Sovyetler Birliği tarafından 31 Mart 1972’de Venüs’e gitmek üzere fırlatılan Kosmos 482, Mayıs ayında kontrolsüz şekilde Dünya’ya düşecek. 53 yıl boyunca Dünya’nın etrafında sürüklenen bu eski uzay aracı, 8-11 Mayıs tarihleri arasında atmosfere yeniden girecek.
Yörüngesinden Çıkan Aracın Düşüşü Zor Tahmin Ediliyor
Venüs’e ulaşamayan ve yörüngeden saparak sürüklenmeye devam eden araç, 495 kilogramlık iniş modülü ile yaklaşık 1 metre çapında. Kontrolsüz şekilde düşmesi beklenen Kosmos 482'nin yeryüzüne ne zaman ve nereye düşeceğini tahmin etmek oldukça zor. Ancak yapılan yörünge hesaplamalarına göre, 52 derece kuzey ve güney enlemleri arasında bir bölgeye çarpma ihtimali bulunuyor. Çoğunlukla okyanuslarla kaplı gezegenimizde, enkazın suya düşmesi yüksek bir olasılık.
Yüksek Sıcaklık ve Hızla Dünya’ya Yaklaşıyor
Kosmos 482, Venüs’ün aşırı sıcaklıkları ve yüksek basınca dayanacak şekilde inşa edilmişti. Bu da, aracın atmosferde yanmadan yeryüzüne ulaşabileceği anlamına geliyor. Uydu uzmanı Marco Langbroek, aracın saatte yaklaşık 242 kilometre hızla çarpabileceğini belirtiyor.
Uzmanlar, atmosferin tekrar giriş zamanı yaklaştıkça daha kesin bir tarih verebileceklerini ifade ediyor. Kosmos 482’nin düşüşü, uzay tarihinin en ilginç olaylarından biri olarak kayıtlara geçecek.