İstanbul Kültür Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Duygun Fatih Demirel, TÜBİTAK destekli projeleri kapsamında yürütülen simülasyon çalışmalarının sonuçlarını paylaştı. Buna göre, büyük bir İstanbul depremi halinde özellikle toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmetleri, finans ve sigortacılık, gayrimenkul ve inşaat sektörleri büyük zarar görecek.
“İstanbul değil, tüm Türkiye etkilenir”
Demirel, muhtemel bir depremin üretim faaliyetlerinde ciddi aksamalar yaratacağını, geçici iş gücü kayıplarının yaşanabileceğini ve temel ihtiyaçlara erişimde büyük sorunların oluşabileceğini belirtti. En kötü senaryoda, depremin gerçekleşeceği ilk çeyrekte Türkiye GSYİH’sinde yüzde 18’e varan bir küçülme yaşanabileceğini ifade etti.
Avrupa yakasında 40 milyon metreküp enkaz öngörülüyor
Enkaz yönetiminin de ciddi bir sorun olacağına dikkat çeken Demirel, sadece Avrupa yakasında 40 milyon metreküplük enkaz oluşabileceğini, bunun çevresel etkilerinin yanı sıra aylarca sürecek bir taşınma ve bertaraf süreci gerektireceğini vurguladı.
“Geri dönüşüm alanları önceden belirlenmeli”
Dr. Demirel, çevreci ve sürdürülebilir bir enkaz yönetimi için geri dönüşüm alanlarının acilen planlanması gerektiğini belirterek, “Deprem gerçekleşmeden, çevresel etkileri en aza indirecek enkaz toplama ve dönüşüm alanları belirlenmeli, ilgili eylem planları tamamlanmalıdır” dedi.