Haber

İmzanızı böyle atıyorsanız tehlikedesiniz! Emniyet’ten imza uyarısı: “Her yere aynı imzayı atın”

Emniyet, imza güvenliğine dair hayati uyarılarda bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, imza konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Basit ve kutucuk içinde kalan imzalar dolandırıcılığa açık. İsim-soyadı içeren, karmaşık imzaların taklit edilmesi zor. Boş kağıda imza atmayın, evrakı mutlaka kontrol edin ve imzayı kutucuktan taşırarak atın.

Basit imza atanlar risk altında!

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, imza güvenliğine dair önemli bir uyarıda bulundu. Özellikle banka, noter ya da kargo teslimi gibi süreçlerde karşılaştığımız imzaların; nasıl atıldığı, hangi belgelerde yer aldığı, dolandırıcılığa karşı bir güvenlik bariyeri haline gelebiliyor. Emniyet yetkilileri, basit şekilde atılan ve kutucuk içine sığan imzaların kolaylıkla taklit edilebildiğini belirterek, karmaşık ve taşan imzaların tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

Karmaşık imzalar, dolandırıcılığa karşı kalkan

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı Belge İnceleme Uzmanı Komiser Berkan Kuş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, imzanın taşıdığı güvenlik önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Basit imzalar kolay taklit edilir. İsim ve soyadı içeren, karmaşık imzalar mağduriyeti azaltır."

Komiser Kuş, ad ve soyadıyla oluşturulan karmaşık imzaların sahteciliği zorlaştırdığını, özellikle basit karalama tarzı imzaların dolandırıcılar tarafından rahatlıkla kopyalanabildiğini vurguladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı Belge İnceleme Şube Müdürlüğü Belge İnceleme Uzmanı Komiser Berkan Kuş.

En çok çek ve senetlerde taklit görülüyor

Komiser Kuş’a göre, imza sahteciliğiyle ilgili en fazla başvuru çek ve senet belgelerinde yaşanıyor. Kuş, vatandaşların “her belgede aynı imzayı kullanmaları” gerektiğini hatırlatırken, kullanılan kalemin de aynı olmasının önemli olduğunu söyledi.

Ayrıca, çek ve senetlerdeki meblağların yazıldığı bölümlerin başı ve sonuna çizgi çekilerek boşluk bırakılmaması gerektiğini belirten Kuş, bu sayede tahrifatların önüne geçilebileceğini ifade etti.

Boş kağıda imza atmayın, evrakları kontrol edin

Son dönemde yaygınlaşan bir dolandırıcılık yöntemine de dikkat çeken Kuş, bazı dolandırıcıların kargo teslim tutanağı gibi evrakların imza kutularını keserek altına senet ya da boş belge yerleştirdiklerini belirtti. Bu yöntemle alınan imzaların suistimal edilerek kullanıldığını ifade eden Kuş, vatandaşları her belgeyi dikkatle incelemeleri konusunda uyardı.

“Eğer şahıslar sizden belirli bir kutucuğun ya da belirli bir alanın içine imza atmanızı isterse, muhakkak imzamızı o bölümden taşırarak atmakta fayda var.”

Bu yöntemin, sahte bir belgenin altına atılmış gibi gösterilen imzaların geçerliliğini azaltabileceği ve olası mağduriyetleri önleyebileceği vurgulandı.

İmzanın taklit edildiği nasıl anlaşılır?

Emniyet yetkilileri, imzanın gerçek olup olmadığını anlamak için en güncel bilimsel teknikleri ve özel cihazları kullanıyor. Kuş, Kriminal Daire Başkanlığı’ndaki uzmanların farklı ışık kaynakları ve belge analiz cihazları sayesinde sahtecilikleri tespit edebildiğini aktardı.

“Cihazlarla kullandığımız farklı ışık kaynaklarında belge üzerine bir tahrifat olup olmadığı ya da sahte olup olmadığıyla alakalı yine imzaların detay hatlarına inerek imzalar içerisindeki karakteristik el hareketlerine bakarak imzanın şahsa aidiyeti hususunda beyanda bulunabiliyoruz.”

"Samimi" mukayese imzaları kritik rol oynuyor

İmzaların karşılaştırılmasında, kişilerin daha önce resmi işlemlerde attığı imzalar esas alınıyor. Kuş, özellikle sandık seçmen listeleri, bankacılık evrakları ve belediye belgeleri üzerinde atılan imzaların, bu karşılaştırmalarda güvenilir kaynaklar olduğunu belirtti.

“Huzurda alınmış kolluk kuvvetleri ya da katip huzurunda alınan imzalarla birlikte suça konu imza üzerinde karşılaştırmalı bir inceleme gerçekleştiriliyor.”