Başkent Rabat’ın yaklaşık 600 kilometre güneydoğusundaki Merzouga, artık bir zamanlar kurak olan altın kumulların yerini su dolu göletler ve göllerin aldığı cazip bir turistik kasaba haline geldi.

Merzouga'daki Yasmina Gölü'ne Alman turist grubunu götüren yerel rehber Youssef Ait Chiga, “Son yağmurlar bizi inanılmaz mutlu etti,” dedi. Bir diğer rehber Khalid Skandouli ise yağmurun turistik bölgeye daha fazla ziyaretçi çektiğini belirterek, "İnsanlar bu sıra dışı dönüşümü görmek için daha da hevesli" şeklinde konuştu. Yanındaki Fransız turist Laetitia Chlier, yağışların "gökyüzünden gelen bir nimet" olduğunu ifade ederek, "Çöl yeniden yeşillendi, hayvanlar yiyecek buldu ve bitkiler ile palmiye ağaçları tekrar hayat buldu" dedi. 

Fas 2

Bu fotoğrafta, 20 Ekim 2024'te güneydoğu Fas'taki Sahra Çölü'ndeki Merzouga köyünde mevsimlik bir göl olan Erg Znaigui Gölü görülüyor. Fas'ın güneydoğu çölünde, nadir görülen bir sağanak yağış son zamanlarda gölleri ve göletleri yeniden canlandırdı ve yerel halk ile turistler bunu göklerden gelen bir hediye olarak selamladı. (AFP)

Yağış miktarında yüzde 48'lik bir düşüş yaşanmıştı

Yerel halk, AFP’ye verdiği bilgide bu bölgenin yaklaşık 20 yıldır kuru olduğunu söyledi. Geçen yıl, Fas son 80 yılın en kurak dönemini yaşadı ve yağış miktarında yüzde 48'lik bir düşüş kaydedildi.

Eylül ayında, Fas’ın güney bölgelerinde meydana gelen şiddetli yağışlar sel felaketine yol açarak en az 28 kişinin ölümüne sebep oldu. Bu nadir yağışlar, ülkenin son 40 yılın en kötü kuraklığı ile mücadele ettiği bir dönemde geldi. Komşu Cezayir’de de benzer yağışlar ve sel felaketleri yaşanarak 6 kişi hayatını kaybetti.

Dünya Kaynakları Enstitüsü, Kuzey Afrika ülkelerinin dünyanın en fazla su stresi yaşayan bölgeleri arasında yer aldığını vurguluyor. Fas’ın meteoroloji ajansı, son yoğun yağışı "olağanüstü" olarak tanımladı ve bunun, rüzgarların buluştuğu ekvatoral bölge olan intertropikal yakınsama bölgesindeki alışılmadık bir kaymadan kaynaklandığını belirtti.

İklim değişikliğinin altı çiziliyor

Faslı iklim bilimci Fatima Driouech, "Her şey bunun bir iklim değişikliği belirtisi olduğunu gösteriyor," dedi. Ancak, "Bu durumu kesin bir şekilde değerlendirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekli," diye ekledi. Uzmanlar, iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını daha sık ve şiddetli hale getirdiğini belirtiyor.

Fas’ın güneyindeki yağışlar, bazı rezervuarların kısmen dolmasına ve yeraltı su kaynaklarının yenilenmesine yardımcı oldu. Ancak uzmanlar, bu seviyelerin belirgin bir şekilde artması için yağmurların daha uzun bir süre devam etmesi gerektiğini vurguluyor. Ülkenin diğer bölgeleri, altıncı yılını dolduran bir kuraklıkla mücadele ediyor ve bu durum, tarım sektörünü tehdit ediyor. Zira tarım sektörü, Fas iş gücünün üçte birinden fazlasını istihdam ediyor.

Fas 3

Geçtiğimiz ayki alışılmadık şiddetli sağanak yağışlar, Sahra Çölü'nün kıyısındaki güney Fas'ta en az 18 kişinin ölümüne yol açan sellere neden oldu. Fas, tarımda çalışan nüfusun üçte birini etkileyen sık kuraklıklarla dünyanın en fazla su sıkıntısı çeken ülkelerinden biri. (AFP)

"Noel sabahı gibi hissettim"

68 yaşındaki Fransız turist Jean Marc Berhocoirigoin, Yasmina Gölü’nün yeniden dolmuş olmasına şaşırdığını ifade ederek, "Noel sabahı gibi hissettim. Bu manzaraları 15 yıldır görmemiştim" dedi.

Ayrıca, AFP muhabirlerinin gördüğü kadarıyla, su Erg Znaigui gibi diğer çöl bölgelerine de geri döndü. Ancak Driouech, "Tek bir aşırı hava olayı kalıcı bir değişiklik getiremez" uyarısında bulundu. Geçen hafta, Fas’ın meteoroloji ajansı, bu tür sağanak yağışların giderek daha sık hale gelebileceğini ve bunun kısmen iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirtti.