İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, öneri görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Kanal İstanbul’un çevreye, tarım alanlarına ve İstanbul’un doğal yapısına büyük zararlar vereceğini belirtti. Kavuncu’nun açıklamaları dikkat çekiciydi:
“Bu projeyle 136 milyon metrekare tarım alanı, 83 milyon metrekare yaşam alanı yok oluyor. Sazlıdere Barajı ortadan kalkıyor. Türkiye'nin geleceğine ihanettir bu.”
Projeyi “rant projesi” olarak tanımlayan Kavuncu, özel şirketlere de seslendi:
“Bu projede yer almayı düşünen özel firmalara sesleniyorum; bu millet sizi affetmez. İçinde insan, doğa, tarih, kültür yok. İstanbul’un dokusu yok. Bu projede yer almak, bu ülkeye yapılabilecek en büyük ihanettir.”
DEM Parti ve CHP'den de sert eleştiriler geldi
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Kanal İstanbul’un “ekokırım projesi” olduğunu belirterek İstanbul’un deprem riskine dikkat çekti:
“Deprem riski bu kadar yüksekken hâlâ bu projede ısrar ediliyor. İstanbul’u ranta açmak istiyorsunuz.”
CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ise projeye ayrılan bütçenin başka alanlara aktarılması gerektiğini söyledi:
“Kanal İstanbul’a ayrılan 20 milyar dolarlık kaynakla 450 bin konut yapılabilir. Bugün GSM altyapısı çökerken 5G yatırımları yerine Kanal İstanbul konuşuluyorsa bu yanlış bir öncelik sırasıdır.”
Öneri reddedildi, tartışmalar sürecek
Tüm bu eleştirilere rağmen, İYİ Parti’nin grup önerisi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Kanal İstanbul projesine yönelik siyasi ve toplumsal tartışmaların önümüzdeki günlerde de Meclis ve kamuoyunda gündemde kalması bekleniyor.