New York’da parlak yeşil rengiyle dikkat çeken Özgürlük Heykeli, tam 140 yıldır şehrin simgelerinden biri olmayı sürdürüyor. ABD’ye Fransa halkı tarafından hediye edilen bu ikonik yapı, 28 Ekim 1886’da dönemin New York Valisi ve aynı zamanda ABD Başkanı olan Grover Cleveland tarafından açıldı. 93 metre yüksekliğindeki heykel, ilk yapıldığında bugünkü yeşil renginde değildi. Peki, Özgürlük Heykeli neden yeşil? İşte heykelin ilginç hikayesi...

Özgürlük Heykeli Neden Yeşil (3)

Eskiden Bakır Rengiydi

Roma özgürlük tanrıçasını betimleyen neoklasik bir heykel olarak tasarlanan yapı, başlangıçta bakır rengindeydi ve kimyasal reaksiyonlar sonucu bugünkü mavi-yeşil rengini aldı. Anıtın web sitesine göre, Lady Liberty'nin yeşil renginin adı "patina" olarak adlandılıyor. Bu renk, bakır yüzeylerin doğal hava koşulları nedeniyle oluşuyor.

Özgürlük Heykeli Neden Yeşil?

Dıştaki bakır kaplama zamanla çeşitli oksidasyon süreçlerinden geçerek "patina" rengini elde etti. Oksijen, yağmur, deniz tuzu ve hava kirliliği gibi çevresel etkenlerin birleşimi, karakteristik mavi-yeşil tonun oluşmasında önemli rol aldı.

20.yüzyılın başlarında New York'un havası kirlenmeye başladı. Bu nedenle Özgürlük Anıtı çok fazla partikül maddeye ve aynı zamanda kömürün yakılmasıyla üretilen kükürt bileşiklerine maruz kaldı. İlk başta bakır, havadaki oksijenle reaksiyona girerek bakır oksit oluşturdu. Pembemsi-kırmızı bakır oksit, oksijenle daha da fazla reaksiyona girerek siyaha yakın bir renge dönüştü.

Özgürlük Heykeli Neden Yeşil (4)

Zaman içinde sülfür dioksit bakır ile reaksiyona girerek bakır sülfit mineralleri üretti. Bu mineraller de havadaki karbondioksit ve su buharındaki hidroksit iyonlarıyla reaksiyona girdi. Sonucunda patina olarak da bilinen yeşil ve mavi renkli bir bakır tabakası oluşturdu.

Ardından sülfür dioksit, bakırla etkileşerek bakır sülfit adı verilen mineralleri oluşturdu. Bu mineraller, atmosferde bulunan karbondioksit ve su buharındaki hidroksit iyonlarıyla reaksiyona girerek “patina” adı verilen ve yeşil-mavi tonlarıyla bilinen koruyucu bir tabaka meydana getirdi.

Özgürlük Heykeli Neden Yeşil (2)

Eski Rengini Geri Getirmek Mümkün mü?

Özgürlük Anıtı'nın üzerindeki yeşilimsi bakır rengini gördüğünüzde, bunun çürüme ya da bozulma belirtisi olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Nitekim ilk zamanlarda pek çok insan da böyle düşünmüş ve hatta anıtın boyanması istedi. Heykel, üç kez restore edildi ancak doğal bakır rengi bir türlü geri gelmedi.

Anıtın yüzeyini kaplayan bu patina tabakası, altındaki bakır levhaları çevresel etkilere karşı koruyor. Eğer bu doğal olarak oluşan koruyucu katman olmasaydı, bakır yüzey hava ve suyla sürekli reaksiyona girerek zamanla ciddi şekilde yıpranırdı. Bu nedenle patina, Özgürlük Anıtı’nın dayanıklılığı ve uzun ömürlü olması açısından büyük bir rol oynuyor.