Kalp krizi en sık görülen ölüm sebeplerinden biridir. Artan kalp hastalıkları da kalp krizi riskini artırmıştır. Dünyada yaklaşık 2 milyar insan bu hastalıklarla mücadele eder.

Kalp krizi ani gerçekleşen bir rahatsızlık olsa da aylar öncesinden kendini belli edebilir. Gelin erken kalp krizi belirtilerine göz atalım!

Kalp Krizi Nedir?

Kalp Krizi Belirtileri (3)

Kalp krizi kalbi besleyen damarlardaki kan akışının anlık olarak kesilmesi veya azalmasıdır. Bu durum kısa süreli dahi olsa çok büyük sorunlara sebep olabilir.

Kalp krizlerinin büyük çoğunluğu kalpteki damarlarının tıkanması sonucu olur. Bazılarında ise kalp damarlarında oluşan plakların damarı tıkamasıyla olur.

Kriz sırasında kalp kanla yeteri kadar beslenemediği için fonksiyonlarını yerine getiremez. Süre ne kadar uzarsa kalbe verilen hasar o kadar artar. Kalp krizlerinde kalbin ritmi bozulur. Ölümlerin bir çoğu da bu ritim bozukluğundan meydana gelir.

Kalp krizi her ne kadar anlık olsa da belirtileri aylar önce ortaya çıkabilir. Bu durumdan korunmak için çeşitli önlemler alınabilir. Peki kalp krizinin erken uyarıları nelerdir?

Kalp Krizinin 14 Erken Belirtisi!

Kalp Krizi Belirtileri (2)

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun tüm kalp sorunlarının net bir şekilde belli olmayacağını belirtti. Ayrıca kalp krizinin bazı sinsi belirtilerine de dikkat çekti.

Dr. Boztosun kalp krizinin 14 erken belirtisini aşağıdaki gibi sıralamıştır.

1.      Göğüste sıkışma,

2.      Göğüste ağrı,

3.      Bulantı,

4.      Hazımsızlık,

5.      Midede yanma ve ağrı,

6.      Kola yayılan ağrı,

7.      Baş dönmesi,

8.      Çabuk yorulma,

9.      Bitkinlik,

10.   Horlama,

11.   Terleme,

12.   Bacak ve ayak bileklerinde şişlik,

13.   Bitmeyen öksürük,

14.   Düzensiz kalp atışı,

Dr. Boztosun bu tarz belirtiler gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden hekime müracaat edilmesi konusunda uyarmıştır. Ayrıca merdiven çıkmak, kısa yürüyüş gibi normalde yapmakta zorlanmadığınız bir şeyleri yaparken ekstra yorgun hissediyorsanız doktora gitmeniz gerektiğini belirtmiştir.

Editör: Hilal Şahin