Türkiye’ye Çin’den ithal edilen otomobillere yönelik ek gümrük vergisi oranı artırıldı. 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni düzenleme, Çin menşeli benzinli ve hibrit araçlara uygulanan ilave gümrük vergisini yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükseltti. Bu değişiklikle birlikte, içten yanmalı ve hibrit araçların toplam gümrük vergisi oranı yüzde 60’a ulaştı. Elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlar (PHEV) için ek vergi oranı ise değişmeden yüzde 40’ta kaldı.
Yeni Düzenlemenin Fiyatlar Üzerindeki Etkisi
Bu düzenleme, özellikle Çinli otomobil markalarının Türkiye pazarındaki fiyatlarını doğrudan etkileyecek. Otomotiv veri analiz şirketi Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, yeni düzenlemenin Chery ve MG gibi Çinli markaların Türkiye’deki satış fiyatlarını artıracağını belirtti. Yalçın, yerli üretimin desteklenmesi amacıyla alınan bu kararın, Çin'den ithal edilen benzinli ve hibrit araçların maliyetlerini artıracağını ifade etti.
EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin ise, yeni ek vergi artışını, Çinli araçlara yönelik artan vergi yükünün bir devamı olarak değerlendirdi. Şahin, bu düzenlemenin iç pazarda rekabeti zorlaştırsa da, yerli otomobil üretiminin satışlarını destekleyeceğini vurguladı. Yeni düzenlemenin, Çinli araçlara yüzde 10’a yakın bir maliyet artışı getirmesi bekleniyor.
Çinli Markaların Pazar Payı Geriliyor
Çinli otomobil markaları, Türkiye pazarında daha önce büyük bir ivme kazanarak pazar paylarını yüzde 10’a taşımıştı. Ancak, Çin menşeli elektrikli araçlara getirilen yüzde 40 ek vergi ve 8 Temmuz 2024’te uygulamaya giren diğer yakıt türlerine yönelik vergi artışları, bu markaların pazar payını olumsuz etkiledi. Yeni ek vergi düzenlemesinin ardından, Çinli markaların Türkiye’deki pazar payının daha da gerilemesi bekleniyor.
Motosikletlere Yeni Servis Şartları Getirildi
EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, 31 Aralık 2024 tarihli Resmi gazetede, motosiklet markalarına yönelik de yeni bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. Şahin, “Çin’den gelen elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlarla ilgili TSE standartlarında 7 coğrafi bölgede 20 servis ve çağrı merkezi kurma zorunluluğunun da artık sadece otomobilleri değil bundan böyle hem ticari araçları hem de motosikletleri de kapsayacak” açıklamasını yaptı.