıdır. Tarih örneğini yine verecek olursak, o programa kabul alan kişi hem tarih hem felsefe alanında kendini geliştirebilir. Çift anadal programı birçok yönden öğrenme ve kendinizi geliştirme fırsatı sunuyor.
İş Hayatında Öne Çıkma: Bir bölümden mezun olup diploma almak, diploma aldığınız bölümdeki bir işe yatkınlığınızı kanıtlayan bir belgedir aslında. Eğer siz iki farklı bölümden de diploma alırsanız iki bölümün yapabileceği bütün işleri yapabileceğiniz anlamına gelir. Yani major bölümünüzle alakalı iş bulamadınız hala imkanınız olan bir bölüm daha var. Belki de tıp ve bazı bölümler hariç diğer tüm bölümlerin aşağı yukarı 4 5 farklı alanda çalışma imkânı olduğunu varsayarsak çap yapan bir kişi için bu alanların sayısı 10-12 olur. Bu rakiplerinizin de önlerine geçmenizi sağlar. Siz mezun olduğunuz bölümle alakalı bir iş yerine başvuru için gittiğinizde sizinle gelen kişilerden bir adım hatta bir diploma daha önde olacaksınız. İşverenlerin sizi almaları rakiplerinize göre daha olası bir durumdur.
Üretken, Yaratıcı ve Yenilikçi Olmak: Her bölümün kendine özgü bir bakış açısı bir vizyon vardır. Siz çift anadal programıyla iki bölümün de vizyonunu ve bakış açısını öğrenmiş olacaksınız. Tek bir alanla uğraşmak yerine farklı alanlar sizin yaratıcılığınızı, üretkenliğinizi arttırmaya yardım eder. Farklı sektörleri görmek, onları ayırt etmek problem çözme becerinizi de geliştirir.
Güçlü İletişim Ağı: Her bölümün kendine ait bir bakış açısı vizyonu var demiştik. Ee tabii her bölümün kendine has bir kitlesi, öğrencileri ve sektörü var. Siz o bölüme başladığınızda o kişileri, o kitleyi ve o sektörü de tanıyacaksınız. İşe girme konusunda referans çok önemli olduğu için bu kitle de her alanda yardım edebilir. Sadece işe girme konusunda da değil yeni insanlar tanımak, hayatın her noktasında işinize yarar. İşinize de yaramazsa arkadaşınız, dostunuz olur. Bu insanlarla bilgi alışverişi yapmak, fikirlerinizi paylaşmak yeri geldiğinde de dertleşmek isteyebilirsiniz.
İleri Düzey Eğitim İmkanları: Çift anadal programına kayıtlı öğrenciler olmayan öğrencilerden daha fazla eğitim imkânı oluyor. Hatta bazı üniversiteler çift anadal programına kayıtlı öğrencilere birçok ekstra kolaylık ve imkân sağlıyor.