Frenin aniden patlaması veya tutmaması, araç sahibi olan kişilerin kabuslarından birisidir. Fakat bu tehlikeden korunmanın birçok basit yolu bulunmaktadır. Bunların en başında elbette ki otomobilin zamanında bakımını yaptırmak gelir. Bir insanın rutin sağlık kontrolüne gitmesi gibi otomobilinizin sağlık kontrolünü de zamanında ve eksizsiz yaptırmalısınız. Fakat diyelim ki arabanızın freni tutmadı. O zaman ne yapabiliriz? İşte yanıtı…

Araba freni tutmazsa ne yapılmalı?

Frenin tutmaması halinde ilk olarak diğer sürücüleri bu konuda bilgilendirmek için dörtlülerinizi yakın. Aynı zamanda gaza basmamaya özen gösterin. Bu sayede motorun kendi freniyle yavaşlamanız mümkün olacaktır. İkinci yöntem ise araç donanımında varsa hız sabitleyici (Cruise Control) sistemini kapatın.

Doğru Anda Doğru Müdahale Hayat Kurtarır Araba Freni Boşaldıysa Sakın Bunu Yapmayın (1)

Frenin tutmadığı bir durumda vites küçültmek (örneğin 5’ten 4’e, ardından 3’e) aracın hızını düşürecektir. Manuel vitesli araçlarda bunu kendiniz yapabilirsiniz. Otomatik vitesli araçlarda ise "L" veya "2" gibi düşük vites modlarına geçebilirsiniz.

Fren pedalına ara sıra sertçe basmak hidrolik yağının basınç oluşturup oluşturmadığının tespitini sağlayacaktır. Eğer direnç belirtisi yoksa sonraki adıma yani el frenini çekmeye geçin.

Doğru Anda Doğru Müdahale Hayat Kurtarır Araba Freni Boşaldıysa Sakın Bunu Yapmayın (2)-1

El frenini bir anda sonuna kadar çekmek aracı savurabilir ve takla atmasına neden olabilir. Bunun yerine 2 diş çekerek yavaşlatmaya çalışın. Eğer yeterince yavaşlamazsanız 1 diş daha çekebilirsiniz.

Yokuş ve engellere yönelmek aracın doğal olarak yavaşlamasında önemli bir paya sahip olacaktır. Fakat bunu yaparken çevrenizin güvenli olduğuna emin olmalısınız.

Doğru Anda Doğru Müdahale Hayat Kurtarır Araba Freni Boşaldıysa Sakın Bunu Yapmayın (3)-1

Eğer hızınız çok yüksek değilse ve fren çalışmıyorsa, motoru kontak anahtarını 1 tur çevirerek kapatabilirsiniz. Ancak bu yöntemi yüksek hızda uygularsanız direksiyon kilitlenebilir ve kontrolü kaybedebilirsiniz!

Kaynak: WebTekno